Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

csv.exe

(1/4) > >>

darekocur:
Skąd pobrać ten program bo z tego co wiem potrzebny do tworzenia trasy, zapisałem się na kurs tworzenia tras i w jednym z odcinków wyczytałem w treści o csv.exe, tylko nie wiem o jaki chodzi.
Czy to ten program?

http://convert-csv-exe.fyxm.net/

Można się obejść bez tego programu przy tworzeniu układu torowego, trasy?

Ra:
Rainsted ma opcję pobierania tego programu na oknie dodawania danych zewnętrznych. Można się spokojnie obejść bez niego.

darekocur:
Widzę, że będzie problem, bo trzeba mieć stałe łącze bez ograniczeń a ja korzystam z netu w play na kartę.
Wydaje mi się, że żadnej trasy przez to nie spróbuje zbudować, bo ugrzęznę na tym:
"Na tej samej formie, po lewej stronie, widoczna jest lista katalogów UMP możliwych do pobrania. Aby pobrać któreś dane, należy wybrać jedną pozycję, albo za pomocą ptaszków po lewej stronie zaznaczyć kilka. Pobieranie wszystkich na raz może trwać około godziny, a komplet danych zajmować będzie kilkaset megabajtów".

Chyba, że spróbuję iść do biblioteki z pendrive 4gb i pobierać na raty, ale nie wiem czy tak można ...

Quark-t

matek123:
Dla Ciebie chyba lepszą metodą, byłoby pobieranie pojedynczych kwadratów.

Ra:
Akurat da się układać tory bez korzystania z plików UMP, niektórzy nawet tak wolą. Ja tam wolę sobie wczytać tory z UMP, przynajmniej jest ogólny zarys torów i tylko się je przesuwa. UMP można pobierać bezpośrednio z Rainsted, albo innym programem CVS, tylko trzeba umieć go skonfigurować, żeby się podłączył do odpowiedniego serwera.

Większy problem będzie jednak z pobieraniem map (orto i topo), bo one zajmują więcej miejsca niż pliki UMP i ich pobieranie jest potrzebne od ręki. Można sobie pobrać te mapy "na raz", w tym przypadku właśnie są przydatne pliki UMP. Wtedy z UMP wczytuje się tory a po ich zaznaczeniu można włączyć hurtowe pobieranie map (co zajmuje trochę czasu). Niemniej jednak pobieranie map nie działa 100% pewnie i czasem w niektórych miejscach albo mapy się nie pobiorą, albo pobiorą się nie te mapy topo (jak nie ma 1:25000, to pobierają się 1:10000, uboczny efekt tego jest taki, że czasem może być błąd przy pobieraniu 1:25000 i wtedy niepotrzebnie pobierze się 1:10000, którą trzeba ręcznie usunąć i próbować ponownie pobrać 1:25000).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej