Autor Wątek:  Samorestart komputera w polu wyboru trybu działania.  (Przeczytany 16000 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomaszek_Łódź

• http://www.youtube.com/user/Tomaszek1980lodzlodz?feature=guide
  • Otrzymane polubienia: 3
Samorestart komputera w polu wyboru trybu działania.
« dnia: 28 Września 2012, 19:52:19 »
Witam. Mam problem z komputerem. Wczoraj miałem zanik napięcia w gniazdku i komputer oczywiscie się wyłączył oczywiście. Dzisiaj włączyłem go,| |uruchamia się do pewnego momentu normalnie, po czym wyskakuje plansza z wyborem:| |uruchomienie w trybie normalnym,| |awaryjnym itd. Tu zaczyna się kłopot. Chcę wybrać tryb normalny ale nrie nie działa klawiatura. Ani strzałki kursora mani enter,| |nic. Także nie mam możliwości wyboru trybu. Na dole licznik leci od 30 sekund do zera i system się restartuje. Mam pytanie,| |czy jest to wina tylko klawiatury czy może to być coś grubszego? Nadmienię, że już wczoraj miałem kłopoty z klawiaturą właśnie. Co chwila się rozłączała,| |natomiast po wciśnięciu strzałkti strzałki kursora w prawo obraz się wieszał i nawet gdy kursor nie był wciśnięty nadal leciał w prawo. Proszę o pomoc. I ubiegając wszystkich,| |chwilowo nie mam innej klawiatury żeby sprawdzić. System Windows XP. Przepraszam za ewentualne błędy-piszę z telefonu.

Nawet gdy piszesz z telefonu, to możesz przeczytać jeszcze raz i sprawdzić pisownię.
Rozi
« Ostatnia zmiana: 28 Września 2012, 21:00:40 wysłana przez Rozi »

Offline PanMechanik

• Otrzymane polubienia: 5
Odp: Samorestart komputera w polu wyboru trybu działania.
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Września 2012, 19:56:59 »
Ja miałem identyczny problem, i zapewniam Cię, że nie jest to wina klawiatury. Ja walczyłem z tym przez długi czas, robiłem nakładkę systemu (ale to była czynność naprawcza, pomagało to na kilka dni), lecz w końcu doszło do tego, że nawet nakładka nie pomagała i skończyło się to formatem.

Ostateczna przyczyna może być różna, może być to wina wysokich temperatur na procesorze lub karcie graficznej, może to być zalegający bród na coolerach i radiatorach, aczkolwiek nie wykluczam też awarii systemu operacyjnego. Ja zrobiłem formata i już prawie rok minął jak mam święty spokój.

Offline Sawi

• Zasłużony dla Symulatora
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
  • Otrzymane polubienia: 751
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Września 2012, 20:41:44 »
Tomek niewykluczone, że może to być też sprawka jakiegoś pasożyta, który się zadomowił na Twoim komputerze.

Dodano: 28 Września 2012, 20:42:17
Dla pewności przeskanuj sobie cały komputer.
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline PanMechanik

• Otrzymane polubienia: 5
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Września 2012, 20:47:23 »
Dla pewności przeskanuj sobie cały komputer.

Piter, w jaki sposób? Skoro system się nie załadował, to nie przeskanujesz ...

Offline Mutopompka

• Na IRC-u SPRĘŻAREK vel. tyqtyqtyq
  • Otrzymane polubienia: 2
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Września 2012, 20:52:33 »
jak masz menu wybory systemu jest na pewno tam pozycja: Wyłącz automatyczny rozruch po awarii czy jakoś tak.
Wybierz tę opcję (o ile masz możliwość).

DO tego przy odpalaniu kompa wciśnij klawisz DEL/ F2 w zależności od biosu Twojej płyty głównej i poszukaj ustawień USB SUPPORT - ENABLE (podejrzewam, że masz klawiaturę na USB a nie na PS2). Jeśli masz możliwość pożycz od kogoś klawiature i sprawdź system ty, co powyżej Ci napisałem.

Wg mnie masz błąd na dysku i system się wyłącza (niebieski ekran), bądź posypał się któryś z komponentów kompa.

Offline Tomaszek_Łódź

« Odpowiedź #5 dnia: 28 Września 2012, 20:55:05 »
Koledzy jak mam przeskanować kompa czy zrobić reinstal bez działającej klawiatury? Jak wcześniej pisałem pojawia się plansza wyboru trybu i koniec. Przy działającej klawiaturze zaznaczam URUCHOM SYSTEM WINDOWS NORMALNIE i działa,jednak nie mogę tego zrobić bo nie ma jak poprostu. Sam restart nie jest winą systemu. Następuje on po odliczeniu na dole ekranu 30 sekund,wiec to chyba ok. Problem jest w zasadzie taki, że nie mam mozliwości uruchomienia systemu w trybie normalnym,i ogólnie w żadnym,gdyż tak jak wcześniej,potrzebna jest działająca klawiatura. @Mutopompka,nie mam niebieskiego ekranu,nic sie nie wysypuje. Podejrzewam, że gdybym mial możliwość 'manewrowania' strzałkami,zaznaczyłbym odpowiedni tryb i po krzyku. Do biosu też nie wejdę.
« Ostatnia zmiana: 28 Września 2012, 20:58:17 wysłana przez Tomaszek_Lodz »

Offline Sawi

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Września 2012, 21:01:51 »
Słuchaj ja miałem identyczny problem, jak Ty. Rozwiązaniem okazało się podłączenie dwóch klawiatur.

Dodano: 28 Września 2012, 21:03:34
Nie wspominałem o tym wcześniej, bo może się to wydawać śmieszne wręcz niedorzeczne, ale kto u mnie był ten widział te dwie klawiatury.

Dodano: 28 Września 2012, 21:16:23
Więc wie, a jak nie, to teraz się dowiedział dlaczego tak. Czarna nowsza zaczęła szwankować po jakimś czasie, miała identyczne objawy, jak u Ciebie. Biała starsza śmiga do teraz bez zarzutu.
« Ostatnia zmiana: 28 Września 2012, 21:16:53 wysłana przez Sawi »
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline Tomaszek_Łódź

« Odpowiedź #7 dnia: 28 Września 2012, 21:19:25 »
@Sawi, to muszą być koniecznie dwie klawiatury podłączone na stałe? Moja, jak już napisałem wcześniej zaczęła szwankować wczoraj. Właśnie strzałki kursora. Po wciśnięciu i puszczeniu klawisza komputer zachowywał się tak jakbym tą strzałkę ciągle trzymał wciśniętą. Dzisiaj już zdechło kompletnie, także z pola wyboru trybu pracy nawet nie mam żadnego pola manewru, co za tym idzie reinstal systemu jest też niemożliwy.

Offline Sawi

« Odpowiedź #8 dnia: 28 Września 2012, 21:23:01 »
Ja mam obie podłączone od tamtego momentu i jest dobrze. Nie próbowałem czarnej odłączać, to nie wiem. Ale tak na wszelki wypadek mam obie podłączone.

Offline MasterYoda

• Mistrz ściemy, Pan Andrzej.
  • Otrzymane polubienia: 71
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Września 2012, 21:31:51 »
Tak dla ścisłości. Po odliczeniu 30 sekund podświetlona opcja powinna się uruchomić. Coś musi być nie halo z OS-em.
Panie Darku, my też możemy prosić?

Offline matikolejarz

• EP07- 361
    • Shakes and Fidget
  • Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Września 2012, 21:39:24 »
Skoro jest już wątek o problemach z komputerami to ja może też się podłączę. Otóż mam system Windows Vista i dzisiaj uśpiłem na chwilę mój komputer, znaczy zrobiłem go w stan wstrzymania. Mój problem polega na tym, że WOGÓLE nie mogę go potem odpalić. W internecie problem ten jest dość znany i jednym z rozwiązań jest zrestartowanie go. Jednak mi to nie pomaga a w necie nie znalazłem rozwiązania. Na nic zdadzą się tutaj odpowiedzi typu: wejdź w takie i takie ustawienia bo poprostu nie jestem w stanie.

Offline Tomaszek_Łódź

« Odpowiedź #11 dnia: 28 Września 2012, 21:43:23 »
Wiec po 30 sekundach windows uruchamia sie ponownie i do momentu wyświetlenia planszy wyboru ekran wygląda normalnie. Sądzę, że gdybym miał możliwość operowania strzałkami, uruchomiłbym system w normalnym trybie i byłoby ok, ale to tylko moje przypuszczenie. Klawiatura powinna sie uruchomic z tego co wiem, tuż po rozpoczęciu uruchamiania systemu. U mnie niestety to nie ma miejsca. Przepięcie klawiatury do innego portu usb też nic nie daje.
« Ostatnia zmiana: 28 Września 2012, 21:46:08 wysłana przez Tomaszek_Lodz »

Offline Sawi

« Odpowiedź #12 dnia: 28 Września 2012, 21:46:36 »
A co z metodą podłączenia drugiej klawiatury próbowałeś chociaż?

Dodano: 28 Września 2012, 21:47:42
Ty nie masz przepinać portów, tylko podpiąć drugą klawiaturę i wtedy sprawdzić.
« Ostatnia zmiana: 28 Września 2012, 21:47:42 wysłana przez Sawi »

Offline MasterYoda

« Odpowiedź #13 dnia: 28 Września 2012, 21:50:47 »
Skoro jest już wątek o problemach z komputerami to ja może też się podłączę. Otóż mam system Windows Vista i dzisiaj uśpiłem na chwilę mój komputer, znaczy zrobiłem go w stan wstrzymania. Mój problem polega na tym, że WOGÓLE nie mogę go potem odpalić. W internecie problem ten jest dość znany i jednym z rozwiązań jest zrestartowanie go. Jednak mi to nie pomaga a w necie nie znalazłem rozwiązania. Na nic zdadzą się tutaj odpowiedzi typu: wejdź w takie i takie ustawienia bo poprostu nie jestem w stanie.
A nie lepiej przestawić na coś takiego jak hibernacja. Mi nigdy nie widziało się coś takiego jak stan wstrzymania.

Offline matikolejarz

• EP07- 361
    • Shakes and Fidget
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Września 2012, 21:53:22 »
A nie lepiej przestawić na coś takiego jak hibernacja. Mi nigdy nie widziało się coś takiego jak stan wstrzymania.
Niby można ale zawsze go usypiałem i nic się nie działo.

Offline Sawi

« Ostatnia zmiana: 28 Września 2012, 21:57:37 wysłana przez Sawi »

Offline popatrz

« Odpowiedź #16 dnia: 28 Września 2012, 21:55:25 »
To co opisuje @Tomaszek_Lodz wygląda na defekt klawiatury. Z resztą wspomniane było o problemach wcześniej ze strzałkami.
Spróbuj inną podłączyć.

@Sawi - hibernacja i uspienie (standby) to nie to samo

Offline matikolejarz

• EP07- 361
    • Shakes and Fidget
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Września 2012, 21:57:28 »
Co do problemu ze strzałkami to mój informatyk mówił że można to jakoś ustawić w BIOS'ie

Offline SKP

• Stwierdzanie Końca Pociągu
    • Śledź na bieżąco odjazdy z Twojego ulubionego przystanku - Gdańsk
  • Otrzymane polubienia: 36
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Września 2012, 21:58:42 »
Główna różnica: hibernując zapisujesz aktualny stan na dysku, a usypiając - w pamięci RAM. Czyli zahibernowany komp może nie mieć zasilania, natomiast uśpiony cały czas pobiera prąd (ale bardzo mało). Z usypaniem sam miałem problemy, zdarzały się one kiedy: korzystałem wcześniej z drukarki, zmieniałem ustawienia zasilania w panelu sterowania, (jest jeszcze jeden taki przypadek, kiedy ani to, ani to, ale nie mogę obczaić od czego to zależy). Krótko mówiąc zaobserwuj kiedy masz problemy z uśpieniem i unikaj takich sytuacji.
« Ostatnia zmiana: 28 Września 2012, 22:01:53 wysłana przez SKP »
Scenarzysta teoretyk. Trasopisarz doświadczalny.

Offline matikolejarz

• EP07- 361
    • Shakes and Fidget
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Września 2012, 22:04:58 »
No dzięki za pomoc tylko ja nie mogę go odpalić.

Offline Tomaszek_Łódź

« Odpowiedź #20 dnia: 28 Września 2012, 22:08:37 »
Co do problemu ze strzałkami to mój informatyk mówił że można to jakoś ustawić w BIOS'ie
Przypomnę raz jeszcze, jak mam wejść do Biosu czy gdziekolwiek jak mam niesprawną klawiaturę? Da się? Chyba nie bardzo. @Sawi, nie podpinałem drugiej klawiatury bo nie mam, jutro kupie taką i spróbuję. Bez klawiatury to i systemu nie ma jak przeinstalować nawet.

(29.09) Zaopatrzyłem się w drugą klawiaturę i podłączyłem dwie, następnie tą nowa, niestety nie rozwiązało to problemu. Komputer nie obsługuje nowej klawiatury i restartuje się po upłynięciu 30 sekund w polu wyboru trybu pracy. Niestety dalej nie mam możliwości takiego wyboru, ponieważ jak pisałem, nowa klawiatura też nie działa. Przy restarcie pojawia się przez moment komunikat "Entering sleep mode".
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2012, 13:49:18 wysłana przez Tomaszek_Lodz »

Offline popatrz

« Odpowiedź #21 dnia: 29 Września 2012, 14:29:18 »
Przy restarcie pojawia się przez moment komunikat "Entering sleep mode".
I to właśnie ważne spostrzeżenie. Komputer nie restartuje się, tylko usypia.

Coś faktycznie mogło w BIOSie się zmienić przez ten zanik napięcia. Albo (niestety) nastąpiło uszkodzenie płyty głównej.
Odłącz Kolego kompa od zasilania i spróbuj zresetować BIOS zworką na płycie głównej. Jak nie wiesz która to zworka, po prostu wyjmij bateryjkę i chwilę poczekaj zanim ją ponownie włożysz. Następnie podepnij do zasilania i sprawdź. Daj znać, jak poszło.

Offline Tomaszek_Łódź

« Odpowiedź #22 dnia: 29 Września 2012, 14:37:43 »
Głupio się przyznać, ale jak wygląda i gdzie się znajduje takowa bateryjka?
EDIT: Dobra znalazłem i wyjąłem. Poczekamy, zobaczymy. Dziwne jest, i tu się powtórzę po raz kolejny, że nie działa klawiatura, nawet gdybym chciał coś pokombinować z windowsem z płyty.
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2012, 14:44:58 wysłana przez Tomaszek_Lodz »

Offline Rozi

• Są zdjęcia = są modele.
  • Otrzymane polubienia: 135

Offline Tomaszek_Łódź

« Odpowiedź #24 dnia: 29 Września 2012, 14:52:24 »
Dzięki @Rozi, to przez nerwy, makówka nie myśli czasami. Mam jeszcze takie pytanie, czy możliwe jest, że podpięcie klawiatury z wtyczką PS2 może rozwiązać problem?

Offline MasterYoda

« Odpowiedź #25 dnia: 29 Września 2012, 15:05:41 »
Klawiatury pod USB mają to do siebie że nie zawze mogądziałać podczas rozruchu. Pod PS2 zazwyczaj działaja co by się z systemem nie działo.

Offline El Mecánico

• Dawniej El Driver
    • Stowarzyszenie POLARIS - OPP
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Września 2012, 23:38:11 »
Jak masz od kogo, to pożycz klawiaturę PS/2 i przy jej pomocy w BIOSie ustaw obsługę klawiatury USB już dla BIOS'u. Na ogół będzie to ustawienie "Legacy USB keyboard support" albo coś podobnego.
www.polaris.org.pl
www.ciemneniebo.pl
MaSzyna_LD w trakcie tworzenia...

Offline Tomaszek_Łódź

« Odpowiedź #27 dnia: 30 Września 2012, 11:14:08 »
@El Mecanico, zrobiłem tak jak napisałeś. Klawiaturka USB już działa. Teraz jedynym kłopotem jest to, że wyświetla mi się pole wyboru trybu pracy. Obojętnie który tryb wybieram, tryb normalny, awaryjny, czy z ostatnimi prawidłowo działającymi ustawieniami komputer na moment przechodzi w tryb uśpienia (chyba)-na ekranie widnieje komunikat "entering sleep mode", po czym system startuje od nowa. Nie słychać przy tym niestety takiego charakterystycznego "piknięcia" na początku startu systemu. Jeszcze jedna informacja, być może istotna. Zaobserwowałem, że podczas startu systemu przez ułamek sekundy pojawia się niebieski ekran z jakimiś cyframi, czy literami. Nie wiem co to jest, ponieważ ten ekran pojawia się dosłownie przez moment.

Offline szogun

• ZbanowanyZbanowany
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 573
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Września 2012, 11:15:17 »
Możliwe że system Ci padł, skoro jest bluescreen przy ładowaniu.
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline Tomaszek_Łódź

« Odpowiedź #29 dnia: 30 Września 2012, 11:17:43 »
@Szogun, tez tak właśnie się powoli domyślam. Mam nadzieje jednak, że może ktoś zna inną przyczynę problemu. Szczerze, to chciałbym uniknąć reinstalacji windowsa. W ostateczności jednak chyba będzie to jedyne wyjście.
PS. Właśnie od wczoraj zauważyłem taki właśnie niebieski ekran a na nim jakieś bliżej nieokreślone ciągi liter i cyfr.
« Ostatnia zmiana: 30 Września 2012, 11:19:32 wysłana przez Tomaszek_Lodz »