Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
csv.exe
yog28:
Udało mi się rozwiązać mój problem. Edytor chyba nie obsługuje zbyt długich nazw folderów, dlatego utworzyłem nowy, z krótszą nazwą i przeniosłem wszystkie pliki i działa.
Mam jeszcze jeden problem, związany z pojawianiem się błędu w edytorze (przy zmianie składu wystarcza restart Rainsted.exe), niestety czasem ten błąd pojawia się przy używaniu opcji edycji scenerii. Było to gdzieś na forum ale zastosowałem się do wskazówek i nie pomogło.
darekocur:
Wchodzę w folder rsfdata i tam są pliki zapisane "RSF" jako kwadraty z geoportalu.
Czy można z nich wydzielić układ torowy?
Tego nie rozumiem:
"Po lewej stronie okna widoczna jest lista obszarów (miast) do
wyboru, lista na środku wypełniana nazwami pobranych plików
dla wybranego obszaru. Trzeba przede wszystkim poszukać pliku
o nazwie "MIASTO.kolej.txt", gdzie "MIASTO" jest nazwą głównego
miasta obszaru"
Nie wiem gdzie szukać tego pliku "MIASTO.kolej.txt", i tego:
Aby zaimportować dane, należy wybrać plik oraz wpisać kod
komórki (zamiast "AAA"), o ile komórka została zdefiniowana.
Nie wiem jaki plik i kod, chodzi o te kody?:
http://rainsted.com/pl/Edytor/Komórki
Kod Gdańska nie dostępny.
Sawi:
--- Cytat: yog28 w 01 Marca 2012, 13:39:37 ---Mam jeszcze jeden problem, związany z pojawianiem się błędu w edytorze (przy zmianie składu wystarcza restart Rainsted.exe), niestety czasem ten błąd pojawia się przy używaniu opcji edycji scenerii.
--- Koniec cytatu ---
Nie bardzo wiem o jakim błędzie wspominasz, dlatego zapodaj jakiś screen pokazujący o co dokładnie się Tobie rozchodzi.
darekocur:
"Wybranie typu map aktywuje dwa przyciski poniżej.
Naciskając przycisk "Generuj spis map dla tej listy odcinków"
W której zakładce po prawej mam szukać "tryb map" i "generuj spis map dla tej listy odcinków" dodaj czy wyświetlanie, nigdzie tego tam nie widzę, szkoda że jakoś obrazowo nie jest to pokazane, znajdzie się jakiś fragment na którym się zbłądzi i koniec...
Uczenie się tego od podstaw nie jest wcale takie proste.
Na to
Po lewej stronie okna widoczna jest lista obszarów (miast) do
wyboru, lista na środku wypełniana nazwami pobranych plików
dla wybranego obszaru. Trzeba przede wszystkim poszukać pliku
o nazwie "MIASTO.kolej.txt", gdzie "MIASTO" jest nazwą głównego
miasta obszaru. Czasem tory znajdują się również w osobnych
plikach, tak jest np. dla Bełchatowa. Może się zdarzyć, że
potrzebne tory lub ulice miasta będą się znajdować w sąsiednim
obszarze. Pliki z drogami również można importować.
Aby zaimportować dane, należy wybrać plik oraz wpisać kod
komórki (zamiast "AAA"), o ile komórka została zdefiniowana.
nie dostałem odpowiedzi, brnąłem dalej i nic z tego.
Oto wersja mojego edytora 1.0.99.9001
"pobierz mapy" tego polecenia nie mogę też znaleść, myślę że w opisie jest to tłumaczone na podstawie innej wersji i w tym problem żeby to zrozumieć, bo szukam rzeczy których nie widzę.
Jak na razie uczę się sam metoda "prób i błędów", tylko początek pomógł mi we wczytywaniu map ze współrzędnych z geoportalu ale nic z tego nie wynika, nie można wydobyć stamtąd układu torowego.
Regulamin obowiązki Punkt 16, nagminnie ignorowany punkt i nie tylko, ignorujesz uwagi administracji.
REWIZOR
yog28:
Wiesz, nikt nie mówił że będzie łatwo. Mnie też na razie idzie to jak krew z nosa ale będę walczył ;).
Nie wiem czy chodzi ci o to pobieranie map w różnych powiększeniach? Ja mapy pobieram tak jak jest napisane w opisie, w zakładce "wyświetlanie" masz z prawej strony powiększenie. Pobierasz najpierw duży fragment wybierając 500px/km i na dole "Pobierz kwadrat z geoportal.gov.pl". Po kilku sek powinna pojawić się mapa, teraz wybierasz powiększenie 1px/km i "zapełniasz" pole fragmentami mapy.
Co do układu torowego, hm udało mi się ściągnąć "coś" z tego pliku "katowice.kolej.txt", bo mnie interesuje obszar miasta Czeladź, a nie ma tej komórki więc pobrałem do komórki "KAT" dane z tego pliku ale pobrała się sieć torów tramwajowych. Skąd pobrać szlak torów kolejowych?
Myślałem, że to będzie się robiło w taki sposób, że na wczytane mapy będę nakładał pojedyncze tory i sobie powolutku leciał z linią, a chyba jest tak, że pobierasz cały układ torów dla danego obszaru i później go poprawiasz.
--- Cytat: Sawi w 01 Marca 2012, 14:13:24 ---
--- Cytat: yog28 w 01 Marca 2012, 13:39:37 ---Mam jeszcze jeden problem, związany z pojawianiem się błędu w edytorze (przy zmianie składu wystarcza restart Rainsted.exe), niestety czasem ten błąd pojawia się przy używaniu opcji edycji scenerii.
--- Koniec cytatu ---
Nie bardzo wiem o jakim błędzie wspominasz, dlatego zapodaj jakiś screen pokazujący o co dokładnie się Tobie rozchodzi.
--- Koniec cytatu ---
Co do tego to na razie, odpukać błąd nie wyskakuje.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej