Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Sceneria w 3ds Max - niewyjaśnione kwestie
Siecool:
Tylko trzeba mieć świadomość, że taki wskaźnik z jednego submodelu będzie mógł być potem podświetlany w nocy albo w całości (tj. świecić będzie również słupek i tył wskaźnika) albo wcale.
Benek:
Jak zgrać z torami tą podświetloną zwrotnicę? Nie jest to proste, gdyż kąt rozjazdu krzyżowego jest inny niż kąt zwrotnicy zwykłej, stąd nie mogę sobie obliczyć, przesunąć, obrócić. Trzeba to jakoś sensowniej zrobić.
Ja nie wiem jak to jest. Zaspamuję całe forum, to dopiero mi przychodzi na myśl rozwiązanie. Rozwiązanie jest proste. Należy do odcinka wystającego z rozjazdu krzyżowego dodać zwrotnicę, obrócić ją o 180 stopni. Następnie należy zgrać tor biegnący od zwrotnicy w lewo z torem poniżej. W tym celu dołączamy do łuku zwrotnicy odcinek kilkumetrowy toru. Patrzymy jakie jest przesunięcie pomiędzy tym odcinkiem a gotowym, równoległym doń torem (tym poniżej). O tę wartość przesuwamy całą zwrotnicę i gotowe. Tego opisu i tak nikt nie zrozumie ;)
szczawik:
Tzn chodzi Ci o to, by ten luźny rozjazd z obrazka podłączyć do toru obok po linii prostej (inaczej: kontynuując ten tor prosto)?
Benek:
Tak, lecz tak jak opisałem - zadanie już wykonałem.
szczawik:
Ale się nakombinowałeś.:) A nie prościej do tego toru dodać ten rozjazd i obrócić o 180o?:)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej