Właśnie staram się pomóc w tworzeniu dokumentacji programu, bo obecnie jej właściwie nie ma albo jest przestarzała i wręcz myląca.
Chcę jednak zwrócić uwagę na bałagan panujący na witrynie, ktory może zniweczyć efekty mojej pracy.
Po pierwsze, należałoby usunąć informację na stronie głównej, że witryna ma jakiekolwiek mirrory. To nie są mirrory, tylko coś, czego nikt od roku nie tknął. Można z tych rzekomych mirrorów ściągnąć jakieś archaiczne wersje programu. Owszem, można poinformować, ze takie strony są, ale trzeba przestrzec, że nie są one wcale odpowiednikami witryny
www.eu07.pl, tylko jej starymi wersjami, pełnymi zdezaktualizowanych informacji.
Po drugie, wszystkie linki do nieoficjalnych patchy, dodatkowych scenariuszów, obiektów itd., które są na forum, należałoby umieścić w jednym miejscu, które ja nazywam "działem download". Forum nie jest odpowiednim miejscem dla takich linków. Dotyczy to między innymi paczki z lipca, z obsługą F4 (dowolne przełączanie do latania). Dlaczego linku nie ma tam, gdzie się ściąga program?
Po trzecie, ktoś powinien pilnować, aby każdy nowy wynalazek programistów (pantografy, światła, ogrzewanie i inne) był od razu wprowadzany do dokumentacji programu. I to nie na Forum i nie w FAQ, ale w specjalnym miejscu poświęconym opisowi działania programu (takiego miejsca dotąd nie ma).
Po czwarte, ktoś powinien wybrać z Forum rzeczywiste problemy użytkowników i zrobić z tego FAQ jak należy. Przypominam: opis programu nie powinien znajdować się w FAQ (FAQ to "Często Zadawane Pytania", a nie instrukcja!!!).
Po piąte, ktoś powinien dbać o bieżące zmiany na witrynie, a w szczególności o działanie wszystkich linków. A jeżeli mają w ogóle istnieć mirrory, niech to będą rzeczywiście mirrory 1:1 z w pełni aktualną informacją.
Po szóste, w wypadku udostępnienia nowego patcha czy nowej wersji ktoś powinien zmieniać istniejącą dokumentację stosownie do potrzeb. Programiści jak zauważyłem nie mają na to czasu...
W szczególności: jak to jest z tym opisem
http://www.eu07.pl/przejazd/? Czy to nowe czy stare? Dlaczego nie ma do tego linku na stronie głównej?
Pozdrawiam
GJ