Autor Wątek:  Technik transportu kolejowego  (Przeczytany 7135 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jontek12

• Otrzymane polubienia: 0
Technik transportu kolejowego
« dnia: 25 Marca 2011, 09:56:59 »
Witam. Mam zamiar wybrać się do szkoły kolejowej w Sosnowcu, i nie wiem jaki profil wybrać: technik transportu kolejowego, technik spedytor i inne. Mam zamiar wybrać się na profil technik transportu kolejowego.Ale jak to jest, kiedy się jeździ starym kibelkiem a kiedy Husarzem, od czego to zależy? Bardzo proszę o odpowiedź.

Miałeś poprawić wszystkie błędy. Ponadto usunąłeś moją notatkę bez pozwolenia (Regulamin, zakazy punkt 26).
Quark-t

Poprawione
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2011, 10:25:36 wysłana przez jontek12 »

Offline Szopa

• Miłośnik kolei z Wrocławia
    • Moja galeria zdjęciowa
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Technik transportu kolejowego
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Marca 2011, 13:22:53 »
Jeżeli chcesz iść na kolej, to najlepiej idź na kierunki związane z elektryką/mechaniką (technik elektryk, technik mechatronik itd.). Na jakich pojazdach będziesz jeździł zależy już od spółki, w której będziesz chciał pracować.
www.gagarin.kolej.org.pl -moja galeria zdjęciowa
www.youtube.com/user/gagarinpl -moja galeria filmowa
Pozdrawiam!

Offline Szociu

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 54
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Marca 2011, 15:38:22 »
Sam chodzę na profil "Technik transportu kolejowego" w Sosnowcu, wcześniej dość szczegółowo orientowałem się, czy taki kierunek wystarczy, aby mieć możliwość podjęcia pracy jako maszynista. Jak się okazuje - tak. Z rocznika, który skończył TK w Sosnowcu na tym profilu w 2006 dziś już praktycznie wszyscy jeżdżą jako maszyniści. Z późniejszych absolwentów też kilku niedawno szkoliło się na pomocników i maszynistów. A, po "Kolejówce" nie trzeba przygotowania teoretycznego (bo ono zawiera się w większości w programie nauczania):
"W trakcie nauki uczeń zdobywa wiedzę na temat:
- budowy środków transportu szynowego, maszyn elektrycznych, automatyki i informatyki
- procesów technologicznych z zakresu organizowania i prowadzenia ruchu
- środków technicznych eksploatowanych w transporcie szynowym (w tym na kolei)
(...)"
Pozdrawiam.
Piotrek

Offline jontek12

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Marca 2011, 18:17:54 »
Dobrze, ale nie wiem o co chodzi poprawiłem to, a to znów zostało usunięte, wprawdzie wiem że źle że to usunąłem i bardzo przepraszam :)
Sam chodzę na profil "Technik transportu kolejowego" w Sosnowcu, wcześniej dość szczegółowo orientowałem się, czy taki kierunek wystarczy, aby mieć możliwość podjęcia pracy jako maszynista. Jak się okazuje - tak. Z rocznika, który skończył TK w Sosnowcu na tym profilu w 2006 dziś już praktycznie wszyscy jeżdżą jako maszyniści. Z późniejszych absolwentów też kilku niedawno szkoliło się na pomocników i maszynistów. A, po "Kolejówce" nie trzeba przygotowania teoretycznego (bo ono zawiera się w większości w programie nauczania):
"W trakcie nauki uczeń zdobywa wiedzę na temat:
- budowy środków transportu szynowego, maszyn elektrycznych, automatyki i informatyki
- procesów technologicznych z zakresu organizowania i prowadzenia ruchu
- środków technicznych eksploatowanych w transporcie szynowym (w tym na kolei)
(...)"

Wielkie, wielkie dzięki, ale jak to jest kiedy prowadzi się stary en57-???a kiedy jakimś nowoczesnym, od czego to zależy? Czy od przepracowanych godzin czy od zachcianek pracodawców? Jeszcze raz wielki dzięki, później jeszcze do Ciebie napiszę jak tam jest;)

« Dodano: 26 Marca 2011, 18:19:32 »
Jeżeli chcesz iść na kolej, to najlepiej idź na kierunki związane z elektryką/mechaniką (technik elektryk, technik mechatronik itd.). Na jakich pojazdach będziesz jeździł zależy już od spółki, w której będziesz chciał pracować.
A troszeczkę dokładniej, czy skończeniu technikum np. chcę jeździć Flirtem(en75) to do jakiej spółki mam się kierować?

Offline Krzysiek626

• EXIT
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 445
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Marca 2011, 18:32:40 »
A troszeczkę dokładniej, czy skończeniu technikum np. chcę jeździć Flirtem(en75) to do jakiej spółki mam się kierować?
Twoje pytanie jest naiwne i pozostanie bez odpowiedzi. Nikt na forum nie jest wróżką i nie przepowie co masz zrobić dla spełnienia swych marzeń. Najpierw idź do szkoły i pilnie się ucz, może los sprawi spełnienie Twoich oczekiwań.

Offline maacius

• Otrzymane polubienia: 2
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Marca 2011, 19:17:10 »
Ja dodam, że gdybyś naprawdę interesował się tym (koleją) i sumiennie dążył do realizacji marzeń, wiedziałbyś, która spółka zarządza flirtami, czy "husarzami".

Offline jontek12

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Marca 2011, 10:31:43 »
Husarzem IC lub EN75, ale wcale nie trzeba iść do firmy Stalder, żeby niem jeździć. Sam znam wielu maszynistów, i z ich doświadczeń wiem że wcale nie wybierali się gdzieś żeby kierować czymś z innej spółki. A tak w ogóle myślałem, że forum jest do rozwiązywania problemów. Na pewno każdy się nad tym zastanawiał gdzie iść i jak będzie. Dlatego ja chcę już zaplanować swoją przyszłość.

« Dodano: 28 Marca 2011, 10:40:22 »
Twoje pytanie jest naiwne i pozostanie bez odpowiedzi. Nikt na forum nie jest wróżką i nie przepowie co masz zrobić dla spełnienia swych marzeń. Najpierw idź do szkoły i pilnie się ucz, może los sprawi spełnienie Twoich oczekiwań.
Ale chyba jest ktoś na forum, kto dobrze o tym wie, i wcale nie trzeba być wróżką aby to wiedzieć;)

Quark-t
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2011, 08:24:11 wysłana przez jontek12 »

Offline DRE

• D29-131
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Marca 2011, 10:41:43 »
No fakt, forum jest do pomagania, ale bez przesady. Wątek o szkole, po której zostaniesz maszynistą został już poruszony. Odrobina chęci i byś znalazł. A jak chcesz jeździć lepszą maszyną, to musisz całe życie się uczyć. To, czym będziesz jeździć zależy od tego, jaka spółka Cię zatrudni i jakim dysponuje taborem. Od siebie dodam, że lepiej gdybyś nie kierował się posiadanym taborem spółki, a warunkami zatrudnienia itd.

EN75 są KŚ, ale PR'y prawdopodobnie dalej je eksploatują.

Offline jontek12

« Odpowiedź #8 dnia: 28 Marca 2011, 11:29:06 »
Dziękuje bardzo za odpowiedź. W ten sposób wytłumaczyłeś mi jak to jest, wiem czym się kierować i gdzie iść. Jeszcze raz dzięki :)
PS: Mieszkam w Tychach. Wiem, że flirty wycofali ale mogą powrócić. J]eszcze troszeczkę nie rozumiem co to kś i pr-y (próbuję poszerzać swoją wiedzę,ale najpierw muszę mieć nauczyciela by wiedzieć trudniejsze wyrazy. Wprawdzie interesuję się pociągami od dzieciństwa i myślę, że moja wiedza o lokomotywach jest na poziomie 1 gimnazjum, tak jak ja ;) Wiem, że tak "zamuliłem" ale to było do tych, którzy nie pozwalają się rozwijać i całą wiedzę przetrzymują dla siebie).

Jeżeli odnosisz się do całej poprzedzającej Twoją wiadomości, to nie musisz jej cytować. Unikaj zdań wielokrotnie złożonych.
Quark-t
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2011, 08:26:09 wysłana przez jontek12 »

Offline jussi19

• Otrzymane polubienia: 7
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Marca 2011, 11:45:07 »
jeszcze troszeczkę nie rozumiem co to kś i pr-y

Koleje Śląskie i Przewozy Regionalne.
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2011, 15:17:50 wysłana przez Quark-t »

Offline maacius

• Otrzymane polubienia: 2
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Marca 2011, 16:24:39 »
(...)forum jest do rozwiązywania problemów anie kogoś poniżania.
Chciałem tego uniknąć, ale...
Wskaż, gdzie ktokolwiek w tym wątku Cię poniżył? Gdzie ktoś, lub coś napisało że flirtami zarządza Stadler?

Offline jontek12

« Odpowiedź #11 dnia: 29 Marca 2011, 08:15:27 »
Ja dodam, że gdybyś naprawdę interesował się tym (koleją) i sumiennie dążył do realizacji marzeń, wiedziałbyś, która spółka zarządza flirtami, czy "husarzami".

« Dodano: 29 Marca 2011, 08:18:06 »
Dobra zakończmy to poprawianie każdego wiem że źle rozpocząłem temat. Wszystkich przepraszam, jeśli kogoś obraziłem na forum. Bardzo dziękuje za chętne odpowiedzi na moje pytania.
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2011, 08:26:44 wysłana przez jontek12 »