Autor Wątek:  EN57 w paczce całościowej  (Przeczytany 6906 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline oldnavy79

• Otrzymane polubienia: 0
EN57 w paczce całościowej
« dnia: 25 Maja 2012, 11:57:45 »
Witam,
Mam pytanie: czy da się w PC2011 uzyskać taki widok w EN57 jak w paczce 2010?
Tzn chodzi o to by było widać wskaźniki, manometry i hustlera hasler, po odpowiednim oddaleniu. W paczce PC2011 mam ograniczoną możliwość cofania się będąc w lokomotywie co uniemożliwia ogarnięcie wzrokiem pulpitu. Czy da się coś z tym zrobić?

:)
Quark-t
« Ostatnia zmiana: 25 Maja 2012, 20:31:36 wysłana przez Quark-t »

Offline Sawi

• Zasłużony dla Symulatora
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
  • Otrzymane polubienia: 751
Odp: EN57 w paczce całościowej
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Maja 2012, 12:03:40 »
Da się. Co i jak opisałem tutaj http://eu07.pl/forum/index.php/topic,9278.msg289952.html#msg289952 odnośnie ograniczonej możliwości cofania w kabinie, to celowy zabieg. Po to by nie przenikać przez tylne ściany w pojazdach.
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline oldnavy79

« Odpowiedź #2 dnia: 25 Maja 2012, 12:10:29 »
Dzięki wielkie - a masz może ustawienia uniwersalne jak w paczce 2010? Przyznam że trochę to zagmatwane i nie wiem czy sobie poradzę z odpowiednim ustawieniem tego wszystkiego.

Offline Sawi

« Odpowiedź #3 dnia: 25 Maja 2012, 23:37:47 »
Powiem tak. Mam u siebie na kompie kilka paczek całościowych i mógłbym Tobie pokazać jak to było ustawione na PC 2010, ale jako że spędzam kolejne chwile przy poprawianiu pozycji w spalinowozach i EZT nie zrobię tego. Ta pozycja siedząca w EN57 jest tak ustawiona celowo. Jak ją obniżymy to zniknie nam hasler z widoku trzeba będzie się posiłkować myszką. Jasne można ustawić przenikanie przez tylną ścianę, ale wtedy będziemy widzieć też kąsek wózka czyli automatycznie niezbyt ładnie się to prezentuje. Dlatego ja zadbałem o to by zlikwidować to przenikanie jak to było tylko możliwe :).
« Ostatnia zmiana: 25 Maja 2012, 23:43:40 wysłana przez Sawi »
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline oldnavy79

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Maja 2012, 08:16:20 »
Rozumiem. Nie będę wnikał ani oceniał bo jestem tylko skromnym miłośnikiem w wolnej chwili. Ale powiem szczerze jako dla powiedzmy laika niemożność kontrolowania na jednym widoku haslera, nanometrów, nie mówiąc o pozycji nastawnika, jest chyba sporym wyzwaniem. Zresztą wtedy symulator staję się mało realny - gdyż maszynista zawsze może zerknąć na te wskaźniki. Po to one są. W PC2010 było to jakoś rozwiązane i było dobrze. Wiem, że może przenikanie przez ściany nie jest pożądane, ale w kabinach EN 57 może można zrobić wyjątek? a jak wy jeździcie na pc2011 na EN57?

Offline Krzysiek626

• EXIT
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 445
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Maja 2012, 10:04:59 »
A od czego masz mysz? Mysz jest po to, abyś mógł pokręcić głową i rzucić okiem na to i owo. Maszynista też nie jest kameleonem, ze swojego miejsca patrząc na wprost nie ogarnia wszystkiego o czym może nie wiesz. Kręci więc głową i przewraca oczami aby zerknąć gdzie trzeba. Pozycję nastawnika trzeba się nauczyć mieć w głowie i czuć w ręku. W kabinie nie ma nanometrów o czym nawet laik powinien wiedzieć. Reasumując, nie wybrzydzaj, naucz się jeździć na tym co dostałeś za darmo!

Offline oldnavy79

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Maja 2012, 13:52:18 »
Kolego nie napinaj się tak bo szkoda zdrowia. Tym ostatnim zdaniem pokazałeś na co Cię stać. Rozkraść, zepsuć, i cieszyć się bo za darmo. Typowe. Mam nadzieję że to forum jest właśnie po to aby wymienić się spostrzeżeniami, doświadczeniami z innymi użytkownikami a może nawet coś ulepszyć. Mam nadzieję kolego, że nie reprezentujesz poglądów twórców tego świetnego symulatora.

Swoje zdanie można wyrażać na wiele sposobów. Ten zaprezentowany w niniejszym poście podpada pod pod regulamin (zakazy 21). Krzysiek626 nic nie pisał o rozkradaniu i psuciu --- zaprezentował raczej postawę w stylu "Jak się nie podoba, to tam są drzwi", a to, choć niekoniecznie uprzejme, to jednak coś zupełnie innego. Nie usuwam, żeby wszyscy mogli sobie wyrobić osobiście zdanie o Tobie, oldnavy79. Miejmy nadzieję, że na przyszłość będzie lepiej.

Kamils
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2012, 18:35:32 wysłana przez kamils »

Offline hunter

• kolej.banda.pl
  • Otrzymane polubienia: 5
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Maja 2012, 14:14:44 »
Ale powiem szczerze jako dla powiedzmy laika niemożność kontrolowania na jednym widoku haslera, nanometrów, nie mówiąc o pozycji nastawnika, jest chyba sporym wyzwaniem. Zresztą wtedy symulator staję się mało realny - gdyż maszynista zawsze może zerknąć na te wskaźniki.

Nawiazujac do kwestii "realnosci", wczesniej piszesz:
Tzn chodzi o to by było widać wskaźniki, manometry i hustlera hasler, po odpowiednim oddaleniu. W paczce PC2011 mam ograniczoną możliwość cofania się będąc w lokomotywie co uniemożliwia ogarnięcie wzrokiem pulpitu.

A cofanie sie strzalka jest bardziej realne? W kabinie fotela nie przesuniesz, obracac glowa trzeba.
Z pozdrowieniami,
Grzegorz Durbajło

http://www.kolej.banda.pl/ - moje kolejowe zdjęcia.

Offline Balaclava

• vel. krzysiuup
  • Otrzymane polubienia: 753
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Maja 2012, 14:29:59 »
Krótko mówiąc ręka nie odpadnie ci od spoglądania na haslera :)
Dokumentacja dla przyszłych pokoleń deweloperów:
MaSzynowa Wiki
Narzędzia deweloperskie - Blender

Offline Sawi

« Odpowiedź #9 dnia: 28 Maja 2012, 16:04:58 »
Mam nadzieję że to forum jest właśnie po to aby wymienić się spostrzeżeniami, doświadczeniami z innymi użytkownikami a może nawet coś ulepszyć.
Jasne tak jest jak najbardziej, tylko według mnie jest serio dobrze. Tak jak pisałem wyżej receptę podałem, ale dawkowanie zależy już od tego kto zechce ją zrealizować. Moim zdaniem nawet laik bez trudu sobie z tym poradzi, jedynie warunkiem jest zapoznanie się z nią od deski do deski.

Offline MichałŁ

• Otrzymane polubienia: 37
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Maja 2012, 17:11:16 »
A ja popieram kolegę @oldnavy79.
Ja parę razy miałem problem jak chciałem komuś pokazać maszynę i dać mu poprowadzić jakiś pociąg wyjaśnić jak co robić kiedy nie można pokazać widoku na cały pulpit. Jak ktoś jest początkujący to nie wie wszystkiego od razu nie ma wyczucia i musi cały czas mieć rączki od kranów czy nastawnika wskazania przyrządów cały czas na widoku żeby wiedział co się dzieje z pojazdem.  Sam tak zaczynałem, że oddalałem widok na maksa żeby widzieć cały pulpit.

Offline Sawi

« Odpowiedź #11 dnia: 28 Maja 2012, 17:19:23 »
A ja powtórzę link do wątku z receptą podałem. Opisałem tam wszystko moim zdaniem w miarę jasno i czytelnie. Grunt to jedynie przeczytać ją po kilka razy i się zaskoczy co i jak.

Offline AtapiCl

• O warszawskiej części linii kolejowej nr 7 Warszawa – Lublin i nie tylko ;)
  • Otrzymane polubienia: 212
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Maja 2012, 17:23:17 »
A ja popieram kolegę @oldnavy79.

Ja również. Wieczne manipulowanie myszą jest irytujące (a jak puścimy mysz w celu ułożenia ręki gdzieś na numerycznej i drganie popsuje ustawienie kamery - to już w ogóle).

Offline Tomnord15

• Fan ET21
  • Otrzymane polubienia: 25
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Maja 2012, 17:42:35 »
cab1definition:   //rozmiary kabiny po ktorej mozna chodzic
-1.8 1.2 8.5 1.8 1.1 9.0
driver1pos:
0.31 2.71 9.11
driver1sitpos:
-0.859 2.35 8.93
cab1model: kabina_EN57IVa.t3d 

W pliku mmd pojazdu zmieniam te dwa podkreślone parametry dla kabiny a i b. I wygląda to tak jak w załączniku.
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2012, 17:48:14 wysłana przez Tomnord15 »
T.N

Offline Sawi

« Odpowiedź #14 dnia: 28 Maja 2012, 17:53:36 »
I po to właśnie powstała ta recepta. Nie podoba się dana pozycja to sobie zmieniacie wedle uznania i tyle :).

Offline AtapiCl

« Odpowiedź #15 dnia: 28 Maja 2012, 17:54:18 »
A co jeśli wg uznania zmienię w PC? I nie chodzi mi o złośliwość.

Offline Sawi

« Odpowiedź #16 dnia: 28 Maja 2012, 17:57:03 »
Tomek to zależy co chcesz zmienić. Choć pewnie ja i tak nie mam nic do tego myślę.

Offline AtapiCl

« Odpowiedź #17 dnia: 28 Maja 2012, 18:02:32 »
cab1definition:   //rozmiary kabiny po ktorej mozna chodzic
-1.8 1.2 8.5 1.8 1.1 9.0
driver1pos:
0.31 2.71 9.11
driver1sitpos:
-0.859 2.35 8.93
cab1model: kabina_EN57IVa.t3d 

W pliku mmd pojazdu zmieniam te dwa podkreślone parametry dla kabiny a i b. I wygląda to tak jak w załączniku.

To coś.

Offline Sawi

« Odpowiedź #18 dnia: 28 Maja 2012, 18:06:58 »
Obecnie zająłem się spalinowozami po nich EZT. Z tymi spalinowozami troszkę jeszcze mi zejdzie to fakt, więc jeśli masz ochotę modyfikuj te pozycje EZT. Po to ta recepta jest, by z niej korzystać :).
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2012, 18:13:12 wysłana przez Sawi »