Autor Wątek:  Podmiana pantografów  (Przeczytany 5646 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawel T.

• Otrzymane polubienia: 0
Podmiana pantografów
« dnia: 01 Października 2011, 07:38:55 »
Być może pytanie już było aczkolwiek znaleźć nie mogę.

Czy jest możliwe podmienienie pantografu z innej lokomotywy? Chciałbym założyć na lokomotywie ET22 typ 201e (ET22v1) pantograf połówkowy z ET22 typ 201e-p (ET22v2). Nie znam się na modelach więc pytam czy każdy pantograf jest częścią modelu lokomotywy czy oddzielnym modelem. Rozglądałem się troszkę po folderach i plikach i ani w pliku 201e.mmd ani w plikach w folderze głównym ET22 nie znalazłem żadnej wskazówki.

Drugie moje pytanie wykracza troszkę poza temat. Czy jest możliwość wymodelowania nakładki na sprzęg śrubowy umożliwiającej łączenie go z EZTami korzystającymi ze sprzęgi Scharfenberga?

Offline Quark-t

• Administrator
  • Automaty liczą...
  • Otrzymane polubienia: 47
Odp: Podmiana pantografów
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Października 2011, 11:38:24 »
Drugie moje pytanie wykracza troszkę poza temat. Czy jest możliwość wymodelowania nakładki na sprzęg śrubowy umożliwiającej łączenie go z EZTami korzystającymi ze sprzęgi Scharfenberga?
Możliwość wymodelowania jest. Czy wymiary ktoś ma - nie wiem. Natomiast z tego co wiem, obecnie symulator nie przewiduje możliwości użycia półsprzęgu. Temat jak pamiętam wałkowany wielokrotnie.
Pozdrawiam, dr inż. Quark-t

Offline KormaK

• pizzapizzapizza
  • Otrzymane polubienia: 6
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Października 2011, 19:08:36 »
Pantograf, jak i inne części jak np. sprzęg i wózki są w jednym, ogólnym modelu lokomotywy. Musiałbyś znaleźć w .t3d lokomotywy części, które są modelami pantografów używając Notatnika, skopiować je i zamienić w drugim modelu, chociaż będzie to z pewnością czasochłonny proces. Innym wyjściem jest skonwertowanie modelu do takiego formatu, aby 3DS Max to "łyknął" (dokładna instrukcja jest gdzieś na forum, poszukaj).
everybody lies

Offline szogun

• ZbanowanyZbanowany
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 573
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Października 2011, 19:13:30 »
W kwestii technicznej, podmiana badylów z 201e_p do starego byka to nie jest dobry pomysł:
1. Nowy byk jest wyższy;
2. Różni się mapowanie więc takie zwykłe przełożenie skończy się kiczowatym efektem (musiałbyś kopiować tekstury, wykonywać znaczne modyfikacje w T3D etc.).
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline Krzysiek626

• Zasłużony dla Symulatora
  • EXIT
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 445
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Października 2011, 11:25:46 »
To że wyższy jest niewielkim problemem. Pozycjonowanie patyka edytując w notatniku plik t3d (pewnie też potrzebne byłoby w poziomie) aż tak trudne nie jest. Co do tekstur - uważam że szkoda nakładu pracy.

Offline Exe

• Otrzymane polubienia: 3
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Października 2011, 16:30:51 »
Wspomnę tylko iż jest już wydany model 201E z półkowymi pantografami.

http://eu07.pl/forum/index.php/topic,11436.0.html

Teraz tylko kwestia tego czy wolisz jeździć na starej kabinie czy na nowej @Szoguna. 
Maszynista Stażysta - PKP Cargo Północny Zakład Spółki, Sekcja Przewozów i Eksploatacji Bydgoszcz

Offline maacius

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 2
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Października 2011, 17:22:45 »
Wspomnę tylko iż jest już wydany model 201E z półkowymi pantografami.
Przecież @Paweł napisał wyraźnie, że chce przenieść sobie połówkowy pantograf z "ET22v2" do "ET22v1", gdzie w linku podanym przez Ciebie z tego co wiem występuje troche inny pantograf niż na modelu szoguna. W dodatku dodatek nie będzie kompatybilny z PC2010.
Chciałbym założyć na lokomotywie ET22 typ 201e (ET22v1) pantograf połówkowy z ET22 typ 201e-p (ET22v2).
« Ostatnia zmiana: 08 Października 2011, 17:29:37 wysłana przez maacius »

Offline KormaK

• pizzapizzapizza
  • Otrzymane polubienia: 6
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Października 2011, 18:37:43 »
W dodatku dodatek nie będzie kompatybilny z PC2010.
Można oczywiście dostosować odpowiednio. :)

Teraz tylko kwestia tego czy wolisz jeździć na starej kabinie czy na nowej @Szoguna. 
Tak samo można dostosować kabinę do modelu lub na odwrót: do .mmd z nowego byka wpisać stary model (mniej grzebania, niż w przypadku zmieniania w starym .mmd pliku kabiny + nazw odpowiednich modelów tam oraz ustawień ich poruszania się [krany etc.])
everybody lies

Offline szogun

• ZbanowanyZbanowany
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 573
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Października 2011, 18:59:36 »
@Szoguna.
Napiszę oficjalnie bo trochę zaczyna mnie to irytować, mój nick jest pisany z małej litery.

Odnośnie pantografów, szkoda roboty z takimi kombinacjami. Stary model oprócz nieprzemyślanego układu tekstury, ma również od groma błędów w mapowaniu i pełno dziur, tak samo kabina.
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio