Autor Wątek:  Krzyżowa 2 służba na EP09-047  (Przeczytany 2487 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline D1Accord

• Maszynista w Icc.
  • Otrzymane polubienia: 0
Krzyżowa 2 służba na EP09-047
« dnia: 05 Marca 2011, 14:15:51 »
Witam wszystkich.
Posiadam najnowszą paczkę całościową PC 2009 + SP1.1 + poprawki, także trasy krzyżowa2 służby na ep09. Moj problem polega na tym iz po dojechaniu do Chełminowa i po wykonaniu wszystkim manewrów zwiazanych z wypchaniem składu na bocznice. Wciagam nowy skład na peron odczepiam loka manewruje zgodnie z sygnałami robie oblot  (bez poprawki wczesniejszej było to niemożliwe gdyz dochodziło do kolizji z towarowym) podpinam skład i dostaje pozwolenie wyjazdu. W tym czasie tj około godz 11 19 przelatuje towarowy po lewym torze i ma także zielone światło. Ja ruszam zgodnie z rozkładem 11 26 jak zaplanowano w scenariuszu. Zwrotnice kierują mnie na skrajnie lewy tor i jadac semafory dla tego toru sa zgaszone czyli ruch w ta strone na tym torze nie powinien sie odbywac i za chwile dochodzi do kolizji z towarowym i służba jest niedokonczona.Czy ktoś potwierdza mój problem?
Dodam że generalnie jestem początkującą osobą na symulatorze.

Offline libertyn89

• Otrzymane polubienia: 2
Odp: Krzyżowa 2 służba na EP09-047
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Marca 2011, 14:39:26 »
Na tej scenerii dzieją się różne dziwne rzeczy, głównie spowodowane tym, że AI zachowuje się bardzo nieregularnie i w zależności od na przykład ilości wagonów albo użytego exe przyjeżdza kilkanaście sekund wcześniej bądź później w dane miejsce na trasie, a to powoduje na przykład wykonanie się eventów w złej kolejności. W paczce całościowej, która niebawem zostanie opublikowana napisałem eventy dla scenerii Krzyżowa całkowicie od nowa, w taki sposób, aby niezależnie od użytego exe czy też długości składu scenariusze przebiegały bez zakłóceń. Niestety stopień skomplikowania eventów (zdarzeń, czyli czegoś co steruje sygnałami, zwrotnicami, itp.) znacząco się zwiększył (eventy mają swoją ściśle określoną kolejność, niektóre przebiegi są wyzwalane w zależności od dwóch, a nawet trzech innych składów, wyznaczyłem także odpowiednie odległości eventów od zwrotnic, tak by było waidomo jak długi skład można umieścić na danej trasie, bez obaw o przebieg scenariusza). Ze względu na ów wysoki stopien skomplikowania zdarzeń, nie napisałem przebiegów dla dwóch dodatkowych scenariuszy na tej trasie (czyli właśnie powrotu EP09 oraz powrotu ET22 z Krzyżowej). Jeśli znajdzie się ktoś chętny nie widzę przeszkód, aby to zrobił (ja nie mam czasu i chęci), natomiast na chwilę obecną tych "misji" w nowej paczce nie będzie.
Pozdrawiam, Karol

Offline D1Accord

• Maszynista w Icc.
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Marca 2011, 14:55:32 »
Bardzo dziękuję za odpowiedź na moje pytanie. A sam niemoge sie doczekać na nową paczkę symulator niesamowicie mnie wkręcił od pewnego juz czasu. Zastanawiam sie tylko nad jednym zamierzam zmienic kompa gdyz na obecnym mam słaba grafikę i niewiem jaką dobrac karte graficzną na potrzeby symka, która była by najlepsza?

Offline szogun

• ZbanowanyZbanowany
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 573
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Marca 2011, 14:57:48 »
Najpierw napisz jaką masz konfigurację komputera.
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline D1Accord

• Maszynista w Icc.
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Marca 2011, 15:19:38 »
Obecnie mam laptopa Acer Extansa 5220
intel celeron 1,73GHz
karta graficzna intel 965 expres chipset famili
system operacyjny Windows Xp Profesional
Dlatego chcę zmienić na stacjonarke.

Offline D1Accord

• Maszynista w Icc.
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Marca 2011, 22:23:20 »
Przejechałem ta trase pare razy żeby niezkłamać za około 20 razem się udało. Faktycznie na tej trasie wystepują różne dziwne żeczy ale jak sie okazało jest możliwe aby sie zakończyć służbę z powodzeniem, proszę więc o zamknięcie tematu.

Piszesz z błędami i niechlujnie, zwróć uwagę na poprawność pisowni i zdecyduj czy piszesz polskie znaki czy nie. Zamykam i kieruję na bocznicę.
Krzysiek626
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2011, 11:24:45 wysłana przez Krzysiek626 »