Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Edycja istniejącej trasy.
szczawik:
A więc dzielę się z Wami moją pracą i radością.
W załączniku znajduje się zmodyfikowany plik skryptu edytora CreateIncTree.ms . Należy go wkleić do folderu 3dsMax8\Scripts\EU07.
Zawarte zmiany:
Wpisane od nowa wszystkie obiekty (typu ,,zieleń''). Zawarte są wszystkie pliki z katalogów /plants , /l61_plants oraz /zima/plants .
Spolszczone (tj. dodałem polskie znaki) menu dodawania zieleni w edytorze oraz poprawiona interpunkcja.
Zmieniłem nazwy części rubryk zgodnie z zawartością (np ,,drzewa niskie'' na ,,krzaki''- ponieważ w rubryce zawarłem tylko pliki krzaków).
Wracając do edycji tras.
Przed przystąpieniem do zapełniania L053 postanowiłem zrobić ,,trening'', dodając ludzi do tej scenerii. I ma kilka pytań odnośnie tego.
Gdzie w MaSzynie znajdują się pliki .inc i tekstur modeli pracowników kolei? A czy są modele kobiet? Jak tak, to też proszę o wspomniane informacje. W folderze /posers jest zaledwie 16 modeli (choć przynajmniej jeden nie działa- cman0008-ru.inc), jest to jednak tylko 9 róznych ,,osób'', tyle że w różnych pozycjach- stoi, siedzi itd.
matek123:
Witam ponownie. Jakie czynności muszę wykonać, żeby w Rainsted przypisać semafor do toru? W przypadku próby postawienia serwera z AI w pliku .scn muszą być eventy "sem_info"? Czy komputer zakładający serwer może mieć to samo ip jak i dołączający?
Paczkuś:
1 i 2 to dokładnie chodzi o sem_info
3. Tak. Ja dzielę przez router.
Ra:
--- Cytat: matek123 w 03 Września 2011, 20:53:56 ---Jakie czynności muszę wykonać, żeby w Rainsted przypisać semafor do toru?
--- Koniec cytatu ---
W przypadku plików tekstowych (SCN, SCM) nie jest to zautomatyzowane. Należy znaleźć tor na podglądzie terenu (po wczytaniu include bez parametrów), na górnym pasku wyświetli się nazwa pliku oraz numer linii. Należy otworzyć wskazany plik jakimś sensownym edytorem tekstu (te firmy Microsoft raczej do takich nie należą) i wyszukać linię o podanym numerze. Powinien być tam wpis wskazanego toru. Należy w nim dopisać Event1 albo Event2 z nazwą eventu odczytu semafora. Nazwa semafora jest widoczna na podglądzie terenu.
W przypadku RSF należy wybrać warstwę sygnałów, zaznaczyć semafor, wybrać warstwę torów, zaznaczyć tor i wybrać z menu Punktowy opcję Przypisz do zaznaczonego toru. Można tę opcję wybrać również bez zaznaczonego odcinka, wtedy automatycznie zostanie znaleziony najbliższy tor, ale nie zawsze to dobrze działa (często znajduje jakiś inny).
--- Cytat: matek123 w 03 Września 2011, 20:53:56 ---W przypadku próby postawienia serwera z AI w pliku .scn muszą być eventy "sem_info"?
--- Koniec cytatu ---
Jeśli dobrze rozumiem pytanie, to tak. AI odczytuje stany semaforów i tarcz manewrowych za pomocą eventów. Aczkolwiek nie wszystkie scenerie mają je przypisane do torów (szczególnie tarcze). Wskazana jest też obecność eventów zamykających (*_s1, *_ms1)
--- Cytat: matek123 w 03 Września 2011, 20:53:56 ---Czy komputer zakładający serwer może mieć to samo ip jak i dołączający?
--- Koniec cytatu ---
Można uruchomić serwer i klienta na tym samym komputerze, jednak wtedy sterowanie ruchem wymaga przełączania okienek. Jeśli używane są 2 komputery, to każdy z nich musi mieć inne IP (wynika to z własności protokołu TCP/IP). Komputery w sieci lokalnej mogą mieć lokalne IP (10.*.*.* albo 192.168.*.*).
matek123:
Czy jest opcja połączenia przez połączenie lokalne LAN?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej