Autor Wątek:  Poprawka w nowym regulaminie  (Przeczytany 5576 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Benek

• Moderator
  • fb.com/benek.maszyna
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 17
Poprawka w nowym regulaminie
« dnia: 18 Lutego 2011, 18:27:50 »
Mam 3 spostrzeżenia do nowego regulaminu. Nie znalazłem w nim poniższych informacji:

1. Cytowany tekst powinien zawierać fragment, esencję, tej części, na którą użytkownik odpowiada. Pozwoli zachować to przejrzystość i estetykę postu.

2. Jak to jest z wolnym liniami? Czy można jest stawiać? Niektórzy Moderatorzy zwracają na to uwagę, edytując post. Na samym końcu zamieściłem tą wiadomość bez pustych linii. Co jest bardziej przejrzyste wg Administracji?

3. Tutaj mam dylemat. Czy cytując tekst, stawiać jedną wolną linię między naszą wypowiedzią a wypowiedzią cytowaną? Przykład:

--------------------------------------------------------------------------------------------
a).

Ok, ja myślałem, że Adsimowi chodzi o ogólny przypadek, a nie w symku. To tak jak mówi Ziomal, można zapętlić. Właśnie tak zapętliłem obracanie się wirnika w wiatraku. I że tak powiem, nie zamula :)
Do do wiatraka - czy na słabszym sprzęcie nie poskutkuje to jakimś drastycznym obniżeniem FPS?
Skoro mój stary komp nagrał film, to nie jest źle, choć jak się pod niego podleci, to przycina lekko. Ale wiatrak ma stać w polu, gdzie daleko (tak jak może stać komin).

b).

Ok, ja myślałem, że Adsimowi chodzi o ogólny przypadek, a nie w symku. To tak jak mówi Ziomal, można zapętlić. Właśnie tak zapętliłem obracanie się wirnika w wiatraku. I że tak powiem, nie zamula :)
Do do wiatraka - czy na słabszym sprzęcie nie poskutkuje to jakimś drastycznym obniżeniem FPS?

Skoro mój stary komp nagrał film, to nie jest źle, choć jak się pod niego podleci, to przycina lekko. Ale wiatrak ma stać w polu, gdzie daleko (tak jak może stać komin).

--------------------------------------------------------------------------------------------

Pytania pojawiające się w temacie są tylko retoryczne. Zachęcają do przemyśleń i ewentualnych poprawek. Nie oczekuję odpowiedzi.

Pozdrawiam ;)

Poniżej ten sam post co powyżej, z tymże bez wolnych linii (tekst zbity). Który Wam się lepiej czyta?

Mam 3 spostrzeżenia do nowego regulaminu. Nie znalazłem w nim poniższych informacji:
1. Cytowany tekst powinien zawierać fragment, esencję, tej części, na którą użytkownik odpowiada. Pozwoli zachować to przejrzystość i estetykę postu.
2. Jak to jest z wolnym liniami? Czy można jest stawiać? Niektórzy Moderatorzy zwracają na to uwagę, edytując post. Na samym końcu zamieściłem tą wiadomość bez pustych linii. Co jest bardziej przejrzyste wg Administracji?
3. Tutaj mam dylemat. Czy cytując tekst, stawiać jedną wolną linię między naszą wypowiedzią a wypowiedzią cytowaną? Przykład:
a).
b).

Pytania pojawiające się w temacie są tylko retoryczne. Zachęcają do przemyśleń i ewentualnych poprawek. Nie oczekuję odpowiedzi.
Pozdrawiam ;)
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2011, 18:35:06 wysłana przez Benek »

Offline Quark-t

• Administrator
  • Automaty liczą...
  • Otrzymane polubienia: 47
Odp: Poprawka w nowym regulaminie
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lutego 2011, 19:15:34 »

Twoje obowiązki:
  • Podstawowym obowiązkiem jest stosowanie się do zasad netykiety, gdyż Forum dostępne jest poprzez Internet, w którym niniejsze reguły obowiązują. Dobra rada: stosuj je nie tylko na Forum, ale w każdej swojej internetowej aktywności.
Wszystko zależy od tego, w jaki sposób zastosujesz wolne linie. Przykład:

Dowolny tekst traktujący na temat wiadomości.

Wrzucona wolna linia, choć nadal odnoszę się do treści wiadomości.

I znów dałem kolejną wolną linię.

Ma to zatem taki sam efekt jak
ten, gdy ktoś pisze to samo
ale bez wolnych linii, co,
jak sam chyba przyznasz,
czytelne nie jest.

Natomiast, gdy zaczynamy dygresję, wtrącamy coś kompletnie innego, zadajemy pytanie etc., to wolna linia wstawiona przed tym tekstem pozwala go wyróżnić. Ponadto, zwróć uwagę na jeden efekt - specjalnie nie wstawiłem wolnej linii między cytatem z regulaminu, który jest odpowiedzią na Twoje pierwsze pytanie, a zacytowaniem Twojej drugiej wątpliwości. Czy ten efekt dał czytelność? Nie! Zatem tam wolna linia wręcz być musi. Natomiast jest jeszcze jeden powód pisania w moderacji o wolnych liniach. Otóż zdarza się, że już po zakończeniu treści wiadomości, Użytkownik wstawia kilka(naście) wolnych linii. Niczemu one nie służą i powodują jedynie rozciągnięcie strony.

Osobiście uważam, że sposób pierwszy, bez wolnej linii po cytacie, uwypukla odpowiedź na treść cytatu. To "odjechanie" tekstem od cytatu, sugeruje podjęcie zupełnej innej kwestii w wiadomości. I dodatkowo, zwróć uwagę na zastosowane teraz przeze mnie wolne linie: przed cytatem, sugeruje rozpoczęcie innej "części" mojej odpowiedzi, a brak wolnej linii po cytacie, dokleja moją odpowiedź do niego, co czyni sam tekst spójnym, jednoznacznym i czytelnym.
Pozdrawiam, dr inż. Quark-t