Autor Wątek:  Problem Zwierzyniec Ed 72  (Przeczytany 13136 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline selsyn

  • Wiadomości: 253
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Problem Zwierzyniec Ed 72
« dnia: 07 Marca 2013, 18:50:37 »
Witam, moje problemy z tą misją polegają na:

Bardzo długim wczytywaniu się scenariusza, praktycznie jest to ok 4 minut. Wczytywania zwalnia w momencie pojawienia się w pliku zapisu tymczasowego, wpisu (PristInt is done), potem wczytuje tekstury Ed 72 i praktycznie proces się zatrzymuje. Wczytywanie bardzo powolne po jednej linijce. Kiedy już się wszystko wczyta, i znajduję się w kabinie, FPS spada do 2 - 4, normalnie mam FPS na poziomie powyżej 20, (inne misje i scenerie). Kolejny problem, niemożliwość uruchomienia zespołu, po podniesieniu pantografów i uruchomieniu przetwornicy, a następnie włączeniu sprężarki, wszystko wybija, wyłącznik przetwornic na off i nie można już nic zrobić, kasowanie nie przynosi rezultatów. Po przejściu do drugiej kabiny wszystko jest ok. Można załączyć przetwornice, sprężarki, zrobić próbę hamulca i ruszyć składem bez problemu. Używam paczki 1.13. Misja Zwierzyniec Tlk działa ok.

Jak można to rozwiązać, ewentualne co jeszcze zapodać?
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2013, 18:53:41 wysłana przez selsyn »

Offline Squash

  • Wiadomości: 116
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Marca 2013, 18:58:27 »
Sprubój przejść do drugiej kabiny i z powrotem do pierwszej.

Offline selsyn

  • Wiadomości: 253
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Marca 2013, 19:00:37 »
Próbowałem już tak, ale niestety to nie pomaga, mało tego zadziałane zabezpieczenie nie kasuje się nawet po wyjściu z kabiny ani po włączeniu AI (Q). Jak wrócisz z drugiej kabiny (gdzie wszystko działa ok), w tej kabinie nadal świecą 2 kontrolki na czerwono.
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2013, 19:02:16 wysłana przez selsyn »

Online matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 6013
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2013
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Marca 2013, 19:03:56 »
Pokaż log.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline selsyn

  • Wiadomości: 253
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Marca 2013, 19:18:01 »
Za 5tym razem odpaliłem wszystko i podjechałem do semafora, FPS niski (5), wczytywanie tak samo długie. Podsyłam log, może coś wywnioskujecie jaka może być przyczyna.

Offline Mihau

  • Wiadomości: 1696
  • Grafika - brak ciągnie z procka
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 17
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Marca 2013, 20:03:40 »
Za szybko sprężarkę załączasz. Odczekaj kilka sekund.
Strażak-ratownik, kierowca OSP Susz

Offline klimczok_mk

  • Wiadomości: 1315
  • tester
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 19
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Marca 2013, 20:07:26 »
A i jeszcze którego exe używasz tego oryginalnego z paczki 01.13 czy tego ze skryptu udostępnionego przez @Ra?

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9217
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 742
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Marca 2013, 21:56:13 »
Wystarczyło zajrzeć do loga.
Compilation 2012-12-20, release 1.8.712.394.
Za szybko sprężarkę załączasz. Odczekaj kilka sekund.
Nie w tym rzecz. Załączona jest przetwornica z tego co widzę, a sprężarki brak.
EDIT:
Faktycznie tak może być.
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2013, 22:41:15 wysłana przez Sawi »
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Marca 2013, 23:07:03 »
Wolne ładowanie kabiny, to wynik tego, że jest ona w t3d. Otwórz plik eu07.ini, znajdź convertmodels 0 i zmień na 6. Przy następnym uruchomieniu wygeneruje się plik e3d i potem będzie się już szybciej wczytywać.
Pamiętaj, załączaj plik log od razu w pierwszej wiadomości, zgodnie z tym: http://eu07.pl/forum/index.php/topic,3022.0.html
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline Safian

  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Marca 2013, 00:42:44 »
Nie chcę zakładać nowego tematu, bo drobnostka...

Jeżeli nastawnik kierunku w ED72 jest w pozycji 0 to nie słychać zmiany pozycji kranu hamulca :P
Do tego (nie wiem, czy tak ma być) nie da się hamować/luzować w pozycji 0, chociaż nie wiem, czy to bug czy nie :)

Offline popatrz

  • Wiadomości: 588
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Marca 2013, 01:54:33 »
Tutaj masz trochę info: http://eu07.pl/forum/index.php/topic,4862.msg48446.html#msg48446
Dźwięki dotyczą jeśli się nie mylę sterowania zaworami rozrządczymi hamulca elektropneumatycznego, który przy  nawrotniku w pozycji 0 jest wyłączony.

Offline selsyn

  • Wiadomości: 253
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Marca 2013, 08:42:04 »
Wielkie dzięki, problemy rozwiązane według wskazówek. Wszystkim Wam, dziękuję za pomoc.

Offline mmmarianek

  • Wiadomości: 18
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Marca 2013, 14:40:27 »
U mnie po załadowaniu wyskakuje komunikat o następującej treści: "Wystąpił problem z aplikacją EU07.EXE i zostanie ona zamknięta. Przepraszamy za kłopoty."   Od razu mówię też, iż posiadam trasę zwierzyniec_tlk. W załączniku przekazuję log.txt
Z góry dziękuje za pomoc

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Marca 2013, 15:03:34 »
Albo nie rozpakował Ci się jakiś dźwięk z tych paczek, albo masz za mało ramu. Pobierz i wypakuj paczki jeszcze raz i obserwuj ilość ramu.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline selsyn

  • Wiadomości: 253
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Marca 2013, 19:49:00 »
Z FPSem totalnie sobie nie radzę, o ile poprzednie problemy rozwiązane, o tyle FPS pozostaje na poziomie 6. Na innych misjach jest około 20, więc to nie problem sprzętowy. Coś jest w tej misji, co zamula nieziemsko, co to może być? Jaki FPS macie w tej misji?

Online matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 6013
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2013
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Marca 2013, 19:56:15 »
Ja mam normalny. Zmień sobie np na EN57 i zobacz.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Marca 2013, 19:58:19 »
A wpis convertmodels zmieniłeś na 6?
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline popatrz

  • Wiadomości: 588
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Marca 2013, 19:59:29 »
U mnie (na słabym GF 7800GS) przy multisamplingu nastawionym na x8, rozdzielczości 1280x1024, nie spada poniżej 18. Wszystko płynnie. Może antialiasing na poziomie sterownika jest źle ustawiony? Albo pliki sterownika się posypały. Aktualizowałeś?

Offline selsyn

  • Wiadomości: 253
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Marca 2013, 20:05:26 »
Problem jest chyba inny, przy  zmianie składu na EN 57, FPS 22. Przeinstalować ED72 czy co innego radzicie?

Tak, convertmodels jest na 6 i te wyżej opisane problemy już nie istnieją, oprócz FPS.
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2013, 20:10:12 wysłana przez selsyn »

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Marca 2013, 20:11:01 »
Tak sobie przeglądam i w ED72 tekstura podpisy_1 ma wymiary 512*257. Na starych Radeonach powodowało to takie cyrki, ale nie wiem, czy Ra jakoś tego nie zabezpieczył.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline selsyn

  • Wiadomości: 253
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Marca 2013, 20:15:25 »
Mój Radeon będzie miał już ze 4 lata, stery niby nowe, aktualne. Ale coś jest na rzeczy, bo to jedyna misja w całej Maszynie co nie pozwoli jeździć, na tym konkretnym składzie.

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Marca 2013, 20:16:18 »
No to podmień ten plik i sprawdź.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline popatrz

  • Wiadomości: 588
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Marca 2013, 20:19:08 »
Może przy okazji skasuj E3D z dynamic\pkp\ed72_v1. Niech się wygenerują od nowa.

Offline boro19844

  • Wiadomości: 20
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Marca 2013, 20:21:53 »
Chcialbym sie podpiac pod tego posta, aby nie tworzyc nowego. Mial moze juz ktos taki problem z ta misja?

Przypominam o zasadach zgłaszania problemów: http://eu07.pl/forum/index.php/topic,3022.0.html
Proszę poprawić i podać przynajmniej informacje zawarte w pierwszych pięciu punktach.
adsim


Maszyna 01.13(9574)-zadnych modyfikacji , exe394, Zwierzyniec ed72, Pentium dual T2310 1,47GHz 1,46GHz, Karta graficzna Intel(R) 965 express chipset family (sterwonik- igdumdx32.dll,ibd10umd32.dll
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2013, 21:17:35 wysłana przez boro19844 »

Offline selsyn

  • Wiadomości: 253
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Marca 2013, 20:29:35 »
Cytuj
No to podmień ten plik i sprawdź.

I to jest to, proszę Pana :) Po zamianie pliku, FPS 22. Wszystkim wielkie dzięki za szybką i bardzo konkretną pomoc.

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6287
  • Ostatni gasi światło...
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 312
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Marca 2013, 20:34:26 »
U mnie (na słabym GF 7800GS) przy multisamplingu nastawionym na x8, rozdzielczości 1280x1024, nie spada poniżej 18.
Nie spada, bo jak spadnie poniżej 16, to się sceneria zmniejsza. ;)
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline selsyn

  • Wiadomości: 253
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Marca 2013, 20:37:12 »
Cytuj
Nie spada, bo jak spadnie poniżej 16, to się sceneria zmniejsza. ;)

Jak to rozumieć? Automatycznie zmienia się rozdzielczość ekranu na mniejszą? Czy wczytywane jest mniejsze pole "widzenia" scenerii?
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2013, 20:42:55 wysłana przez selsyn »

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Marca 2013, 20:46:34 »
Tak, przy spadku FPS zmniejsza się pole widzenia.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline oscyp

  • Wiadomości: 182
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Marca 2013, 20:55:03 »
Chcialbym sie podpiac pod tego posta, aby nie tworzyc nowego. Mial moze juz ktos taki problem z ta misja?
Zainstaluj ponownie misję, to powinno pomóc.
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2013, 20:56:48 wysłana przez oscyp »
Pozdrawiam

Offline boro19844

  • Wiadomości: 20
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problem Zwierzyniec Ed 72
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Marca 2013, 21:20:10 »
Zrobilem tak. Wydaje mi sie ze moja karta graficzna nie ogarnia tego. We wczesniejszych watkach bylo juz cos o grafikach tego typu.