Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Jakie uzależnienia eventowe w scenerii są przydatne/potrzebne?
Quark-t:
@loha.
Pytanie do scenarzystów - jakie uzaleznienia od razu w trasie są najbardziej przydatne podczas pisania nowych misji? Zwłaszcza na "cudzej" scenerii?
* Wygaszanie semaforów wjazdowych/wyjazdowych po minięciu;
* Działająca SBL i SHP;
* SBL "ciemna" w kierunku przeciwnym;
* W4 i stoppointy;
Coś jeszcze? O logicznym, spójnym i zgodnym z zasadami nazywaniu elementów (zwrotnice, semafory) nie mówię, bo to logiczne. Czy pisanie gotowych przebiegów od razu ma sens?
Benek:
Pisanie gotowych przebiegów ma sens jeśli mówimy o multiplayerze. Ra kiedyś zlecił mi wypisanie możliwych przebiegów na Krzyżowej. Zadanie to kontynuował Libertyn. Projekt ucichł. Do Twojej listy dodałbym:
* eventy związane z W6 dla AI
* otwieranie i zamykanie przejazdów oparte zwłaszcza na odcinkach izolowanych
* przechwyt z sygnalizatora za pomocą sem_info
* koniec granicy przetaczania związanej z W5 dla AI. W ten sposób AI rozpędza się do prędkości zadanej w srjp
* eventy mówiące o ograniczeniu związane z W9. Aczkolwiek tu się mogę mylić, gdyż chyba można to zastąpić używając velocity w torach
* zdarzenia włączające i wygaszające TOP-y. Ogólnie powiązanie semafora z TOP-em
Tak mniej więcej powinno się to robić żeby było dobrze. Do tej pory tak nie robiono ze względu na niemądre zachowanie AI. Nikt nie myślał o rozkładach czy ograniczeniach. Zastępowano wiele z tych punktów hybrydami. Dzięki Ra jest już możliwość stworzenia scenariusza z prawdziwego zdarzenia, zamierzam to wszystko wykorzystać na MOP-ie. Mam nadzieję, że się uda.
W kwestii "uzależnień eventowych". Należy też zwracać uwagę na ułożoną drogę przebiegu i ochronę pozostałych torów (po których przebieg się nie odbywa). Niewielu o tym pamięta. Można sobie popatrzeć na scenariusze z PC2010.
SKP:
1. Byłoby fajnie - obecnie event wygaszający dodaję do innego eventu, który jest następny w kolejce, żeby nie pisać kolejnych eventów, bo mi się nie chce. Niewątpliwie podniosłoby to realizm i oszczędziło klawiaturę scenarzysty.
2. Też ważne, ale nie miałem z tym jeszcze do czynienia.
3. Jw.
4. To nowość, przyda się do misji osobowych.
Jak do tej pory nie spotkałem się z problemem związanym z brakiem sem_info, ale 2 osoby pisały do mnie, że mają z tym problem - AI mija S1. Z tymi przebiegami to nie wiem czy to będzie miało sens - np. w scenerii będzie na sztywno 200 linijek kodu odpowiadającego za przebiegi, podczas gdy można samemu napisać jednego multipla, nie potrzebujemy ustawiać wszystkich przebiegów na scenerii jednocześnie.
EDIT.
Przeglądam jeszcze plik RFC i myślę co by można było jeszcze dodać czego @Benek jeszcze nie wymienił. Na pewno przydałoby się, żeby tory, na których ładuje się węgiel lub inny surowiec (np. na Quarku) miały już zrobione zdarzenia ładujące/rozładowujące wagony, z tym że, żeby były aktywne trzeba by było jedynie zmienić wartość jakieś memcella. Można by było to ugryźć jak przejazdy, tak żeby scenarzysta odpalając jeden event, np. Dejawy_load nie musiał się martwić o pozostałe.
MasterYoda:
--- Cytat: SKP w 11 Marca 2012, 21:39:31 ---1. Byłoby fajnie - obecnie event wygaszający dodaję do innego eventu, który jest następny w kolejce, żeby nie pisać kolejnych eventów, bo mi się nie chce. Niewątpliwie podniosłoby to realizm i oszczędziło klawiaturę scenarzysty.
--- Koniec cytatu ---
Jednak jeśli następny event masz za 10km to raczej semek się nie wygasi dopiero wtedy bo taki przypadek to w życiu realizmu nie wąchał. :) Jeśli masz event po evencie np.: manewry na stacji to wtedy to jest dobra opcja jednak na trasie to odpada. Wtedy pozostaje napisać event wygaszający i dopisać do toru za semaforem.
Quark-t:
Yoda - ale tu nie chodzi o komentowanie "że tak się nie robi" tylko co jest przydatne.
W pierwszej wiadomości nie pisałem o chociażby _sem_info, bo wydawało mi się to logiczne. Natomiast po Waszych wiadomościach postuluję o nie pomijanie czegokolwiek, spróbujemy zrobić pełną listę, bez względu na "oczywistą oczywistość" rozwiązań.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej