Symulator EU07 (i nie tylko) > Publikacje
Bochnia-Brzesko Okocim
uetam:
--- Cytat: "wasyl" ---
Te zakręty też mnie letko denerwują ale to wina skryptu. Postaram sie je poprawić ale nie obiecuję. Ewentualnie dam tymczasowe ograniczenie prędkości - powyginiało szyny od ciepła ;)).
--- Koniec cytatu ---
Mhm....ZTCW to robisz najpierw dwa odcinki toru a potem zakret miedzy nimi...chociaz moge sie mylic. O wiele latwiej by bylo gdybys robil najpierw zakret a potem tor za nim.
Co do zwrotnic....Jesli chcesz sobie zrobic przejscie miedzy torami w ukladzie trapezowym to robisz cos takiego:
Wtedy na 100 % wyjdą równiutkie.
Oczywiście tor miedzy zwrotnicami polozonymi na + robisz flexem.
Bart:
Też się wypowiem choć trasy zobaczyć nie mogę: porad kilka:
ZWROTNICE:
Sposób MatEUzsa może być dobry, ale ja mam inny. Zwrotnic radzę nie wyginać. Należy je wstawiać takie jakie są standardowo w skryptach. Na torach zasadniczych zawsze powinny być takie: Radius 300 Lenght 34 jest to standard UIC60. Na torach bocznych można robić już ciaśniejsze Radius 190 Lenght 25,5 na takich obowiązuje prędkość do 40km/h. Jeśli ktoś buduje CMK to smiało może kłaść zwrotnice Radius 1200 Lenght 65 i wtedy wchodzimy z prędkością 100km/h. Jeżeli chcemy zachować pewne realia to radze trzymać się tych ograniczeń. Powyginane zwrotki widziałem zwłaszcza na trasie kolegi ze "Świnoujścia".
Co do samej budowy rozjazdów w układzie trapezowym (żeby tor nie był krzywy pomiędzy nimi) to ja robię tak: kłade dwa równoległe tory w odległości 4,5 metra (od środka) i na obu stawiam zwrotnice np w lewo. Następnie jedną ze zwrotnic odsuwam (po osi X lub Y) gdzieś dalej i obracam o 180 stopni. Na drugiej zwrotnicy (na jej odnodze) kładę tor prosty nawet 100 metrowy i tą pierwszą zwrotnice przesuwam tak żeby jej odnoga pokryła się z tym 100 metrowym wystajacym torem (nachodziła na niego w dużym zbliżeniu obrazu). Następnie kasuje ten 100 metrowy tor i daję flexa miedzy nimi. Dzięki temu mam 100% pewności że tor będzie prosty i TO NIE ZALEŻNIE OD DŁUGOŚCI ZWROTNIC (od ich typu).
Co do łuków to radze dawać długie łuki bo RADIUS 300 to jest standardowo to jest ciasny łuk. Spokojnie Radius może być powyżej 800 i to też nie jest jakoś dużo. Żeby zrobić zakręt równoległych dwóch torów to drugi tor (po zewnętrznej) musi mieć Radius większy o tyle ile wynosi odległość między środkami torów i ten sam paramter Lenght. Czyli jeśli drugi tor jest oddalony o 5 m to radius dla jednego na zakręcie wynosi np 800 dla drugiego 805 iwyjdzie ładny łuk.
Co do trakcji o dociagów to jest z tym troche zabawy. Ja co chwile eksportowałem kawałek i sprawdzałem czy kotwa wisi na bramce czy gdzieś obok. Przesuwałem np. o 0.4 metra i znów export. Do tego wystarczy przestawienie kamery w scn i weksporotwanie tego małego odcinka.
Te porady mają charakter ogólny i nie muszą się tyczyć trasy wasyla (jak pisałem trasy nie widziałem). Ktoś zawsze skorzysta. :))
uetam:
--- Cytat: "Bart" ---ciach
--- Koniec cytatu ---
Co do zwrotek, też czasami uzywam Twojego sposobu, np gdy tor mam pod kątem kilkunastu stopni do siatki i chcę zrobic ładne zwrotnice:)
hexy:
Przy prowadzeniu pociagu z EU07-485+dwie jedynki i kilka pietrusow zauwazylem ze:
- na stacji gdzie podstawione sa wagony, tor obok po srodku jakby sie urywa.. nie ma toru ale jest trakcja wiec wnioskuje ze ktos albo ukradl szyny z podkladami albo to blad :)
- wyjazdowy z pierwszej stacji wskazuje s1 ale nastepny juz s2 podczas gdy z jdrugiej strony wyswietlany est s13 dla pociagu wjezdzajacego na stacje po tym samym torze.
- ta siodemka z pietrusami dla ktorej jest podawane to s13 staje deba na zakrecie w lesie i ruszyc sie ni hu hu.
- EP09 z wagonami IC troszke slamazarny jest... podjezdza na stacje z predkoscia 5/h i bardzo leniwie sie rozpedza...
- dla EU07-007 prowadzonym przez AI nie ma dziwekow??
- ET22 powinna wykonywac manewry takie jakbysmy wykonywali prowadzac ja... Ja tam widzialem podawane dla niej ms2...
Ogolnie trasa bardzo mi sie podoba :) tylko trawke i otoczenie dorobic i bedzie miodzio :D
P.S. zapomnialem dodac ze przez stajaca w lesie EU07-007 pociag z EU07-485 stoi na stacji na s1 :( wiec jakby ktos chcial sobie nia pojezdzic to jazda skonczy sie na manewrach :( czekamy wiec na nowe eventy
wasyl:
Witam!!!
Jesli chodzi o punk 2, 3, 4 i 5 to jest to zwiazane z tym, ze dołaczylem zly plik z zdarzeniami - to wszystko juz jest poprawione.
Et 22 powinna wykonywac manewry ale troche jest z tym zabawy - jak starczy czasu to pod koniec zaprogramuje ją.
A co do pkt. 1 to tam gdzie torów nie ma to tak jest na realu. Nie wiem czemu tak jest ale niech zostanie :). Jest ciekawiej.
Dzięki za wszystkie uwagi. Co do zwrotnic to oprawie je. Postaram sie poprawić także łuki.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej