Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Launcher w Maszynie
Ra:
--- Cytat: SKP w 08 Sierpnia 2012, 20:47:02 ---Nie lepiej założyć, że użytkownik nie usunął żadnego pliku, a dodatek ma wszystkie potrzebne pliki?
--- Koniec cytatu ---
Tak patrząc po wątkach na forum, to czasem niektórym pomaga ponowne wypakowanie, więc jest wskazane sprawdzenie, czy się dobrze wypakowało.
Poza tym jest jeszcze taka kwestia, że w dodatku już po publikacji objawi się jakiś drobny błąd. A skrypt instalacyjny może być w stanie taki błąd naprawić bez potrzeby mnożenia paczek.
SKP:
--- Cytat: Ra w 08 Sierpnia 2012, 22:15:41 ---Poza tym jest jeszcze taka kwestia, że w dodatku już po publikacji objawi się jakiś drobny błąd. A skrypt instalacyjny może być w stanie taki błąd naprawić bez potrzeby mnożenia paczek.
--- Koniec cytatu ---
Masz na myśli coś w stylu literówki? Wtedy raczej nie przeszedłby taki dodatek testu, choć jak takie z "endevend" i "endosund" przechodziły, to wszystko jest możliwe ;) W 99% błędy w dodatkach to błędy logiczne. Z resztą program przy tym też może się pomylić (tak jak Rainsted, który jest w obecnej PC, gdzie na wszystkich sceneriach wykrywa po 100 brakujących plików, po aktualizacji startera braków nie ma...).
Edward666:
--- Cytat: Szycha441 w 08 Sierpnia 2012, 18:59:44 ---Ale wtedy użytkownik symulatora byłby uzależniony od internetu. W obecnej sytuacji idziemy np. do kolegi, pobieramy dodatek, który jest potrzebny i sami go instalujemy. Gdyby taki luncher wszedł w życie myślę, że było by to tylko na rękę tym co są podłączeni do neta. A nie każdy użytkownik go ma. Więc trzeba się zastanowić dobrze nad ewentualnym wcieleniem takiego pomysłu.
--- Koniec cytatu ---
Przykładowe rozwiązanie paczek z DevCpp które rozwiązuje ten problem:
- w menu update sprawdza dostępne paczki i wyświetla listę - można przy nich stawiać fistaszki i po wciśnięciu wielkiego przycisku "update" paczki kolejno są pobierane i instalowane automatycznie.
-paczka jest pobierana do katalogu w DevCpp "packages" jako plik całościowy i tam zostaje mimo iż już nie jest potrzebna po zainstalowaniu. W menu Dev'a jest opcja instaluj paczkę, wtedy wyświetla się requester plików defaultowo startując z powyższego katalogu - wybieramy paczkę i się sama instaluje
Mi się to przydało parę razy - swoje paczki mogłem zgrać na pena i u kumpla w razie problemów od razu mu je instalować.
ryba825:
--- Cytat: SKP w 08 Sierpnia 2012, 21:30:53 ---Sam się nie zepsuje ani nie wyparuje. Jak ktoś go zepsuł, to niech cierpi ;)
--- Koniec cytatu ---
Jak dysk zaczyna mówić, że idzie na emeryturę, to potrafi mu się Alzheimer włączyć. Miałem tak z moim 5-letnim dyskiem.
Połowiczne środki nie mają sensu, przynajmniej według mnie.
Jeżyk:
--- Cytat: Edward666 w 09 Sierpnia 2012, 00:15:38 ---- w menu update sprawdza dostępne paczki i wyświetla listę - można przy nich stawiać fistaszki i po wciśnięciu wielkiego przycisku "update" paczki kolejno są pobierane i instalowane automatycznie.
-paczka jest pobierana do katalogu w DevCpp "packages" jako plik całościowy i tam zostaje mimo iż już nie jest potrzebna po zainstalowaniu. W menu Dev'a jest opcja instaluj paczkę, wtedy wyświetla się requester plików defaultowo startując z powyższego katalogu - wybieramy paczkę i się sama instaluje
--- Koniec cytatu ---
Myślę, że to najlepsze rozwiązanie, ale chciałby dodać, że aby można było ręcznie paczki przenosić z kompa na kompa(np przez pena) można by zrobić aby updater sam wykrywał czy na dysku w odpowiednim folderze już są ściągnięte paczki aby móc je zainstalować, tak aby nie trzeba było koniecznie pobierać ich przez updater. Pozostawienie instalki do paczki po instalacji też dobry pomysł, ale można by umieścić taką opcję "nie usuwaj paczek po instalacji" czy coś.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej