Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Sceneria w 3ds Max - niewyjaśnione kwestie

<< < (3/138) > >>

Benek:
Dziewiąteczkę również.

Edycja: jednak najbardziej zależy mi na tym: http://eu07.pl/forum/index.php/topic,19957.msg236566.html#msg236566 , bo stoję z nauką.
Edytowałem, gdyż ktoś z wiedzą może przeczytać ostatni post i opuścić temat ;)

szczawik:
Zaznaczamy obiekt, w którym znajduje się interesujący nas trójkąt. Wciskamy prawym przyciskiem myszy i wchodzimy w "Convert to:"->"Edittable Mesh" . Po prawej, w menu "Selection" wybieramy "Face" (symbol czerwonego trójkąta), po czym klikamy na konkretny trójkąt.

--- Cytat: Benek w 24 Listopada 2011, 17:02:21 ---
--- Cytat: 'Czy wiesz że...' ---nauka tworzenia scenerii zajmuje 1-2 tygodnie?
--- Koniec cytatu ---

--- Koniec cytatu ---
O co chodzi z tym cytatem i zrzutem?

Benek:
O to, że jeszcze w poprzedni weekend nie wiedziałem nic o tworzeniu scenerii z poziomu Maxa. Jest to rodzaj zachęty dla innych, którzy też nie potrafią, a może warto by spróbowali. Wcale nie jest to takie trudne.

szczawik:

--- Cytat: Benek w 24 Listopada 2011, 18:20:51 ---O to, że jeszcze w poprzedni weekend nie wiedziałem nic o tworzeniu scenerii z poziomu Maxa. Jest to rodzaj zachęty dla innych, którzy też nie potrafią, a może warto by spróbowali. Wcale nie jest to takie trudne.

--- Koniec cytatu ---
Nie każdego stać na ten program.No tak, można mieć wersję testową;)

Benek:
Zaznaczyłem sobie obszar, który pokryć chcę teksturą. Następnie z prawej listy rozwijalnej wybieram UVW Map. Pojawia mi się panel w którym mogę sobie ustawić obszar na jakim powinno rozciągnąć teksturę - to narzędzie jest niezbędne. Nie widzę jednak opcji zamiany tekstury, którą chcę mapować. Gdzie to jest? Wiem, że można poprzez te 4 kółka u góry do tego dojść, ale czy nie można też w tym prawym panelu (poprzez te 4 kulki u góry da się dojść do tekstury, ale z kolei nie widzę tam możliwości ustawienia wielkości obszaru na którym program ma rozciągnąć teksturę - dlatego napisałem, że narzędzie niezbędne jest w UVW Map)? Użyłem przycisku Bitmap fit, ale to nie pomogło, mimo że można stamtąd wybrać grafikę. Na scr. 3. zaznaczony jest ten panelik.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej