Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Propozycja na tekstury oświelenia czoła lokomotywy
Wokulski:
Skoro chcesz już coś realnego dodać to wiedz, że w nocy jazda na zwykłych światłach jest zerowa, widać tylko lekką smugę światła, natomiast jak załączysz długie to jest konkret...Więc jak w maszynie odpalisz zwykłe, to masz jakby długie w realu.
Cesky Kretek:
A ja się zastanawiam, czy nie da się zrobić czegoś na wzór poświaty wokół reflektorów (podobnie jak ma to miejsce ze smugami).
To znaczy: zamiast zapalania samych 'kółek' - reflektorów, zapalały się reflektory wraz z (żółtą) otoczką z kanału alpha.
Mój obrazek podglądowy - zrobiony na szybko - mniej więcej zobrazuje o co chodzi: to w czarnych kółkach to fragment tekstury odpowiadający za zapalone reflektory - czyli zapalony reflektor + rozchodzące się dookoła światło.
Pytanie czy jest to wykonalne (ingerencja w model na poziomie mapowania)? Skoro można przypisać zapalanie reflektorów - czyli zmiana fragmentu tekstury - to de facto można poeksperymentować z nieco innym rozwiązaniem.
Szociu:
Poczekajcie troszkę, będzie programowo robione ;)
W semaforach już jest:
EU07-457:
--- Cytat: szogun w 21 Grudnia 2011, 14:56:37 ---Tekstury mają wyglądać jak reflektory nieprzyciemnione i tyle.
--- Koniec cytatu ---
Dlaczego? Przecież to, co prawie zawsze widzisz na czole lokomotywy to właśnie reflektory przyciemnione.
--- Cytat: Woku w 21 Grudnia 2011, 15:28:35 ---Skoro chcesz już coś realnego dodać to wiedz, że w nocy jazda na zwykłych światłach jest zerowa, widać tylko lekką smugę światła, natomiast jak załączysz długie to jest konkret...
--- Koniec cytatu ---
Z tym "konkretem" to bym nie przesadzał ;) Halogeny owszem, ale zwykłe żarówki...
Wokulski:
Wybacz, akurat pisząc post miałem na myśli światła zmodernizowanego gagarina ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej