Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

csv.exe

<< < (2/4) > >>

darekocur:
W ogóle interesuje mnie jak stworzyć kawałek toru po którym mogę potem pojechać bez otoczenia, bez niczego, kładę tor w edytorze i wychodzą jakieś linie, kropki, jak to zapisać i otworzyć, nie wiem.
Czytałem
http://eu07.pl/forum/index.php/topic,2191.msg19571.html#msg19571

Wiem jak ustalić początek scenerii na podstawie wczytania współrzędnych X, Y zrobiłem takie coś odcinek Gdańsk Główny - Pruszcz Gdański i chciałbym sobie po tym pojeździć, sam układ torowy.
Jak z zapisanych współrzędnych wydobyć "układ torowy" zapisać go jako scenerie z jakimś składem, dalej dodawanie jakiejś przestrzeni, obiektów to będę się interesował gdy dowiem się podstaw- układ torowy po którym można jechać, wszędzie gdzie czytam ludzie posługują się mową nie konkretną np. zamiast pisać zwrotnice, piszą "zwrotki" i inne potoczne słowa, młodzieżowe zwroty po których się gubię a ja już nie na czasie z gwarą szkolną bo mam 30 lat, lata 90-te dawno minęły.
Żeby było krok po kroku opisane:

a) "tworzenie układu torowego krok po kroku"
b) "stworzenie prostej scenerii i zadania do zbudowanego przez siebie układu torowego i zapisanie"

Ra:
Scenerię w pliku RSF zapisuje się na zakładce Wczytanie, naciskając przycisk Zapisz zmiany. Można to też wybrać z górnego menu.

Na zakładce Komórki jest guzik do eksportowania narysowanej scenerii. Zapisuje się ona w pliku EXPORT.SCN, wraz z lokomotywą ustawioną na jednym z dłuższych torów. Aby jednak tory były widoczne, trzeba ustawić rozstaw na 1.435 oraz ustawić tekstury szyn i podsypki. Problemu tego nie ma przy importowaniu z UMP, tam automatycznie ustawiany jest rozstaw szyn i tekstury.

Jeżeli już coś zrobisz, możesz mi przesłać link do pliku RSF przez PW, w wolnej chwili doprowadzę do stanu zdatnego do użytku.

darekocur:
Tylko tych plików w folderze rsfdata mam kilkadziesiąt, i jak z tych zapisanych współrzędnych wyłonić układ torowy? A pliku rsf nie mogę dodać.

yog28:
    Jeśli można to również mam pytanie odnośnie tematu: Rainsted nie chce mi pobrać danych UMP.
 Zaznaczam z lewej strony np. Katowice i na dole pobierz, chwilę jakby ściąga, pojawia się OK i nic.
 Nie ma żadnych plików w folderze  Gisdata\Ump i brak listy plików w środkowym oknie. Csv.exe mam pobrany, wszystko ustawione chyba dobrze.
 Mapy z Geoportal pobierają się szybko i bez problemu.
 Również mam zamiar stworzyć jakąś próbną scenerię, mam na razie 7 odcinków kursu obsługi edytora i nie chcę utonąć na starcie.

Ra:

--- Cytat: darekocur w 29 Lutego 2012, 21:06:58 ---Tylko tych plików w folderze rsfdata mam kilkadziesiąt, i jak z tych zapisanych współrzędnych wyłonić układ torowy? A pliku rsf nie mogę dodać.
--- Koniec cytatu ---
Przepraszam, ale nie rozumiem tego, co piszesz.

--- Cytat: yog28 w 01 Marca 2012, 03:03:37 ---Jeśli można to również mam pytanie odnośnie tematu: Rainsted nie chce mi pobrać danych UMP. Zaznaczam z lewej strony np. Katowice i na dole pobierz, chwilę jakby ściąga, pojawia się OK i nic.
--- Koniec cytatu ---
Powinna się pojawić konsola z taką treścią (przykład):
--- Kod: ---D:\EU07>SET HOME=D:\EU07\gisdata\UMP\

D:\EU07>CD gisdata\UMP\

D:\EU07\gisdata\UMP>D:\EU07\gisdata\CVS.EXE -z5 -d:pserver:guest@ump.waw.pl/home
/cvsroot checkout UMP-PL-Torun
CVS.EXE checkout: warning: failed to open D:\EU07\gisdata\UMP\\.cvspass for read
ing: No such file or directory
--- Koniec kodu ---
Następnie jest lista pobieranych plików. Jeśli dany katalog UMP nie był pobierany, to będzie tego dużo, jeśli był, to tylko zaktualizują się pliki, w których wprowadzono zmiany od poprzedniego pobierania. Pobrany katalog (np. UMP-PL-Torun) powinien się pojawić w gisdata\UMP.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej