Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Linia 61 - nowa misja
wysek44:
--- Cytat: Benek w 13 Stycznia 2012, 23:29:29 ---Wysek, a będą dźwięki w Twoim scenariuszu? Bo żeś poleciał ostro, jak połowę trasy zrobiłeś w kilka godz. Mnie zazwyczaj scenariusz zabierał koło 1 miesiąca :D
--- Koniec cytatu ---
To, że zajęło mi to kilka godzin, to nie znaczy, że scenariusz tak szybko ukończę. Nie będzie żadnych zdarzeń losowych, a co do radiotelefonu, to jak rozkminię eventy to na pewno będzie. Jeszcze muszę naprawić problem z osobówką startującą ze Swoszowic, by ruszyła. Wbrew pozorom to jednak jeszcze sporo pracy mnie czeka. W scenariuszu zaplanowałem, aby było 13 pociągów (12 AI + sterowany przez gracza). Trzeba będzie dopieścić początek misji, by nie wciskać Shift+1,2,3,4,5. Nie wykluczam, że dam więcej składów + zapełnienie stacji, by nie było tak pusto (wszak w Dębicy i tak mam ok.34 FPS, to po wstawieniu dodatkowego taboru może być mniej).
szogun:
--- Cytat: wysek44 w 14 Stycznia 2012, 08:34:42 ---co do radiotelefonu, to jak rozkminię eventy to na pewno będzie.
--- Koniec cytatu ---
To wbrew pozorom nie jest takie trudne. Też miałem problemy ale ogarnąłem. Najpierw definiujesz dźwięk w scenerii.
--- Kod: ---node -1 0 <unikalna_nazwa> sound X Z Y (pozycje można odczytać w symku w trybie freefly, pokazuje się pozycja po wciśnięciu F1 albo F2) <nazwa_pliku>.wav endsound
--- Koniec kodu ---
później dokładasz event dla niego. Składnia jest bardzo podobna jak przy normalnych eventach.
--- Kod: ---event <unikalna_nazwa2> sound 1.0 <unikalna_nazwa> 1 endevent
--- Koniec kodu ---
Później możesz go normalnie wywołać eventem
--- Kod: ---event gadaj multiple 1.0 none <unikalna_nazwa2> itd. endevent
--- Koniec kodu ---
wysek44:
--- Cytat: szogun w 14 Stycznia 2012, 09:19:03 ---
--- Cytat: wysek44 w 14 Stycznia 2012, 08:34:42 ---co do radiotelefonu, to jak rozkminię eventy to na pewno będzie.
--- Koniec cytatu ---
To wbrew pozorom nie jest takie trudne. Też miałem problemy ale ogarnąłem. Najpierw definiujesz dźwięk w scenerii.
--- Kod: ---node -1 0 <unikalna_nazwa> sound X Z Y (pozycje można odczytać w symku w trybie freefly, pokazuje się pozycja po wciśnięciu F1 albo F2) <nazwa_pliku>.wav endsound
--- Koniec kodu ---
później dokładasz event dla niego. Składnia jest bardzo podobna jak przy normalnych eventach.
--- Kod: ---event <unikalna_nazwa2> sound 1.0 <unikalna_nazwa> 1 endevent
--- Koniec kodu ---
Później możesz go normalnie wywołać eventem
--- Kod: ---event gadaj multiple 1.0 none <unikalna_nazwa2> itd. endevent
--- Koniec kodu ---
--- Koniec cytatu ---
A w miejsce x z y można dać -1? Czy to będzie miało jakiś wpływ?
Ew. podpatrzę jak to jest zrobione w L053 w standardowych misjach.
Benek:
Nie. Dajesz współrzędne źródła dźwięku. Np. będziesz w Dębicy i chcesz odtworzyć dźwięk odjazdu. Wtedy ten dźwięk powinien znajdować się w okolicy stacji. Musisz sprawdzić współrzędne stacji (przybliżone) i podstawić do tych właśnie X, Y, Z.
szogun:
X Z Y to przybliżona pozycja w jakiej dźwięk ma być umieszczony np.
--- Kod: ----240.9 0.0 327.7
--- Koniec kodu ---
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej