Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Sceneria w 3ds Max - niewyjaśnione kwestie
Benek:
Ra, czyli ogólnie teren musi zostać taki jaki jest? Hm...
Ra:
Co prawda to nie jest temat na ten wątek, ale mógłbyś trójkąty terenu zapisać do osobnego pliku, a ja spróbuję dodać jakąś opcję konwersji tego na E3D. Na każdy kilometr kwadratowy by wyszedł jeden submodel na każdą użytą w nim teksturę. Jeszcze trzeba by opracować wpis wczytujący taki teren.
szogun:
Co do samej wydajności, zauważyłem drobny (ale zawsze) wzrost FPS gdy zapisałem ogrodzenie na bocznicy jako jeden submodel i wyeksportowałem do T3D, niż bym wstawiał normalnie jako setki include. Jest jedna wada tego rozwiązania, trzeba dobrać odpowiednio pivot tak aby model nie znikał przez wyłączone renderowanie obiektów z tyłu kamery oraz nie znikał przez maxdistance.
Pewnie gdybym potraktował tak samo trawę mielibyśmy jeszcze większy wzrost (1600 include z maxdistance 300) ale nie czuję się teraz na siłach.
Ra:
Jest jeden niuans. Jeśli są to osobne obiekty, to istnieje teoretyczna szansa że mogą zostać posortowane i być renderowane w odpowiedniej kolejności (od najdalszych do najbliższych). Jeśli się zrobi z tego jeden obiekt, to sortowanie raczej nie wyjdzie dobrze.
Benek:
Panie i Panowie, jak mogę manipulować teksturą podczas mapowania? Tzn. mam sobie teksturę złożoną z dwóch różnych. Chcę zmapować cienki kawałek terenu, ale tak, by ta jaśniejsza część przylegała do dolnej krawędzi, a ta zieleń do górnej. Wiem, że się da to zrobić.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej