Autor Wątek:  En57 - problem z uruchomieniem pociągu  (Przeczytany 7695 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Przemek

• Otrzymane polubienia: 0
En57 - problem z uruchomieniem pociągu
« dnia: 18 Grudnia 2011, 10:24:03 »
Chciałbym pojeździć en57. Wybrałem trasę do Nowego Świata. Problem tkwi w tym, że lokomotywa nie chce ruszyć z miejsca. Przeczytałem zarówno plik readme jak i 30 stron Forum, które podała mi wyszukiwarka, gdy wpisałem "en57". Ponieważ nadal jestem w punkcie wyjścia zwracam się do was z prośbą o pomoc. Opiszę krok po kroku co robię, bo być może w readme brakuje jakiejś wskazówki potrzebnej do uruchomienia pociągu lub ja zapominam o czymś, co powinienem zrobić. Zaczynam więc od podniesienia pantografów. Możliwe, że powinienem zacząć od wciśnięcia "Num.", ale kran hamulca (bo tak chyba nazywa się ta wajcha z prawej) wraca do poprzedniej pozycji. Przechodzę więc do dalszego kroku i wciskam "Num4", ale nic się nie dzieje - prawdopodobnie kran jest już ustawiony w pozycji "jazda". Następne kroki dotyczą już hamowania, więc na razie nie mogę z nich skorzystać. Poza tym bawiłem się trochę klawiszem "d" i klawiszem "Num+" i "Num-". Bez rezultatu.

Offline Patrykos

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 9
Odp: En57 - problem z uruchomieniem pociągu
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Grudnia 2011, 10:29:10 »
Jak Ci kran odbija do jazdy to przytrzymaj „.” aż Ci kibel wyluzuje. Po podniesieniu patyków musisz przycisnąć przycisk od wyłącznika szybkiego (Shift+M), a następnie włączyć przetwornicę i sprężarkę (odpowiednio Shift+V i Shift+C). Jak Ci sprężarka przestanie pompać to przyciśnij i trzymaj „.” na numerycznej aż Ci wyluzuje. Potem możesz przestawić nastawnik kierunkowy na drugą pozycję (są dwie pozycje na nastawniku kierunkowym do jazdy w przód). Jak przestawisz nastawnik kierunkowy to możesz zacząć się bawić nastawnikiem.
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2011, 12:27:05 wysłana przez Patrykos »
Pozdrawiam, Patryk
https://www.facebook.com/WarsztatPatrykosa
Węgrom gratulujemy Ikarusa.

Offline Przemek

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Grudnia 2011, 10:51:55 »
Dzięki. Odpaliłem. Pomogła mi Twoja rada, aby nacisnąć "Shift+v". Zapomniałem napisać, że naciskałem też "Shift +m", "Shift+c" i "Shift+x", bazując na instrukcji do eu07. Czy potrzebne jest w w en57 naciskanie "Shift+x"?
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2011, 13:04:58 wysłana przez Przemek »

Offline Sawi

• O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
  • Otrzymane polubienia: 751
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Grudnia 2011, 10:55:52 »
Szczerze z tą przetwornicą to dobre pytanie zadałeś. Ja już z przyzwyczajenia ją włączam.
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2011, 11:07:15 wysłana przez Sawi »
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline Niebugoclaw

• Otrzymane polubienia: 10
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Grudnia 2011, 12:25:47 »
Sprężarka w kiblu jest na niskie napięcie, więc przetwornica musi być załączona, żeby działała. @Patrykos, jakie CTRL? Przecież z shiftem się włącza.

Offline Patrykos

• Otrzymane polubienia: 9
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Grudnia 2011, 12:30:01 »
@Patrykos, jakie CTRL? Przecież z shiftem się włącza.
Jak robisz to automatycznie, to już potem nie zwracasz na to uwagi. ;-) Poprawiłem.
Pozdrawiam, Patryk
https://www.facebook.com/WarsztatPatrykosa
Węgrom gratulujemy Ikarusa.

Offline Berenil

• \m/ METALLICA \m/
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Marca 2012, 23:06:19 »
Odświeżę trochę temat - mam problem z ruszeniem EN57 - 2000. Dotyczy to wszystkich tras. Robię dokładnie to, co jest opisane w postach powyżej, ale on dalej stoi w miejscu... Nim się rusza jakoś inaczej niż wersją niezmodernizowaną?
PKP - Jeszcze nie widać, a już jedzie! :)
Gdyby nie Metallica, pewnie byłbym dresiarzem. Niefajnie.

Offline MaciejM

• Otrzymane polubienia: 1415
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Marca 2012, 23:10:29 »
Odświeżę trochę temat - mam problem z ruszeniem EN57 - 2000. Dotyczy to wszystkich tras. Robię dokładnie to, co jest opisane w postach powyżej, ale on dalej stoi w miejscu... Nim się rusza jakoś inaczej niż wersją niezmodernizowaną?
Opis ruszania PC2010/inne/readme_pliki/sterowanie.html a dokładniej część RUSZANIE I JAZDA EZT.
PKP Intercity Zakład Centralny w Warszawie
15 lat z MaSzyną!

Sceneria Tomaszewo - zapraszam do otwartych testów scenerii.