Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Sceneria w 3ds Max - niewyjaśnione kwestie
Benek:
--- Cytat: szczawik w 30 Października 2012, 23:49:39 ---Ale się nakombinowałeś.:) A nie prościej do tego toru dodać ten rozjazd i obrócić o 180o?:)
--- Koniec cytatu ---
Nie, bo nie chodzi o spasowanie prostego odcinka, tylko o ten łuk. A to nie jest takie proste.
szczawik:
Jest bardzo proste i są to podstawy budowy układów torowych w 3ds max.
Do końca toru dodajemy rozjazd pomocniczy, a do końca toru zwrotnego rozjazdu odcinek pomocniczy o dowolnej długości. Rozjazd pomocniczy usuwamy, do toru pomocniczego dodajemy żądany rozjazd (w tym przypadku prawy). Usuwamy odcinek pomocniczy. Uwaga- po tej operacji należy zbliżyć maksymalnie widok do miejsca łączenia rozjazdu z torem i połączyć oba flexem.
dymus:
@szczawik z tym co napisałeś wyżej to nie prościej jest po operacji wstawieniu torów i rozjazdu pomocniczego oraz później tego poprawnego rozjazdu, usunąć ten tor co był na początku (tor główny) i zastąpić go flexem, zamiast tego toru co był na samym początku (flex który jest dłuższy, bo zastępuje ten tor co był pierwotnie), lub tor główny a raczej jego drugą końcówkę -przeciągnąć do rozjazdu narzędziem 'snaps toogle'. Bo z tego co zrozumiałem co napisałeś powyżej to przy tej operacji co robisz, przy łącznieniu 'tego drugiego' rozjazdu i łączeniu go z torem co był na początku tworzysz takiego strasznie krótkiego flex'a ;)
szczawik:
Zgadza się. Nie napisałem (nawet nie pomyślałem o tym) o rozwiązaniu wspomnianym przez Ciebie- nie korzystam z jednej metody, tylko po prostu- jak wyjdzie, tak wyjdzie, czasem ten strasznie krótki flex, czasem zastąpienie tego pierwotnego odcinka. W sumie metoda taka sama, różni się tylko długością flexa.:)
Siecool:
W jaki sposób efektywnie ogarnąć oświetlanie trójkątów terenu? Szukając po forum próbowałem różnych wariantów smootha, clear all etc. i każda wersja wygląda mniej lub bardziej iditoycznie. Jak to zrobić, żeby wyglądało przyzwoicie?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej