Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Programator tablic kierunkowych
EP08_015:
A moze jako endtab? Kombinowalem z tym w en80. Endtab do blachy konca pociagu. Pozwolilo by to na kazdym z koncow umiescic druga nalozona tablice jako on. Ale trzeba by bylo przed jazda przygotowywac pliki tablic. Wtedy mamy taka sytuacje. Na stale mamy przykladowo tablice "lubliniec. Dojezdzamy tam. I na kazdym z koncow ezt wciskamy shift+T. Zaswieci nam nalozona i lekko przesunieta na zewnatrz tablice np z napisem Cz. Stradom. I wracacie z nowa tablica juz. Jedyna wada to:
reczne modyfikacje tablicy kierunkowej stalej i tej jako endtab.
mozliwosc wpisania tylko 2 miejscowosci do i z powrotem, juz trzeciej sie nie da
wykonanie w maxie 2 obiektow plane, dla kazdego z czlonow dopasowanie wymiarow i zamapowanie, export do t3d i wklepanie reczne do modelu ezt 2 obiektow; obiekt plane podstawowy (staly) i endtab2_on endtab1_on (zmienny z shift+T).
janek32:
--- Cytat: MasterYoda w 27 Września 2011, 21:33:11 ---@janek możesz szerzej opisć jak to wygląda i w jaki sposób można to zastosować do tablic?
--- Koniec cytatu ---
O ile się dobrze orientuję, to tekstura ze wszystkimi pozycjami nastawnika jest przypisana do obiektu plane umieszczonego za wyświetlaczem. W wyświetlaczu jest dziura odsłaniająca fragment obiektu. Po wejściu na kolejną pozycję obiekt się przesuwa, aby w "dziurze" pojawił się inny fragment z odpowiednią pozycją. Więcej o tym może napisać @MKaczy.
W przypadku tablicy trzebaby wyciąć dziurę w miejscu wyświetlacza na jednostce i umieścić za nią plane z teksturą wyświetlonych dwóch kierunków, jeden pod drugim (ewentualnie jeszcze wygaszony wyświetlacz). Aby zmienić informację na tablicy należałoby przesunąć odpowiednio obiekt.
--- Cytat: MasterYoda w 27 Września 2011, 21:33:11 ---A tak do wszystkich. Jak wygląda ładowanie tekstur? Czy one są na stałe przywiązane do modelu?
--- Koniec cytatu ---
Tak, każdy model ma przypisaną swoją teksturę. Rzeczy typu włączony/wyłączony reflektor są zrobione jako dwa obiekty o tych samych parametrach i nazwach (zdefiniowanych w exe, OIDP HeadLamp11 to przednia górna lampa). Jeden ma dodaną w nazwie końcówkę _on, a drugi _off. Obiekt _on dodatkowo ma ustawiony parametr SelfIllum na True.
W przypadku wykrycia takiego nazewnictwa przy wyłączonych światłach ładowany jest obiekt z końcówką _off, a po włączeniu zastępowany przez ten z końcówką _on.
W analogiczny sposób są umieszczone lampki w kabinie (z tą różnicą, że można użyć dowolnej nazwy, którą trzeba później zdefiniować w pliku mmd).
Tak przychodzi mi na myśł, że gdyby trochę pozmieniać w EXEku, do tablic możnaby użyć też drugiej metody. Kilka obiektów z odpowiednim zakończeniem nazwy renderowanych w zależności od tego, która tablica jest potrzebna.
MasterYoda:
Co do tej drugiej netody. W sumie to masz rację. Tak myślę że opcja żeby zrobić tablicę analogocznie do lamp jest najlepsza. Tylko to też zależy od osób tworzących exe. Czy chciałyby i mogłyby coś takiego w exe zmienić/dodać. A same pliki tablic. Nadaly by się te z programu do tworzenia tablic?
szogun:
Kombinujecie z tym wpisywaniem itd. a gdzieś widziałem dość prostą koncepcję (która jednak wymagałaby użycia drugiego replacableskin, @Ra chyba coś robił w tym kierunku). Polegałoby to na wygenerowaniu tekstury programem i umieszczenia jej jako drugi replacableskin (trzeba by zdefiniować go we wpisie do scn). Oprócz tego konieczne byłoby przerobienie wyświetlacza kierunkowego w kiblu tak, aby był on załączany tak samo jak EndTab i przemapowanie go na drugą replacableskin. Wg. mnie byłaby to metoda najmniej inwazyjna, jednak tak jak niektórzy przedmówcy sądzę że obecnie są większe priorytety w symku.
MasterYoda:
@szogun ale z tego co mówisz wynika że potrzebny by był program... Pytałem o takowy i jest możliwość napisania takowego ale jest jedno "ale". My myślimy nad tym żeby nie był potrzebny żaden obcy program. Żeby zrobić to na tym co mamy czyli exe itd. Na stronie głównej pisze że chcemy dążyć do realizmu jak największego... Tablice dodały by realizmu i poza tym taki o fajny bajer. Ale to moje zdanie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej