Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Edycja istniejącej trasy.
AtapiCl:
--- Cytat: szczawik w 27 Sierpnia 2011, 10:30:02 ---1.Czy jest taka możliwość, by wstawione obiekty dodać tylko do jednego, konkretnego pliku .inc , z kilku właśnie otwartych?
--- Koniec cytatu ---
Jeśli w 3DS wstawisz sobie drzewka, to kwadraciki im odpowiadające są zazwyczaj tego samego koloru (jakiś tam odcień zieleni). Możesz zaznaczyć wszystkie drzewka poprzez:
Menu Edit - > Select by ->
- Name
- Color
Jeśli wybierzesz zaznaczenie po nazwie, wyskoczy Ci okienko w którym będziesz musiał ich wspólną część nazwy (ale ta wspólna część musi być od pierwszej litery, a nie gdzieś w środku lub na końcu nazwy elementu). Nazwa drzewka w 3ds zazwyczaj jest parametrem odpowiadającym nazwie tekstury wraz ze ścieżką. Więc jeśli wpiszesz "Plants", zaznaczone zostaną wszystkie elementy zaczynające się od tej części (a więc zwykle będą to drzewka).
Jeśli wybierzesz zaznaczenie po kolorze kwadracika, będziesz musiał następnie kliknąć na jakiś element, z którego kolor ma być pobrany. A więc klikasz na ten zielony kwadracik i z automatu zaznaczy Ci wszystkie inne elementy o tym kolorze.
Mankamentem jest to, że jeśli nazwa czegoś innego niż drzewko zaczyna się tak samo lub inny element ma ten sam kolor, to też będzie zaznaczony. Po prostu - 3DS to nie jest narzędzie z myślą o maszynie. Skrypty umożliwiające tworzenie tam scenerii to taka jedna wielka improwizacja.
--- Cytuj ---2.I pytanie głównie do @ISDR: dałoby radę dodać opcję do edytora przy eksporcie, w której wybiera się plik .inc w którym mają być zapisane zmiany w scenerii? Po prostu otwieram kilka plików .inc , dodaję do tej scenerii kilka plików i chcę zmiany zapisać tylko w jednym z tych plików.
--- Koniec cytatu ---
Jeśli zaznaczysz konkretne elementy (patrz wyżej), masz możliwość eksportu tylko tych zaznaczonych elementów do wybranego pliku. I tylko to. Powtórzę raz jeszcze - 3DS to nie jest narzędzie z myślą o maszynie. Skrypty umożliwiające tworzenie tam scenerii to taka jedna wielka improwizacja.
szczawik:
Bardzo dziękuję @ZiomalCl, o to mi chodziło.
--- Cytat: ZiomalCl w 27 Sierpnia 2011, 16:05:04 ---Powtórzę raz jeszcze - 3DS to nie jest narzędzie z myślą o maszynie. Skrypty umożliwiające tworzenie tam scenerii to taka jedna wielka improwizacja.
--- Koniec cytatu ---
Oczywiście, wiem, że 3ds Max to program komercyjny a skrypty to ,,prowizorka'' (choć uważam to za udaną ,,prowizorkę''):)
ISDR:
Pisanie skryptu jest zbędne. Scenerie powinno się robić na layerach(Tools->Layer Manager). Każdy osobny inc/scm powinien mieć taki layer. Importując plik do maxa utwórz nowy layer(np. lasy) i zaznacz ptaszkiem.
Przykład na screenie (Linia 61 i 144).
1 - Layer manager
2 - zaznaczenie tego spowoduje że wszystko co zostanie utworzone będzie w tym layerze.
Zaznaczając Hide ukryjesz poszczególne bloki scenerii a następnie zaznaczyć wszystkie elementy w danym bloku i wyeksportować.
Zarządzanie dużą scenerią jest przez to wygodne i szybkie.
--- Cytuj ---Skrypty umożliwiające tworzenie tam scenerii to taka jedna wielka improwizacja.
--- Koniec cytatu ---
Obecne skrypty faktycznie nie są specjalnie skomplikowane ale możliwości maxscript są bardzo spore. Na potrzeby Maszyny w zupełności wystarczają. No może przydało by się malowanie terenu ale na YT gdzieś jest pokazane, że idzie.
--- Cytuj ---Oczywiście, wiem, że 3ds Max to program komercyjny a skrypty to ,,prowizorka'' (choć uważam to za udaną ,,prowizorkę''):)
--- Koniec cytatu ---
wydaje mi się, że są bardziej intuicyjne w tworzeniu scenerii niż inne edytory.
szczawik:
Dziękuję @ISDR.
Podczas pracy zauważyłem, że niektóre drzewka (już po uruchomieniu w symulatorze) nie posiadają tekstury. Okazało się, że jest to spowodowane brakiem tych tekstur w folderze MaSzyny, lub zmiana nazwy tekstury; przykładowo na załączonym screenie: w edytorze można wstawić drzewko z katalogu /l61_plants o nazwie sosna2, tymczasem okazuje się, że plik zmienił nazwę na #sosna2 (a znowu plik sosna1 został usunięty lub zmieniono mu lokalizację). Tak jest z dużą ilością plików. Czy można zaktualizować wszystkie te nazwy (lokalizacje plików) do PC2010 (bo podejrzewam, że lokalizacja tych plików zmieniła się w nowej PC 2010 lub 2009)?
Quark-t:
Lista plików do wybrania a koniecznych do uaktualnienia jest dość spora. Otwórz w Editpadzie (lub notatniku) plik CreateIncTree.ms. W linijkach 22, 28 i 36 są wylistowane pliki do wyboru. Uaktualnij je wg wzoru, zapisz plik, sprawdź i wystaw tutaj dzieląc się swoją pracą i radością z innymi.
Powodzenia!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej