Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić

Programator tablic kierunkowych

<< < (7/11) > >>

chemik35:
Ja już kiedyś proponowałem, aby wykorzystać czcionki z postu powyżej na zasadzie tworzenia na czarnym tle przezroczystych napisów, a pod tym jakąś świecącą teksturę. Dałoby to efekt prześwitywania świecącej tekstury przez "dziurkowaną" czarną tablicę programatora.

MasterYoda:
Jak widzę "ankietowani" idą w całkiem przeciwnym kierunku ja @janek32 i inni. Mógłbym prosić osobę która wybrała odpowiedź "ręczną wpisywaną" o opisanie mi jak by to miało wyglądać?

SKP:
Wybrałem "ręczną wpisywaną", więc powiem jak ja to widzę.
Uważam, że nie jest to sprawa priorytetowa (nikt "z góry" się nie wypowiada na ten temat, gdyby było to ważne, to była by już tu duża dyskusja), ale jest to pewien krok w przód, jeśli chodzi o rozwój MaSzyny, więc czemu by nie spróbować. Jak dla mnie najlepszą opcją (choć chyba najtrudniejszą), byłoby dodanie tego do Rainsteda do zakładki Składy lub Wczytywanie. Przy EZT (i innych pojazdach z wyświetlaczami) byłoby takie pole tekstowe, tam się wpisuje co chcemy wyświetlić. Z tego co wpiszemy będzie generowany plik o rozszerzeniu .tga (opcjonalnie .dds) z odpowiednią czcionką i tłem, którym będzie nadpisywany pierwotny plik tablicy kierunkowej. Oczywiście nie wiem czy jest możliwe by coś takiego zrobić, więc dobrze by było, aby wypowiedział się ktoś kto się zna na programowaniu (ja znam się na programowaniu w stopniu "Hello World", więc raczej nie pomogę).

Proof:
Bez sensu takie coś, i potem jedziesz z powrotem z tą tablicą. Myśle, że najprościej i najlepiej jest przypisać konkretna teksture tablicy do konkretnej jednostki, tylko problem jest ze zmianą na powrót, bo chyba tak podczas trwania jazdy nie można zmienić tekstury.

MasterYoda:
@Proof pisałem o tym kilka postów wyżej. Jak narazie sytuacja nie pozwala na zmiane tablicy po załadowaniu symulatora. Rozwiązaniem może być generowanie dynamiczne czyli symulator nie ładuje wszystkiego na raz tylko akurat to co potrzeba w danym momencie (@Ra o tym pisał w innym wątku). Ale to jest dalsza przyszłość.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej