Autor Wątek:  Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?  (Przeczytany 97361 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pierog_SU42

  • Wiadomości: 295
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 41
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #120 dnia: 24 Lutego 2014, 21:18:52 »
Ciut do góry i reflektory,wycieraczki do wymazania i łączenie przód-bok do roboty,wyskaluj to czoło bo za dużę jest i coś to wszystko mało ostre. Oraz ta obwódka cienia pod lokiem(skąd to się wzięło?). Przepraszam że odświeżam  ciągle, ale co chwile nowych błędów wypatruje.
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2014, 21:33:36 wysłana przez Pierog_SU42 »

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 5629
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1776
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #121 dnia: 24 Lutego 2014, 21:32:30 »
Oraz ta obwódka cienia pod lokiem(skąd to się wzięło?).
Prawdopodobnie przesunął teksturę.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline MKUśniaki

  • Wiadomości: 183
  • EU07-331 & EP09-028!
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #122 dnia: 28 Lutego 2014, 16:23:58 »
Mam problem. Przy nakadaniu moich zdjec na mapowanie chce je zeskalowac do rozmiaru mapowania. Biore warstwa -> skaluj warstwe i ustawiam wysokosc 500 px. czyli odpowiednia lecz automatycznie przestawia mi sie szerokosc na nieporzadana i zdjecie na mapowaniu jest wysokosciowo dobre ale poprostu za szerokie i caly bok sie nie miesci na mapowaniu. Jak ustawic albo obejsc w Gimpie automatyczne dostosowywanie szerokosci do podanej wysokosci?
EDIT: szukaem w internetach i nic nie znalazem :/

Wątpię, że szukałeś, to są już absolutne podstawy korzystania z programów graficznych. Więcej samodzielności, bo z takim podejściem się niczego nie nauczysz.
adsim
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2014, 18:30:43 wysłana przez adsim »
07-Trzy Trzy Jeden & 09-Zero dwa osiem - Jedyne Słuszne maszyny!

Offline youBy

  • Deweloper
  • Wiadomości: 6144
  • Co tam?
    • Zobacz profil
    • Automat Weryfikujący Regulację i Lambdę
  • Otrzymane polubienia: 838
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #123 dnia: 28 Lutego 2014, 16:45:26 »
Tu.
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline AK2012

  • Wiadomości: 391
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 150
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #124 dnia: 18 Maja 2014, 17:27:53 »
Witam. Odgrzeję temat, ponieważ chciałbym się spytać osoby tworzące tekstury lokomotyw w jaki sposób ze zdjęcia nr 1 można zrobić efekt prostych okien, jak w gotowych teksturach? (zdjęcie nr 2)

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 5629
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1776
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #125 dnia: 18 Maja 2014, 17:50:58 »
Narzędziem perspektywa.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline R4TCH3T

  • Wiadomości: 246
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #126 dnia: 18 Maja 2014, 18:06:36 »
Bardziej wypaczeniem, ale z nutką perspektywy.

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9186
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 717
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #127 dnia: 21 Maja 2014, 20:47:52 »
Temat dotyczy bezpośrednio tekstury więc zapytam tutaj. Kto z Was mi wyjaśni co może być powodem tego iż by zmapować boczne okna muszę mapowanie rozciągnąć poza ich obręb? Jak je dam na równi wychodzi kaszana, bo okno jest o wiele niżej i do tego rozmyte.
EDIT:
Dobra temat nieaktualny. @matek123 podsunął eleganckie rozwiązanie i jest OK. Parę sekund roboty i gotowe. Ale jak to bywa w życiu zamiast sięgać po łatwe rozwiązania wolimy sami sobie robić pod górkę.
« Ostatnia zmiana: 21 Maja 2014, 22:05:36 wysłana przez Sawi »
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline Lelek

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 265
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 13
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #128 dnia: 14 Czerwca 2014, 20:07:14 »
Hello,
I'm trying to make a new texture for SM31-45 from LHS_ST40Ss and pachwałs pictures. The problem is that the SM31 has unlike other vehicles textures in more files so I don't know how to modify textures.txt to put it into sim.
Thanks for your answers.
M.

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 5629
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1776
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #129 dnia: 14 Czerwca 2014, 20:25:00 »
Hello, model SM31 is old. New model of SM31 is being doing by @Sawi and other users. I think, theat you shouldn't make new texture of SM31 at this time. Model lokomotywy SM31 jest stary. Nowy model jest tworzony przez @Sawiego i innych. Uważam, że nie powinieneś robić nowej tekstury SM31.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline Lelek

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 265
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 13
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #130 dnia: 14 Czerwca 2014, 21:39:14 »
I know there will be a new model, but the texture is almost done and I think it could be useful until the new model will be published. Of course, I won't force it to anybody if you have opposite opinion.
M.

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 5629
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1776
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #131 dnia: 14 Czerwca 2014, 21:58:45 »
Did you weld photos, as on this screen http://eu07.pl/forum/index.php?action=dlattach;topic=21899.0;attach=53457;image , or have you made texture?
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwca 2014, 22:15:26 wysłana przez matek123 »
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline Lelek

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 265
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 13
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #132 dnia: 14 Czerwca 2014, 22:31:46 »
Yes, I did. The problem is, that all texture is in 15 files. For example, sides are in file loko31.dds, forehead in przud.dds etc. For other vehicles, whole outer texture is in one file and when you want to add new texture, you will just paste it into appropriate folder and define the new texture in texture.txt (I think). But I don't know how to do it in case of SM31, when the texture is in more files. The only way, how I can see the texture in sim, is I backup original files and into folder with textures copy my textures named as original.
M.

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #133 dnia: 14 Czerwca 2014, 22:54:35 »
Do you make textures in tga or dds format? You should make it first in tga, and then convert to dds. Never in the other way.
In this case you need to do new folder with model and new textures, or copy and rename model and all files in existing sm31 folder (here you need to edit t3d model, and change textures names in it).
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwca 2014, 22:58:38 wysłana przez adsim »
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline PanMechanik

  • Wiadomości: 838
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 5
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #134 dnia: 29 Czerwca 2014, 15:45:15 »
Bardziej wypaczeniem, ale z nutką perspektywy.

Możecie napisać coś więcej? W jaki sposób użyć tych narzędzi? Wiem, że na czuja, ale mi chodzi o bardziej precyzyjne wytłumaczenie ... Od wczoraj walczę z tym zagadnieniem ... I nie mogę sobie poradzić. Proszę o pomoc.

Offline up5358

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 649
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 4
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #135 dnia: 29 Czerwca 2014, 15:49:48 »
Jest kilka metod i ja dobieram indywidualnie do kazdego przypadku. Wstaw jakies screeny, jak to obecnie wyglada to pomozemy.
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2014, 15:53:36 wysłana przez up5358 »

Offline PanMechanik

  • Wiadomości: 838
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 5
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #136 dnia: 29 Czerwca 2014, 15:55:56 »
Wygląda to nijak, bo do chwili obecnej nie udało mi się z tym nic zrobić. Wszelkie próby kończyły się użyciem skrótu ctrl+z, gdyż uzyskany efekt był porażająco nie trafiony.

Offline up5358

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 649
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 4
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #137 dnia: 29 Czerwca 2014, 16:06:05 »
Zaznaczasz wybrany obszar, nastepnie dajesz na pochylenie, by slupki byly pionowo, a nie "odchylone" do tylu. Pozniej zaznaczasz okna i (musisz poszukac, jak w gimpie sie to nazywa) dajesz dowolna edycja, "chwytasz" kursorem myszki najpierw nad slupkiem (okno maszynisty i srodkowe) i ciagniesz w dol az do wypoziomowania tej czesci, pozniej ten manewr powtarzasz ze slupkiem dla okno pomocnika + srodkowe. Powinien Ci wyjsc efekt, jak w moim zalaczniku. Linie pomocnicze jako dowod, ze sie dalo. Potem Ci pozostanie gorna rynienka. Tam zaznaczasz kawalek rynienki na boku kabiny, kopiujesz i wklejasz na ta okolice. Stemplem sobie poprawiasz laczenia i gotowe.
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2014, 16:28:54 wysłana przez up5358 »

Offline AK2012

  • Wiadomości: 391
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 150
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #138 dnia: 15 Lipca 2014, 12:07:22 »
To ja od razu napiszę jaki jest sposób na te okna w GIMPie, bo przyznam się, że dzisiaj odkryłem to przypadkowo. Zaznaczasz na zdjęciu czoło, następnie klikasz Filtry->Zniekształcenia->Wyginanie krzywych i tam sobie to odpowiednio wyginasz, żeby uzyskać proste okna. Dzięki temu zaznaczony fragment będzie wyglądał tak samo, jak na screenie @up5358 w poprzednim poście. Dalej już robisz tak samo jak jest napisane wyżej.

Offline Joachimowicz

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1667
  • Nazywam się N'Avoie
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1880
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #139 dnia: 23 Czerwca 2015, 09:54:06 »
Jako, iż na naukę nigdy nie jest za późno postanowiłem odkurzyć ten wątek. Temat, który chcę poruszyć został już po części wytłumaczony, jednak według mnie nie dość dogłębnie. Mianowicie, po lewej kontrast jest dobry, po prawej trochę go brakuje. Sugerowane jest użycie gradientu pół kolor, pół alfa. Liczę, że ktoś powie coś więcej na temat tej metody, bądź zaproponuje inną.
| Z maszyną od 20 Kwietnia 2010! |

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 5629
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1776
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #140 dnia: 23 Czerwca 2015, 10:10:03 »
Przed połączeniem warstw powinieneś je spasować kolorystycznie.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline Joachimowicz

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1667
  • Nazywam się N'Avoie
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1880
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #141 dnia: 23 Czerwca 2015, 10:16:02 »
Oczywiście, jednak jest jeden problem. Mam 4 zdjęcia, (od lewej) jeżeli połączę kolorystycznie 1 z 2, 1 i 2 z 3, 1 i 2 i 3 z 4 to wychodzi to co zaprezentowałem na screenie, jednak kiedy połączę kolorystycznie 1 z 4 tak aby po żadnej stronie nie brakowało kontrastu to wtedy nie mogę połączyć 3 z 4.
| Z maszyną od 20 Kwietnia 2010! |

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10132
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2601
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #142 dnia: 23 Czerwca 2015, 11:15:16 »
Zobacz czy gadanie tego kolesia ma sens http://www.maniooo.pl/contrastmask.php Nie mam żadnej sklejki o różnym kontraście by przetestować tą metodę niestety. A może lok stał długo w jednym miejscu i rzeczywiście jedno czoło mu bardziej spłowiało? :P
Mój kanał youtube

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #143 dnia: 26 Czerwca 2015, 20:48:26 »
Jeśli pracujesz już na warstwach, to musisz zrobić duplikat warstwy fragmentu 1 i dopasowujesz go do sąsiedniego nr 2. Potem ustawiasz kanał alfa z gradientem dla duplikatu fragmentu 1, żeby przy łączeniu z fragmentem 2, warstwa była nieprzeźroczysta i zanikała wraz z oddalaniem się od łączenia. Masz wtedy płynne przejście kolorów, bo pod spodem jest oryginał fragmentu 1 z niezmienionymi kolorami. Oczywiście trzeba w miarę możliwości ustawić kolory fragmentów boku, żeby były jak najbardziej podobne do siebie.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline tor424

  • Wiadomości: 123
  • Spokojny człowiek
    • Zobacz profil
    • Wielkopolska galeria kolejowa.
  • Otrzymane polubienia: 42
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #144 dnia: 27 Lipca 2015, 14:51:34 »
Mam pytanie, bo jak wiadomo to zdjęcia w plikach dds są odwrócone, więc jak sobie z tym poradzić?

Reg. zakazy 10.
Proszę wstawić dwa przecinki i usunąć ę z wyrazu "sobię".
Benek
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2015, 15:47:02 wysłana przez Benek »
Pasjonat elektroniki, informatyki i programowania - C++,C#,Lua i reverse engineering

Offline Maciej

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1195
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 193
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #145 dnia: 27 Lipca 2015, 15:29:42 »
Jeśli chcesz sobie odwrócić poprawnie plik DDS, żeby mieć lepszy podgląd, wystarczy obić pionowo obraz. Po ukończeniu obróbki, należy ponownie odbić pionowo obraz, aby poprawnie wyświetlał się w symulatorze. Pomimo tego radzę dokonywać wszelkich poprawek w pliku TGA, a dopiero na końcu wykonać plik DDS.
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2015, 15:31:28 wysłana przez Maciej »

Offline up5358

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 649
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 4
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #146 dnia: 03 Września 2015, 15:09:07 »
Nikt nie jest doskonaly, wiec i ja mam pytanko. Te miedziane "nagrzewnice" wtopione w szyby zostawic ze 100% widocznosci, czy tez "alfe nalozyc"?

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9186
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 717
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #147 dnia: 03 Września 2015, 17:17:26 »
Ten element akurat zostaje.
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline up5358

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 649
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 4
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #148 dnia: 03 Września 2015, 17:25:22 »
No to bez alfy.

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10132
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2601
Odp: Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
« Odpowiedź #149 dnia: 30 Września 2015, 15:14:37 »
Już któryś raz słyszę, że "bezczki i szumy to chwila roboty", a dla mnie to mordęga, nawet przy dobrych zdjęciach, ale z krótką ogniskową. Mógłby ktoś opisać jak to szybko i przyjemnie poprawiać? Może tylko fotoszop ma takie ficzery?
Mój kanał youtube