Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Edycja istniejącej trasy.

(1/4) > >>

matek123:
Witam. Co muszę zrobić i czy się w ogóle da, żeby gotową scenerię otworzyć za pomocą gmaxa ze skryptami do tworzenia trasy?

KormaK:
Po pierwsze, to skrypty te nie działają poprawnie pod Gmax'em. Po drugie to nie ma tam chyba możliwości importu scenerii, a jeżeli już było, to z tego co pamiętam ta funkcja nie działała poprawnie.

szczawik:
Jest taka funkcja, ale działa tylko na czystych plikach .scn. W każdym bądź razie, edytować scenerię bezpośrednio z katalogu /scenery się nie da.
A i te skrypty są do 3ds Max'a, a nie do Gmax'a.

matek123:
W edytorze rainsted można otworzyć scenerię. Czy się da nim zrobić teren (w sensie żeby tory nie były w powietzu ani zakopane).

szczawik:

--- Cytuj ---ale działa tylko na czystych plikach .scn.
--- Koniec cytatu ---
Pomyłka, przepraszam. Wszystko w porządku, można też wczytywać pliki .inc, a o to ci zapewne chodziło. Ale to już musisz mieć program 3ds Max, wraz ze skryptami @gfirlejczyk'a.

Teraz ja mam pytanie do bardziej zaawansowanych.

Według ,,wytycznych dla twórców'', plik trasy powinien być zawarty w plikach .inc- najlepiej osobno sieć trakcyjna, osobno drogi i tak dalej.

Otworzyłem pliki scenerii 053 (tory, siec trakcyjna, i inne obiekty- naraz kilka plików .inc , w tym misja1_lasy.inc).
Załóżmy, że chcę dodać drzewa tylko do pliku misja1_lasy.inc . Jednak otworzone jest przecież kilka plików .inc , a z tego co widzę, możliwy jest tylko eksport do jednego pliku .inc (czy też np .scn)- ale wtedy wszystkie otworzone .inc (tory, drzewa itd) zostaną zapisane do jednego .inc . Czy jest taka możliwość, by dodać pliki tylko do jednego pliku .inc?

Oczywiście wiem, że można przecież otworzyć plik z drzewami (czyli misja1_lasy.inc) osobno, i tam dodawać, ale nie widzę wtedy rozmieszczenia innych obiektów. Uruchomiłem dwa 3ds Max'y. W jednym otworzyłem wszystkie pliki .inc (aby miec podgląd na całą scenerię), a w drugim tylko misja1_lasy.inc. Uruchomiłem też MaSzynę z tą scenerią, aby się połapać gdzie co trzeba dodać. Ten sposób edycji samego  pliku misja1_lasy.inc jest niemal niemożliwy, bo nie dość że komputer musi sobie radzić z tymi aplikacjami, to i tak trudno się połapać, co gdzie dodać do otwartego misja1_lasy.inc.

A więc pytania końcowe brzmią jak wyżej:
1.Czy jest taka możliwość, by wstawione obiekty dodać tylko do jednego, konkretnego pliku .inc , z kilku właśnie otwartych?

2.I pytanie głównie do @ISDR: dałoby radę dodać opcję do edytora przy eksporcie, w której wybiera się plik .inc w którym mają być zapisane zmiany w scenerii? Po prostu otwieram kilka plików .inc , dodaję do tej scenerii kilka obiektów i chcę zmiany zapisać tylko w jednym z tych plików.

Niestety nie potrafiłem tego zwięźlej napisać- za gorąco, 34 stopnie w cieniu;)
Wytłuszczonym drukiem problem jest opisany najbardziej zwięźle i zrozumiale.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej