Na tej scenerii dzieją się różne dziwne rzeczy, głównie spowodowane tym, że AI zachowuje się bardzo nieregularnie i w zależności od na przykład ilości wagonów albo użytego exe przyjeżdza kilkanaście sekund wcześniej bądź później w dane miejsce na trasie, a to powoduje na przykład wykonanie się eventów w złej kolejności. W paczce całościowej, która niebawem zostanie opublikowana napisałem eventy dla scenerii Krzyżowa całkowicie od nowa, w taki sposób, aby niezależnie od użytego exe czy też długości składu scenariusze przebiegały bez zakłóceń. Niestety stopień skomplikowania eventów (zdarzeń, czyli czegoś co steruje sygnałami, zwrotnicami, itp.) znacząco się zwiększył (eventy mają swoją ściśle określoną kolejność, niektóre przebiegi są wyzwalane w zależności od dwóch, a nawet trzech innych składów, wyznaczyłem także odpowiednie odległości eventów od zwrotnic, tak by było waidomo jak długi skład można umieścić na danej trasie, bez obaw o przebieg scenariusza). Ze względu na ów wysoki stopien skomplikowania zdarzeń, nie napisałem przebiegów dla dwóch dodatkowych scenariuszy na tej trasie (czyli właśnie powrotu EP09 oraz powrotu ET22 z Krzyżowej). Jeśli znajdzie się ktoś chętny nie widzę przeszkód, aby to zrobił (ja nie mam czasu i chęci), natomiast na chwilę obecną tych "misji" w nowej paczce nie będzie.