Jestem tutaj już od ładnych paru lat, obserwuję, czasem się wypowiadam w danym temacie. Nie raz zdarzało mi się palnąć głupotę. Niechętnie przypomnę ostrą wymianę zdań z użytkownikiem @Krzysiek626. Jednak wystarczyło odetchnąć, przespać się z problemem i na spokojnie dało się dojść do kompromisu. I tutaj też radzę, nie tylko nowym użytkownikom, aby podchodzić do pewnych spraw na spokojnie. Na forum nie ma timera, który odmierza czas, nikt nie każe nam odpowiadać w temacie od razu. Także lepiej napisać coś mądrze, a później, niż wcześniej i głupio. To się trochę odnosi do stwierdzenia "Liczy się jakość, a nie ilość". Obserwuję też pracę moderatorów. Powiem szczerze, że patrząc na wiadomości niektórych użytkowników, sam chętnie bym je zmodyfikował i wcale się nie dziwię, że lecą ostrzeżenia. Każdemu się zdarzy walnąć "ą" zamiast "a", czy zapomnieć przecinka, ale bez przesady. Zdarzało się tak, że przez 20 minut czytałem 4 wersy, żeby zrozumieć sens wypowiedzi. Wiem, że na większości forach panuje burdel, ale wystarczy przeczytać dwa, trzy tematy na tym forum, a już widać, że tutaj jest inaczej. Ja sobie to bardzo cenię, ponieważ jest przejrzyście, wszystko łatwo można znaleźć i się dobrze czyta. Poza tym, nie przypominam sobie, żeby któryś użytkownik dostał ostrzeżenie po pierwszym, czy drugim poście. Nikt nie jest idealny, ale dokładnie tak jak @Kacu, trzeba się dostosować. Nie wyobrażam sobie przeglądania forum, gdzie kilka pierwszych stron zajmowałyby tematy "To nie działa", "Trawa miga", "Lok nie ruszA!!", "Pewien błąd", "Mała proźba". Do tego musimy pamiętać, że moderator to nie automat. To też człowiek, też może mieć gorszy, lepszy dzień. Wszystko można wyjaśnić na PW, dojść do porozumienia. Trzeba po prostu pokazać i udowodnić, że jest się wartym poważnego traktowania. Co do słynnej grupy betatesterów, to choćby nie wiem co się działo, to zawsze będą tacy, którzy będą myśleli, że beta dysponują ogromnym zapleczem dodatków i nic nie robią, tylko się bawią i chwalą na youtube. Tyle w odniesieniu do poprzednich postów.
Teraz bardziej krytyczny punkt widzenia. Często bywa tak, że w środku tematu zrodzi się dyskusja, która nie ma nic wspólnego z jego głównym nurtem, ale jest ciekawa, na poziomie. Widać, że wciągnęła użytkowników, sam bym się chętnie wypowiedział, ale się powstrzymuję, bo wiem, że i tak zostanie to wywalone na bocznicę - a szkoda. Przecież jest dział "inne niekolejowe", można wydzielać tam tego typu dyskusje, z których często można się dowiedzieć czegoś ciekawego, niż np. temat "muzyka z youtube", który służy chyba tylko do podbijania postów, bo muzyki na yt jest tyle, że wykracza to poza granice naszej wyobraźni. Przykładem ostatniej ciekawej dyskusji mogą być wypowiedzi m.in. @Kaca nt. samochodów. Nowym i starym użytkownikom życzę dystansu do siebie, przede wszystkim. Często bywa tak, że ten co ma 200 postów to jest super i wydaje mu się, że jest lepszy, po czym dostaje ostrzeżenie i wielkie obrażenie (Przykład - ja sam :D). Ale takie sytuacje są nowym doświadczeniem i warto z nich wyciągnąć wnioski. Sam wyciągnąłem, że jesteśmy TYLKO ludźmi, a dogadać się można Z KAŻDYM i każdy może mieć gorszy, lepszy dzień. Także @Bartekziomek1, zwrócenie uwagi to tylko sugestia, żeby spojrzeć do lustra (w metaforycznym znaczeniu), nawet gdy jesteśmy przekonani, że wszystko jest w porządku.