Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić

Programator tablic kierunkowych

<< < (5/11) > >>

MasterYoda:
A rozumiem. Ja sie jutro będe widział z @Niebugocawem to coś pomyślimy razem. Co do wyświetlaczy na EN57 to są raczej identyczne a jeśli się różnią to w stopniu nie znacznym wręcz niezauważalnym. Jak to by się udało to można by było pomyśleć o tabliczkach na wagony IC i IR. Ale to już dalsza przyszłość.

Maszynista_94:
Zapraszam do głosowania w ankiecie.

janek32:
Można zrobić jeszcze inaczej - wyświetlacz jest ustawiany automatycznie, jeżeli kod jest podany w scenerii przy definicji składu, a jeśli nie to ustawić trzeba ręcznie. Dzięki temu możemy samemu ustawiać wyświetlacz w naszym pociągu, a jednostki prowadzone przez AI mając kod podany z góry uruchamiałyby wyświetlacz od razu po załadowaniu symulacji.

Można też rozważyć ustawianie/zmianę kodu dla AI przez event.

MasterYoda:
@janek tylko zauważ że w takiej sytuacji zmodyfikowania wymagałaby część plików. Tak czy inaczej trzeba zmodyfikować tabor (modele), w szczególności EZT na których są tablice czołowe.Jeśli dodasz tablice do definicji składu to co gdy np kibla który jest domyślnie na krzyżowej będziesz chciał pojechać na l053? Tablica zostaje ze stacja która jest na scenerii krzyżowa. To się mija z celem.  A po co się bawić z tym ustawianiem jak exe będzie ustawiać te tablice to dlaczego dla naszego kibla ma tego nie zrobić. Nie to żebym był przeciwny... Po prostu im więcej kombinowania tym więcej pracy przy pisaniu programu.
Tak sobie poukładałem że program obsługi tablic musiałby znajdować podczas ładowania dokąd jadą pociągi na aktualnie uruchamianej scenerii i na podstawie tego ładowałby tablice.

janek32:

--- Cytat: MasterYoda w 22 Września 2011, 22:36:44 ---Jeśli dodasz tablice do definicji składu to co gdy np kibla który jest domyślnie na krzyżowej będziesz chciał pojechać na l053? Tablica zostaje ze stacja która jest na scenerii krzyżowa.

--- Koniec cytatu ---
Źle mnie zrozumiałeś. Nie chodzi o to, żeby tablica była przypisana do konkretnej jednostki, tylko podawałoby się jej kod pod trainset jako jedną ze zmiennych (chociażby //$w, jeśli nie jest zajęta). W ten sposób na każdej scenerii można ustawić różne tablice.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej