Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
lokomotywa sm31
Winger:
--- Cytat: "piotrek-" ---mam tez pare problemów:
na poczatku mój sposób texturowania
- w modiffers daje unwap map
- pojawia sie taka siatka
- w menu mapping daje normal map i z następnego menu: box mapping
czy tak do maszyny mozna texturować, bo nie mam o tym pojecia
--- Koniec cytatu ---
Tak, pod warunkiem ze nie uzywasz tekstur typu multi/sub-object, ze tekstury to bitmapy typu diffuse, i ze zaraz przed konwersja calosc zostanie skonwertowana do siatki (convert to editable mesh).
--- Cytuj ---aha, ilość szczegółow przo okazji zmniejszyłem z 22 000 do 19 500
i oczywiście mam zamiar dalej optymalizować
--- Koniec cytatu ---
Trzymaj kopie niezoptymalizowanych wersji, bo moze nawet Nebula pozwoli na uzywanie bardzo szczegolowych modeli bez zauwazalnego spadku wydajnosci.
--- Cytuj ---bede potrzebował duzo pomocy, bo na konwersji t3d to już w ogóle sie nie znam, tzn, jak kiedyś chciałem coś takiego zrobić, to sie error pokazał. Teraz nawet nie próbuje
nie wiem tez za duzo na temat chierarchii modelu
--- Koniec cytatu ---
Konwersja to uruchomienie skryptu i klikniecie w 'Export to T3D'. Naprawde, nic prostszego. Error sie pokazal bo prawdopodobnie nie skonwertowales calosci do siatki na chwile przed konwersja - po prostu modele nie moga miec zadnych efektow dodanych (jak unwrap UVW lub UVW map). Ale bez obaw, konwertujac do mesha nie usuniesz mapowania.
Hierarchia to kwestia otworzenia New schematic view i tam dolaczenia do siebie poszczegolnych czesci modelu: osi z kolami do wozkow, wozkow do pudla, ogolnie calosc ma byc do pudla podpieta.
piotrek-:
to znaczy nie rozumien
przed konwersja mam usunąć to co robiłem, czyli unwap map?
kożystałem też troche z booloken, to jest dozwolone, czy nie?
Winger:
Wlasnie nie usuwac - konwersja do editable mesh niejako zintegruje unwrap i inne efekty z modelem, ale nie beda juz one widoczne na liscie po prawej. Tylko w takiej formie model moze byc eksportowany do MaSzyny.
piotrek-:
czy konwersji: robi sie przez prawy przycisk: conwert to edittable mesh?
jeśli tak, to ja to robie zawsze przed unwarp map
bo mapowanie zawsze zostawiam na koniec
hejnal:
Tak, ale po unwrap też musisz skonwertoćwa do editable mesh.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej