ale działa tylko na czystych plikach .scn.
Pomyłka, przepraszam. Wszystko w porządku, można też wczytywać pliki .inc, a o to ci zapewne chodziło. Ale to już musisz mieć program 3ds Max, wraz ze skryptami @gfirlejczyk'a.
Teraz ja mam pytanie do bardziej zaawansowanych.
Według ,,wytycznych dla twórców'', plik trasy powinien być zawarty w plikach .inc- najlepiej osobno sieć trakcyjna, osobno drogi i tak dalej.
Otworzyłem pliki scenerii 053 (tory, siec trakcyjna, i inne obiekty- naraz kilka plików .inc , w tym misja1_lasy.inc).
Załóżmy, że chcę dodać drzewa tylko do pliku misja1_lasy.inc . Jednak otworzone jest przecież kilka plików .inc , a z tego co widzę, możliwy jest tylko eksport do jednego pliku .inc (czy też np .scn)- ale wtedy wszystkie otworzone .inc (tory, drzewa itd) zostaną zapisane do jednego .inc . Czy jest taka możliwość, by dodać pliki tylko do jednego pliku .inc?
Oczywiście wiem, że można przecież otworzyć plik z drzewami (czyli misja1_lasy.inc) osobno, i tam dodawać, ale nie widzę wtedy rozmieszczenia innych obiektów. Uruchomiłem dwa 3ds Max'y. W jednym otworzyłem wszystkie pliki .inc (aby miec podgląd na całą scenerię), a w drugim tylko misja1_lasy.inc. Uruchomiłem też MaSzynę z tą scenerią, aby się połapać gdzie co trzeba dodać. Ten sposób edycji samego pliku misja1_lasy.inc jest niemal niemożliwy, bo nie dość że komputer musi sobie radzić z tymi aplikacjami, to i tak trudno się połapać, co gdzie dodać do otwartego misja1_lasy.inc.
A więc pytania końcowe brzmią jak wyżej:
1.Czy jest taka możliwość, by wstawione obiekty dodać tylko do jednego, konkretnego pliku .inc , z kilku właśnie otwartych?
2.I pytanie głównie do @ISDR: dałoby radę dodać opcję do edytora przy eksporcie, w której wybiera się plik .inc w którym mają być zapisane zmiany w scenerii?
Po prostu otwieram kilka plików .inc , dodaję do tej scenerii kilka obiektów i chcę zmiany zapisać tylko w jednym z tych plików.Niestety nie potrafiłem tego zwięźlej napisać- za gorąco, 34 stopnie w cieniu;)
Wytłuszczonym drukiem problem jest opisany najbardziej zwięźle i zrozumiale.