Symulator EU07 (i nie tylko) > Infrastruktura kolejowa
Dyskoteka na semaforze
EU40:
--- Cytuj ---Na tamtym odcinku trzystawna.
--- Koniec cytatu ---
I wszystko jasne :) Jakie semafory są możliwe do wyświetlenia na tej blokadzie?
Żuk:
--- Cytat: Mannerheim w 07 Lutego 2011, 20:54:58 ---Na tamtym odcinku trzystawna.
--- Koniec cytatu ---
Czyli trzystawna może podać jedynie S1, S2, S5 i (S1a).
JONIN_EZT:
Osobiście spotkałem się z takimi zabiegami, w przypadku nie wystarczającej odległości hamowania pomiędzy semaforami półsamoczynnymi. Przykład Gdynia Chylonia (tory SKM w stronę Wejherowa), nie ma żadnego przejazdu przez zwrotnice, gdzie normalnie powinien się pokazać S5 a pokazuje S13.
--- Cytat: Mati_An w 07 Lutego 2011, 20:56:37 ---
--- Cytat: mechatronik w 07 Lutego 2011, 20:25:52 ---S3 na ostatnim SBL, wjazdowy na odgałęźny (odgałęźny bez semafora wyjazdowego) na pomarańczowo a kolejny SBL za odgałęźnym na Stój. Tak bym to widział.
--- Koniec cytatu ---
Następny semafor za tym na Antoninowie to wjazdowy na Podskarbińską (jak widzę Mannerheim mnie ubiegł). Mnie to bardziej wygląda na dość dziwną konstrukcję SBL 4-stawnej z zastosowaniem semaforów półsamoczynnych na podg (pewnie kiedyś w założeniach miało być tam szybciej niż obecne 80 km/h).
--- Koniec cytatu ---
Więc myślę, że też specjalnie jest dawany S3, żeby ustabilizować w miarę prędkość w razie pojawienia się semafora. Akurat nie wiem jak tam sprawa wygląda, ale też może być coś z tym związane.
kalapi:
Ie-1 odnośnie S3
[...]Sygnał S 3 nadawany przez:
a) semafor półsamoczynny lub ostatni semafor samoczynny blokady liniowej informuje, że następny semafor nadaje sygnał zezwalający na jazdę z prędkością nie większą niż 100 km/h"
Ie-1 postanowienia ogólne
10. W przypadku spostrzeżenia lub usłyszenia dwóch różnych sprzecznych sygnałów należy stosować się do tego sygnału, który zapewnia zachowanie większego stopnia bezpieczeństwa ruchu.
Czyli dla mnie oczywiste mijam snajpera który miga na zielono (nawet jak na wjazdowym będzie S5) to tne do 100 km/h. Oczywiście jak szlakowa większa niż 100 km/h.
Sorry za zamieszanie.
AtapiCl:
A dla mnie jest to błąd w przepisach (inaczej ujmując - kolejna rzecz, o której nie pomyślano).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej