Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Peron jako road - zmienna szerokość

(1/7) > >>

guest4368:
Witam. Potrzebuję zrobić peron wyspowy o kształcie jak w załączniku. Zamierzam stworzyć go jako road. Nie znalazłem jednak opisu, jak stworzyć drogę o zmiennej szerokości. Mimo wszystko osiągnąłem jakiś efekt. Tu zaczyna się problem. Szerokość drogi zmienia się liniowo z długością. Nie da się stworzyć prostej krawędzi z jednej strony a łukowatej z drugiej. Można podzielić peron na odcinki, jednak łukowata strona będzie kanciasta (krzywa łamana). Macie jakieś porady do tego przypadku?

youBy:
Po prostu zrobić model tej bryły w tradyjny sposób. Można wtedy odpowiednio poustawiać linie i na ich podstawie uzyskać właściwy kształt.

Tolein:
Łukowa krawędź tak czy siak będzie łamaną, wszak symulator nie wyświetla nurbsów, ani krzywych (płatów) beziera. Jakimś rozwiązaniem jest wyznaczenie długości odcinka łamanej, w oparciu o promień łuku, a następnie stworzenie odpowiedniej ilości odcinków peronu-drogi. Na dobrą sprawę, można to zrealizować np. w excelu, względnie napisać prosty program.

Ra:

--- Cytat: james.szczesny w 08 Czerwca 2013, 11:14:44 ---Nie da się stworzyć prostej krawędzi z jednej strony a łukowatej z drugiej.
--- Koniec cytatu ---
Nie da się, bo nigdy nie było zamówienia na taki obiekt (popartego odpowiednim opisem, jak ma to wyglądać na poziomie wpisów oraz jak ma być to konstruowane i mapowane). Trapezoidalne drogi zrobiłem 2.5 roku temu i nie przypominam sobie jakiejś szerszej dyskusji w tym temacie.

guest4368:
Na płaszczyźnie trzy punkty jednoznacznie definiują okrąg. Wystarczyłoby podać punkt początkowy, końcowy i jeden pomiędzy nimi (dla jednej krawędzi). Wolałbym uniknąć tworzenia modelu t3d - perony poszczególnych stacji różnią się nieco konfiguracją i wymiarami. Road chciałem użyć ze względu na łatwość stworzenia białej linii wzdłuż krawędzi peronu (inaczej trzeba by stworzyć teksturę dla całej powierzchni peronu albo linie będą zniekształcone).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej