Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Programy na użytek symulatora. [szczawik]
szczawik:
Teraz właśnie masz kilkadziesiąt dodatkowych list w postaci textures.txt które służą tylko do zbudowania pliku textures.ini . Dlaczego nie edytować bezpośrednio pliku textures.ini ? I Rainsted nie potrzebowałby używania tego przycisku. Chyba, że są obecnie jakieś zalety tego rozwiązania których się nie domyślam? Skorzystałbym i z tego pliku generowanego przez Rainsted, ale nie uwzględnia on na przykład podziału na pojazdy wieloczłonowe, a zapisuje wiele zbędnych dla mnie informacji.
Stele:
Guzik był, bo przebudowa pliku w rainstedzie trwa kilkadziesiąt sekund. Jak czyta bezpośrednio ze składowych, to znika jeden element pośredni, gdzie coś potencjalnie może się zepsuć. Mam to, co wpiszę sobie w textures.txt. W sumie to można by kazać skórkosklejaczom pisać bezpośrednio jeden monolit konfiguracyjny dla całego taboru, ale ktoś za pierwszego startera wymyślił inaczej.
szczawik:
Rainsted jak mniemam sprawdza wtedy co się da, dlatego trwa to tak długo. Ten jeden plik można by modyfikować ręcznie, zresztą można zrobić jakieś narzędzie jeszcze bardziej ułatwiające czynności na tym pliku. Do przemyślenia jest tak jak pisałem składnia tego pliku.
Stele:
Do opcji graficznych, sekcja cieni, dla wszystkich trybów renderowania:
shadow.rank.cutoff wyłączenie rzucania cienia dla niektórych obiektów. Obecnie rank 3 dostały wszystkie trawy i zboża, kukurydza jako wyższa dostała rank 2.
gfx.shadow.angle.min ograniczenie minimalnej wysokości shadowcastera nad horyzontem. Prostsze kalkulacje przy krótszych cieniach.
Turbokibel:
Jeszcze można dodać też w ustawieniach grafiki:
--- Kod: ---gfx.drawrange.factor.max
--- Koniec kodu ---
- wartość maksymalnego mnożnika zasięgu malowania scenerii. Przyjmowana wartość parametru to liczba w przedziale 1.0-3.0. Może być pod nazwą "Zasięg renderowania".
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej