Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Sceneria w 3ds Max - niewyjaśnione kwestie

<< < (46/138) > >>

Benek:
Zrobiłem. Jestem pod wrażeniem szybkości tworzenia. Na flexach jest prześwit. Może da się to wyeliminować większą ilością tri lub zmniejszeniem wysokości od toru. Będzie trochę nachodzić na podsypkę, ale będzie to zjawisko symetryczne, w miarę liniowe, tzn. ucinać będzie podsypkę po prostych, a nie wygryzać "zębów".

EDIT:
Na 0.18 rwie trampy. Są lekkie dziury, ale trzeba się przyjrzeć dokładnie :)
Ziomal i Bohun, uratowaliście projekt.
EDIT1:
Oby to nie wyglądało źle lub niepoprawnie. Scr 2.

youBy:
Taka ciekawostka: jeśli masz linię zamkniętą i skonwertujesz ją w widoku od góry do editable mesh/poly (bądź nadasz stosowny modyfikator), to automatycznie utworzy Ci się siatka. Nie ma potrzeby używania tego trójkątotwórcy ze skryptów.

Quark-t:
To teraz pytanko ode mnie - istnieje lepsza metoda na obliczanie odległości niż linijka lub sumowanie długości wstawianych odcinków? Zwłaszcza na łukach.

Benek:

--- Cytat: youBy w 05 Stycznia 2012, 23:34:26 ---Taka ciekawostka: jeśli masz linię zamkniętą i skonwertujesz ją w widoku od góry do editable mesh/poly (bądź nadasz stosowny modyfikator), to automatycznie utworzy Ci się siatka. Nie ma potrzeby używania tego trójkątotwórcy ze skryptów.

--- Koniec cytatu ---
To co widzisz na scr zostało wykonane na plejnach z użyciem kilku sztuczek :)

EDIT:
Mam sobie teren. Kawałek nasypu chciałem oteksturować ażurem. Jest taka tekstura w symku - concrete-mozaic1. Za poradą Quarka odłączyłem interesujący kawałek od terenu. Zrobiło się jednak coś dziwnego. Nakładając ażur nie pojawia mi się on w podglądzie tak ładnie jak np. trawa czy ściana lasu. Przy okazji podczas eksportu następuje wysyp. Ktoś pomoże? Może to wina tej tekstury? Dziwne, że jej nie widać. Inne tekstury nakładają się na ten kawałek poprawnie. Ale nie wiem jak z eksportem.

matek123:
Spróbuj o teksturować jeszcze raz tylko zaznacz "Show Map in Viewport" przed nałożeniem tekstury na ten szary kawałek.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej