Autor Wątek:  Szkoła eventowa. Co wy na to? Pytania dotyczące eventów.  (Przeczytany 38735 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szogun

• ZbanowanyZbanowany
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 573
Odp: Szkoła eventowa. Co wy na to? Pytania dotyczące eventów.
« Odpowiedź #60 dnia: 08 Lutego 2013, 17:29:19 »
One po prostu się nie wykonują, czy w logu widać jakąś akcję a w symulacji nic się nie dzieje?
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline Sawi

• Zasłużony dla Symulatora
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
  • Otrzymane polubienia: 751
« Odpowiedź #61 dnia: 08 Lutego 2013, 17:32:59 »
Wywołują się te z expressu znaczy z pliku eventy_express.ctr. Obecnie właśnie piszę powrocik z Alakowic dla SU46. Pliczek jest nazwany eventy_towarowy.ctr. Zawartość tego pliku podałem wcześniej. Wpis do scn oczywiście mam.
include baltyk/express/eventy_express.ctr end
include baltyk/express/eventy_towarowy.ctr end

trainset rozklad none213 10.0 0.0
//$o
node -1 0 SU46-048 dynamic pkp\su46_v2 303d-048 303d 0.0 headdriver 3 0 enddynamic
Ten skład wstawiłem sobie chwilowo by sprawdzać eventy bezpośrednio z Alakowic.
EDIT:
Log w załączniku.
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2013, 17:51:58 wysłana przez Sawi »
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline popatrz

• Otrzymane polubienia: 2
« Odpowiedź #62 dnia: 08 Lutego 2013, 18:15:47 »
Nie ma w logu wywołań ani jednego ani drugiego eventu. Oznaczo to tylko i aż tyle, że żaden dynamic nie jedzie po tych dwóch torach w określonym event1/event2 kierunku. Cóś Panie przeoczyłeś. Sprawdź czy to te tory ;p

Offline Sawi

« Odpowiedź #63 dnia: 08 Lutego 2013, 18:19:04 »
Nie Pawcio nic nie przeoczyłem, tory są jak najbardziej te. Rozwiązaniem okazało się dopisanie do eventu komórki wyrażenia go. Dziwna sprawa zaiste.
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2013, 18:37:13 wysłana przez Sawi »
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline popatrz

« Odpowiedź #64 dnia: 08 Lutego 2013, 18:22:23 »
Rozwiązaniem okazało się dopisanie do eventu komórki wyrażenia go. Dziwna sprawa zaiste.
Napisz jaśniej, bo nie jarzę.
Zawżdy, zaprawdę powiadam Wam słuszne to i zbawienne, ale w ostatnim czasie chyba słońce ma wzmożoną aktywność i róźne dziwne przypadki (w szczególności dzisiaj) się dzieją.

Offline Sawi

« Odpowiedź #65 dnia: 08 Lutego 2013, 18:27:43 »
Ja sam jestem w szoku, ale odpaliło po dodaniu go:
event su46_odczep_sie multiple 1 odczep_su46 al_zw8+ zapal_sem_al_g go_su46_odczep condition memcompare * 0 0 endevent
event zapal_sem_al_g multiple 10 none alakowice_g_ms2 endevent
event su46_ruszaj_sie multiple 1 ruszaj_su46 al_zw8- al_zw7- al_zw6- al_zw5+ zapal_al_tm6 go_su46_ruszaj condition memcompare * 0 0 endevent
event zapal_al_tm6 multiple 15 none alakowice_tm6_ms2 endevent

// Komórki pamięci
node -1 0 odczep_su46 memcell 1.0 1.0 1.0 * 0 0 none endmemcell
event go_ su46_odczep updatevalues 0.0 odczep_su46 * 1 1 endevent
node -1 0 ruszaj_su46 memcell 1.0 1.0 1.0 * 0 0 none endmemcell
event go_su46_ruszaj updatevalues 0.0 ruszaj_su46 * 1 1 endevent
Wcześniej zero reakcji. Z go_ działa bez zarzutu.
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2013, 18:29:04 wysłana przez Sawi »

Offline popatrz

« Odpowiedź #66 dnia: 08 Lutego 2013, 18:32:48 »
Widocznie dla symulatora komórka su46_odczep rezerwuję nazwę i event su46_odczep_sie jest jakby pomijany.

Offline Sawi

« Odpowiedź #67 dnia: 08 Lutego 2013, 20:18:40 »
Nie wiem możliwe. Bardzo dziwna z tym jest sprawa, bo teraz zaś nic i mi to już na nerwy zaczyna działać.

Offline Wokulski

• Izabela Łęcka była...
  • Otrzymane polubienia: 58
« Odpowiedź #68 dnia: 08 Lutego 2013, 20:19:35 »
Jajca są na tym Bałtyku panie..popatrz nawet na W4, które u mnie działa, u Ciebie nie działa :P
Były Cargul, aktualny tramwajarz w Kolejach Śląskich.
PKPc 2016 - 2022
Koleje Śląskie 2022 - nadal

Offline Sawi

« Odpowiedź #69 dnia: 08 Lutego 2013, 20:21:55 »
Mnie to akurat mało co bawi, ale fakt faktem masz racje.  Pojęcia nie mam skąd takie cyrki.
EDIT:
Znajdzie się ktoś chętny do napisania poradnika? Moim zdaniem to jedna z rzeczy, których brakuje. Wczoraj  padł fajny pomysł by zrobić oddzielny dział typu poradniki. Wtedy bez trudów dany user znalazłby tego co potrzebuje. Warto taką opcje rozważyć. Więcej z burzy mózgów trzeba by przetrawić i założyć np nowy wątek, i tak punkt po punkcie wyszczególnić oraz opisać.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2013, 14:01:34 wysłana przez Sawi »

Offline klimczok_mk

• tester
  • Otrzymane polubienia: 19
« Odpowiedź #70 dnia: 29 Grudnia 2013, 14:45:14 »
Mnie to akurat mało co bawi, ale fakt faktem masz racje.  Pojęcia nie mam skąd takie cyrki.
EDIT:
Znajdzie się ktoś chętny do napisania poradnika? Moim zdaniem to jedna z rzeczy, których brakuje. Wczoraj  padł fajny pomysł by zrobić oddzielny dział typu poradniki. Wtedy bez trudów dany user znalazłby tego co potrzebuje. Warto taką opcje rozważyć. Więcej z burzy mózgów trzeba by przetrawić i założyć np nowy wątek, i tak punkt po punkcie wyszczególnić oraz opisać.
Takowy poradnik można by stworzyć i dać jako przyklejony wątek w TD, jak kilka innych tam jest: mój odnośnie tworzenia skryptów, @Quarka-t odnośnie tworzenia tekstur *DDS.

Offline Sawi

« Odpowiedź #71 dnia: 29 Grudnia 2013, 14:51:37 »
Nie nie. Żaden przyklejony. To miałby być nowy dział o nazwie poradniki i tam właśnie znajdowałyby się wszystkie, które dotychczas powstały, i powstaną.

Offline Ra

• Ostatni gasi światło...
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 388
« Odpowiedź #72 dnia: 29 Grudnia 2013, 14:54:30 »
Zasadniczo, to taką rolę miał spełniać dział Pomoc w tworzeniu, gdzie miało być opisywane korzystanie z różnych dodatkowych programów. Poradniki odnośnie działania symulatora "jak co jest zrobione albo jak coś działa", miały być w Symulator. Ale może faktycznie, lepiej zrobić Poradniki.

Dodano: 29 Grudnia 2013, 14:57:01
Osobną kwestią do przemyślenia jest to, że traktowanie obecnych eventów jako ostatecznego rozwiązania i "hurtowe pisanie scenariuszy" jest trochę bez sensu. Zwłaszcza, jeśli zabierają się za to ludzie, którym trzeba przypominać, że zdanie zaczynamy z wielkiej litery, a kończymy kropką. Niestety, pisanie eventów jest programowaniem, a programowanie rzadko wybacza brak staranności.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2013, 14:57:01 wysłana przez Ra »
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline Benek

• Moderator
  • fb.com/benek.maszyna
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 17
« Odpowiedź #73 dnia: 29 Grudnia 2013, 15:00:17 »
Uważam, że napisanie poradnika dotyczącego scenariuszy będzie bardzo trudnym zadaniem, co mogę uargumentować, a jeśli już zostanie napisany taki naprawdę dobry poradnik, to nie przyniesie on znaczących zysków, co też można spróbować oszacować na podstawie dotychczasowej wiedzy i sytuacji na forum.

Offline Sawi

« Odpowiedź #74 dnia: 29 Grudnia 2013, 15:02:13 »
@Ra lepiej, bo od razu rzuci się w oczy sama nazwa działu. Ktoś zobaczy poradniki i już wie do czego on służy i co można w nim znaleźć. Jednym słowem łatwo i przyjemnie. Tak masz racje, jednak jeśli jest możliwość przybliżenia tego tematu za pomocą takiego poradnika, to moim zdaniem warto z niej skorzystać i niejako uchylić nieco drzwi do tego programowania. Benny jest trudnym zadaniem to fakt, ale jeśli by każdy coś od siebie dodał uważam, że jest duża szansa by powstał. Źle sformułowałem pytanie.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2013, 15:05:59 wysłana przez Sawi »

Offline SKP

• Stwierdzanie Końca Pociągu
    • Śledź na bieżąco odjazdy z Twojego ulubionego przystanku - Gdańsk
  • Otrzymane polubienia: 36
« Odpowiedź #75 dnia: 29 Grudnia 2013, 15:11:04 »
Samodzielna nauka zabiera więcej czasu, ale pozwala na pełne zrozumienie eventów. Gotowe dane z poradnika nie wymagają myślenia. Potrzebujemy świadomych scenarzystów, którzy będą stawiali na jakość, nie potrzebujemy armii scenarzystów.

Przenoszę do działu ogólnodostępnego.
AtapiCl
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2014, 21:17:48 wysłana przez AtapiCl »
Scenarzysta teoretyk. Trasopisarz doświadczalny.