Autor Wątek:  class 83  (Przeczytany 9931 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline stefan

• Otrzymane polubienia: 0
class 83
« dnia: 06 Listopada 2003, 16:06:15 »
Witam!
Czy ktos moze mi strescic podstawowe róznice pomiedzy lokomotywą angielska class 83 a "polskimi' maszynami EU06/07? Z tego co sie orientuje to polscy konstruktorzy nie dodali nic istotnego w porównaniu z pierwowzorem, poza kosmetyka pudła lokomotywy.(duze reflektory, inne zaluzje i 'ozdobne" listwy)
Z gory dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi

Offline kruger

• Maszynista metra
Re: class 83
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Listopada 2003, 17:02:25 »
wszystkich roznic nie znam, ale wg pierwszej z brzegu strony: http://www.dreadful.org.uk/class83.htm
"Maximum Speed 100 mph"

Offline stefan

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Listopada 2003, 18:00:32 »
Nie jestem pewien ale prędkość konstrukcyjna EU07 wynosi 125km/h, a według moich obliczeń (mogłem się oczywiście pomylić) 125km/h to 100mp/h. Prosze o sprawdzenie moich obliczeń!!!!!!

3neco3

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Listopada 2003, 18:14:53 »
100mp/h to dokładnie 160.9344 km/h !!!

[%sig%]

Tomek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Listopada 2003, 18:23:15 »
Witam

1 km=0.62 mili

Wiec 125km/h= 77.5 mil/h

Pozdrawiam

[%sig%]

Tomek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Listopada 2003, 18:44:46 »
Z tego co ja sie orjetuje to EU06 nie byla doslowna kopia klasy 83.  Byla ona skonstrulowana na podstawie klas od 81 do 85 przez English Electric i Metropolitan Vickers.

[%sig%]

Offline OERLIKON

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Listopada 2003, 19:06:07 »
Oczywiście że różnice są:Wszystkie elektrowozy serii EU07 powyżej nr.300 mają zasadniczo dużo różnic.Właśnie zastosowanych przez polskich konstruktorów.

[%sig%]
Mechanik PKP Cargo Gliwice. ZT (Katowice)

Offline stefan

« Odpowiedź #7 dnia: 06 Listopada 2003, 20:43:20 »
Lecz mi chodzi o konkrety mianowicie jakie są to różnice?

Offline stefan

« Odpowiedź #8 dnia: 06 Listopada 2003, 21:19:59 »
Chodzi mi głównie o sposób unowocześniania konstrukcji lokomotywy, oraz to jak się to ma do współczesnych tym modernizacjom czasach. Czy zmiany konstrukcji były fabryczne, czy też może podczas napraw?
  Za odpowiedzi z góry dziękuje.

3neco3

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Listopada 2003, 08:01:55 »
Zmiany były i konstrukcyjne ( Fabryczne ) i podczas napraw.
Po pierwsze to nie ma dwuch identycznych siódemek, kazda sie czyms różni np. kosmetycznie ( umieszczenie czuwaka w kabinie czy śwateł czy tez syren).
Fabryczne zmiany to : sterowanie szybkiego, cos jeszce jest z wielokrotnym, na lokomotywach  ( tych powyzej 300 nr) jest  napisane " Jazda wielokrotna tylko powyżej nr chyba 303 nie pamietam dokładnie) , jeszcze zuczajace sie zmiany to kosmetyka zewnetrzna loka > porównaj siódemke do 300(pierwsza seria) do drugiej to zobaczysz brak satki w kabinie WN, czy na czole nad hakiem jest półka która jakby podkresla moc tego loka ( mnie sie podobaja właśnie 07 z drugiej srerii) ta półka ma inne zastosowanie o której  sie raczej nie mówi !!!
A tak na marginesie to polacy jeszce nie uregulowali licencji na produkcje 07 i jej pochodnych a naprodukowali jej ok 840 sztuk. Są jeszcze jeszcze jakies drobiazgi ale w jeździe czy tą czy tą nie ma róznicy !!! Wiec jak chcesz byc taki dokładny to odsyłam to literatury ( tej z przełomu produkcji ) .

.

[%sig%]

Offline McZapkie

• Zasłużony dla Symulatora
    • http://www.mczapkie.prv.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Listopada 2003, 08:37:39 »
Roznice sa zasadnicze - np. napiecie trakcyjne.

[%sig%]

Offline OlO_EU

• Outsourcing IT
  • Otrzymane polubienia: 3
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Listopada 2003, 23:12:24 »
3neco3 oj nie zgodze sie miedzy siodemka z serii 4E a 303E jest roznica w prowadzeniu. miekkosc obu tych elektorwozow. spowodowane jest to roznymi rodzajami lemieszy. na 4E sa lemiesze polowkowe i male a na 303E sa pelne lemiesze. przy seri 4E (male lemiesze) pod pudlem robi sie poduszka powietrzna i ten lok jest jakby niesiony przez powietrze jest bardziej miekki i raczej ma tendencje do kolysania gora-dol. natomiast 303E jest bardziej sztywny. co do roznic nikt nie zauwazyl roznicy w stycznikach SR (styczniki rozruchowe) w 4E dzialaja wolniej niz w 303E (np zakreccie przy jezdzie odrazu z 1 pozycji na 43 i czas bedize o 2 sekundy dluzszy niz na 303E)

OlO_EU

[%sig%]

3neco3

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Listopada 2003, 13:35:46 »
1- Miekkość elektrowozu zależy od wielu czynników, masz racje pisząc ze lemiszy ale zwórc uwage na czasz pracy loka i zmeczenie materjałów( a juz nie wspomne o warunkach atmosferycznych) spotkałem sie że 303e była berdziej miekka niz 4e  i to jest nie podwarzalne ponieważ sam to zauwazyłem a umysł mi jeszcze chodzi !!!
Gdyby tak nie było to  bym nie pisał tego!!!
Jedynie 06 są porządne i tam nic nie ulega (raczej) zmianie. Nastawnik krecisz paluszkem a w 07 (4E_303E) to czasami sa jaja jak mróz złapie.

2- Jeżeli chodzi o SR nigdzy nie liczyłem z zegarkiem w reku czas zamkniecia OBW
bo to jest nie potrzebne i też zalerzy od pary rzeczy, tylko pisałem o '' SZYBKIM''
i róznic jakie są.

3- Kazdy chce byc strasznie dokłady ale jak się tak dłuzej pojeździ i pozna tabor to nie żadnej różnicy wsiadasz i jedziesz ( i proś Boga aby ci pomóg szczęśliwie wrócić).

[%sig%]

Offline stefan

« Odpowiedź #13 dnia: 10 Listopada 2003, 22:34:01 »
Przygładam sie toczacej tu dyskusji i dochodze do wnoisku iz za bardzo ulega ona rozproszeniu w mniej istotnych szczegółach, skoncentrowanych na aspektach eksploatacyjnych lokomotyw serii eu07; natomiast mija uwaga jest skierowana bardziej na tematyke roznic w  konstrukcji pomiedzy eu06/07 a pierwowzorem class 83.  przykładowo - jaki był zakres zmian w budowie silników, sterewania nimi itp itd. Uwazam za bardzo enigmatyczne i nic nie mowiace stwierdzenie " odsyłam do literatury przełomu" , rozumiem ze powinien sie tu pojawic odnosnik ale byc moze gdzies zaginał. z gory serdecznie dziekuje