Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Jakie uzależnienia eventowe w scenerii są przydatne/potrzebne?

<< < (4/6) > >>

SKP:

--- Cytat: Benek w 11 Marca 2012, 22:18:50 ---Niebawem powinny się ukazać urządzenia przytorowe, tam bodajże jest ta puszeczka odpowiedzialna za S1 na semaforze. Tak będzie najbardziej realistycznie.

--- Koniec cytatu ---
Nie jestem znawcą SRK, chyba to bardziej działka ZiomalaCl, ale czy przypadkiem to nie jest zwykła puszka od obwodów torowych? Przecież są jedne i te same obwody torowe dla każdego sygnału/semafora/rozjazdu/wykolejnicy/blokady liniowej/etc, a za wygaszenie odpowiadają przekaźniki (w nowszych systemach kompy), które "wiedzą" kiedy mają wygasić sygnał na podstawie stanu zajętości obwodu torowego. Dobrze mówię?

Ra:

--- Cytat: mechatronik w 11 Marca 2012, 22:32:14 ---A co w sytuacji gdy na torze stoją dwa pociągi -luzak a za nim np jakiś towarowy?
--- Koniec cytatu ---
Robiłem kiedyś testy jazdy AI (w zasadzie zatrzymywania) na takiej scenerii, gdzie były dwie tarcze (pewnie jeszcze gdzieś jest jako załącznik). Jedno AI widzi sygnalizator, a drugie kolizję z tym pierwszym. Pierwsze reagowało na Ms2 i jechało, a drugie zanim się zebrało, to tarcza była już wygaszona. Także to jest przetestowane i działa.

Niebugoclaw:
SKP, tak właśnie jest, tabor znajdujący się na danym odcinku izolowanym powoduje odwzbudzenie przekaźnika torowego, co wpływa następnie na inne urządzenia.

SKP:
Jeśli już mielibyście się zdecydować na przebiegi, to trzeba iść jeszcze dalej. Może zrobić takie uzależnienie, że jeśli którykolwiek z torów w danym przebiegu będzie zajęty, wyświeci się S1? Wtedy nie trzeba by było pisać osobnych eventów dla wygaśnięcia S1, a symulacja byłaby jeszcze bardziej realistyczna. W symulatorze niejednokrotnie się zdarzało, że skład AI z niewiadomych przyczyn się rozerwał i wagony wjechały na nasz tor, w ten sposób byśmy się zabezpieczyli przed takim wypadkiem, a nawet błąd wyglądał jak zamierzony efekt w scenariuszu - z tym, że najprawdopodobniej dalej nie pojedziemy. Tylko pytanie czy zrobienie takich przebiegów w ten sposób jak ja zaproponowałem nie zajmie więcej czasu niż, żeby Ra miał przepisać EXE do Assemblera.

Krzystek60:
Ja bym proponował losowe zdarzenia a konkretnie na większych stacjach na różne perony. Sytuacje w towarowym: np. Mamy mieć przelot a dyżurnemu się pomyliło i bierze nas na bok i dalej na szlak. Chodzi mi o takie sytuacje jakie są na prawdę na kolei.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej