Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Peron jako road - zmienna szerokość
youBy:
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podzielić peron jak drogę na część środkową i dwie krawędzie. Przy mądrym użyciu modyfikatorów można wręcz zrobić sobie sparametryzowany model dla różnych krzywizn.
Dodano: 08 Czerwca 2013, 15:03:42 Zacząłem od narysowania dwóch linii, a potem już samo poszło.
Ra:
--- Cytat: james.szczesny w 08 Czerwca 2013, 14:05:36 ---Wystarczyłoby podać punkt początkowy, końcowy i jeden pomiędzy nimi (dla jednej krawędzi).
--- Koniec cytatu ---
Jak sobie wyobrażasz podawanie tych tych punktów we wpisie drogi?
guest4368:
Po kilku próbach stworzyłem peron wg. podpowiedzi youBy. Efekt w załączniku. Łuk ma R=5000m, więc może być słabo zauważalny. Sposób jak dla mnie trochę czasochłonny, jednak daje odpowiednie efekty.
--- Cytuj ---Jak sobie wyobrażasz podawanie tych tych punktów we wpisie drogi?
--- Koniec cytatu ---
W zasadzie posiadając szerokości w punkcie startowym i końcowym wystarczyłoby dodać tylko jeden parametr - szerokość w połowie długości drogi (trochę jak wysokości we wpisie trakcji).
Edit:
Mam problem z cieniowaniem widoczny na trzecim screenie. Część peronu od białej linii do krawędzi jest oddzielnym obiektem (Editable Mesh). Próbowałem użyć Auto Smooth oraz modyfikować Normale, jednak nie dało to żadnych rezultatów. Użycie modyfikatora Optimize nie rozwiązało problemu a zepsuło siatkę i mapowaie. Problemu nie widać we viewporcie a dopiero w MaSzynie. Czy macie na to jakiś sposób?
Edit2:
Elementy były eksportowane jako część scenerii - w pliku scn. Po eksporcie do t3d wzystko jest w porządku. Wygląda na to, że jest to pewien problem z symulatorem. Wolałbym jednak nie tworzyć kilku / kilkunastu modeli t3d, z których każdy zostanie wykorzystany tylko raz.
_KAT_:
Chciałbym zbudować peron o poniższym kształcie, lecz szczerze mówiąc nie wiem jak za to się zabrać. Proszę o jakieś porady od czego zacząć i jak dążyć do takiej formy.
MasterYoda:
A będziesz chciał mieć możliwość operowania szerokością tego peronu?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej