Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Wątek z gratulacjami (tylko gesty czołobitne!!!)
zbyszek300:
Ja również przyłączam się, chłopaki kupę dobrej roboty. Ale liczymy na więcej, he
eheh to był żart, pozdrawiam i dziękuje Zbyniu.
JONIN_EZT:
Od 2005 roku, kiedy miałem okazję pierwszy raz pojeździć na pierwszej oficjalnej paczce z 2004 zmieniło się do teraz mnóstwo elementów. Poczynając na fizyce i możliwościach takich jak tabor spalinowy, który był swego czasu sporą ewolucją w Maszynie. Już nie wspominam o ilości taboru jaka wyszła i cały czas na bieżąco wychodzi. Jakość samego taboru jak i realizm zwiększył się bardzo sporo. Pamiętam jeszcze te wszystkie kabiny EN57 ET22 EU07 i jaka tam prostota występowała, a teraz patrzę na to jak to wygląda teraz łącznie z modelami zewnętrznymi. To samo ma się z modelami dekoracyjnymi i samymi trasami. Mimo, że tak wielkiej ilości tras jak taboru i modeli nie było, ale samo to jakie to trasy powstały. Linia61, Linia144, Drawinowo, czy też od wydania najnowszej paczki mojego ukochanego Całkowa, Maszyna przeżyła szok ewolucyjny do takiego stopnia, że można już spokojnie porównywać z Trainzem. Najważniejszą kwestią jest sama optymalizacja Maszyny, gdzie pamiętam, jak wcześniej mi się potrafiła po 20, 30 minut trasa włączać, a teraz jest to skrócone do zaledwie max 10 minut + zwiększony FPS. Wszyscy Twórcy, którzy włożyli swój cały wkład w Symulator powinni być dumni z tego, że to wygląda tak super jak wygląda i to, że mają tylu zwolenników.
Jednym słowem, Szacunek.
Pozdrawiam
zbyszek300:
Ja chciał bym bardziej podziękować wszystkim ale, koledze RA najbardziej, dlaczego to wszyscy wiedza.To on pieścił i gładził nasze EXE, aby byśmy mogli ujrzeć prawdziwą prace mechanika.
Benek:
Mnie osobiście podoba się ewolucja scenariuszy, którą udało mi się zapoczątkować. Rozmowy na radiu, to już coś. A nie wiecznie cicho. Odjazdy podawane przez kierownika, zdarzenia losowe. Cieszę się, że też developerzy zaczynają robić rozkłady jazdy i wosy. Dla mnie to ma duże znaczenie. Takie drobiazgi mają swój smaczek.
Lokomotywy to w ogóle inna bajka, choć przyznam szczerze, że najczęściej korzystam z siódemek. Trasy - te się zmieniają na lepsze, ale powoli, gdyż są to dodatki, które robi się latami. Bardzo się cieszę, że Koledzy zaczęli robić modele infrastruktury oraz co nieco się ruszyło w temacie zdjęć na tekstury różnych obiektów. Już jest 5 stron. Może niewiele, ale dobrzy modelarze/trasiopisarze będą w stanie "zapchać tym scenerię". Choćby l053 czy l61+l144 wyglądają całkiem dobrze, pomimo niewielkiej ilości obiektów. Akurat wiem jak to wygląda od kuchni i bardzo dużo pracy wkładają testujący, czyli Betatesterzy i Developerzy, w zasadzie każdy kto ma dostęp do testu dodatków coś kiedyś sprawdzał, oceniał. O tych ludziach na "zewnątrz" wiadomo najmniej, gdyż oni tylko testują, nie publikują nic, ale wkładają też sporo dobrej roboty.
Na koniec już indywidualne gratulacje dla Ra, człowieka-MaSzyny. Ten post nie miałby końca, gdyby wymieniać co zrobił Ra. Generalnie on zrobił wszystko :) Najbardziej gratuluję mu cierpliwości, jestem pełen podziwu, że ma nadal tyle siły, by robić rzeczy nierealne, które potem działają w MaSzynie.
Przemek77:
Dobrze pamiętam te czasy różnych "unoffów" i paczek składanych własnoręcznie. Do upadłego katowało się "Quarka" i stawało przed wiecznym dylematem - "Czy 'suka' zostawi wagony i zjedzie do lokomotywowni, czy pojedzie tak z wagonami?" (kto pamięta, ten wie o co chodzi). Totalny dziki zachód, trochę opanowany ukazaniem się paczki "Marusz & Defiler" OIDP. Trasy takie jak Spalinowo, Testowo, Transylwania itd.
Pamiętam jeszcze exeki, które nie dawały mozliwości "wyjścia z kabiny", jeździło się bez pantografów, trasa potrafiła wczytywać się nawet i 15-20 minut (Quark), zmiana składów przez wpisy w sceneriach, niebo bez tekstury, proste kabiny itp.
Długo później nie miałem do czynienia z Maszyną - rok temu ściągnąłem PC2010 i mnie dosłownie wdeptało w ziemię.
Dziękuję Wam panowie - przede wszystkim koledze Ra, który dokonuje programistycznych sztuk, udostępniając nam to, co - jak mówili dawni twórcy Maszyny - "się nie da zrobić bo i już".
Nawigacja
Idź do wersji pełnej