Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
lokomotywa sm31
piotrek-:
dobra, dziś chce zrobic test konwersji
tylko jak skonwertuje ten model do t3d, to co dalej
jak go umieścić na trasie?
i gdzie w ogóle dać ten model
hejnal:
plik t3d umieszczasz w katalogu dynamic/pkp/nazwamodelu. Oprucz t3d musisz tam jeszcze umieścić plik mmd i chk oraz tekstury modelu. W twoim przypadku jest to proste bo lokomotywa SM31 juz istnieje w MaSzynie więc wklej swój t3d do dynamic/pkp/sm31 nadpisując istniejący plik. Niezapomnij też o teksturach. W katalogu scenery znajdź plik z rozszeżeniem .scn i otwóż go w notatniku. Znajdź taki wpis:
Firstinit
pod nim są wpisy różnych pociągów.
Jeden znich zamień na taki:
node -1 0 SM31 dynamic PKP\sm31 nazwatekstury411Ddumb 0.0 headdriver 3 0 enddynamic
nazwatekstury to nazwa pliku tekstury .tga lub .bmp znajdującego się w katalogu modelu.
piotrek-:
ojej, to obiekt nie może składac sie z dwóch textur?
nawet nie wiedziałem, że juz jest taka lokomotywa
piotrek-:
dobra, juz mi działa
bryła bez wózków sie juz wyeksportowała
mam pytanie: chce zrobic przezroczysta szybe, mam tga z kanałem alpha, ale i tak nie jest przezroczysta
czy trzeba ustawić jakąś opcje w 3ds?
hejnal:
--- Cytat: "piotrek-" ---ojej, to obiekt nie może składac sie z dwóch textur?
nawet nie wiedziałem, że juz jest taka lokomotywa
--- Koniec cytatu ---
Model nie tylko może mieć więcej niż jedną teksture ale nawet musi (np. wózki, pudło). Chodzi jednak o to że na ten sam model loka można nałożyć tekstrury loków o różnych numerach które czasem się różnią wyglądem. Żeby nie nadpisywać tekstur to ktoś wpadł na pomysł żeby zmieniać tylko wpis w scenerji ale można zmienić wpis tylko dla jednej tekstury. W takiej sytuacji na teksturze która będzie do zmiany muszą się znajdować wszystkie elemnty które chcemy zmieniać.
Co do tego że SM31 już jest... co z tego że jest...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej