Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

nauka eventow

<< < (3/3)

Paul:
Ja się eventów nauczyłem (w sumie nadal się uczę) z trasy Koltoma, tej prostej z mijanką. Najpierw przeanalizowałem źródło tej scenerii, a potem wzięłem się do dzieła... Po kilku godzinach zaciekłej walki z różnymi błędami udało mi się zrobić prostą mijankę. Wcale nie było to takie trudne, jak mi się wcześniej wydawało.

uetam:

--- Cytat: "pROSiAczek" ---pewnie podpadne wielu osobom, ale w moim odczuciu jest waska grupa osob, ktore posiadaja ogromna wiedze w kwestii tworzenia wielu skladnikow symulatora (bo uczestnicza w jego tworzeniu w wiekszosci) jednak z niewiadomych mi przyczyn w zaden sposob nie pala sie do podzielenia sie swoja - przeogromna i trudna do oceny - wiedza :( przeciez nikt Wam jej nie zabierze, rowniez chwaly zwiazanej z jej praktycznym uzywaniem w trakcie tworzenia tras, modeli, eventow czy tekstur.
--- Koniec cytatu ---

Wiesz, te osoby pewnie by robiły tutoriale gdyby miały choć odrobinę wolnego czasu...Kiedyś sam próbowałem zrobić taki poradnik "jak zrobić prostą scenerię" i zrezygnowałem po 3 częściach, ponieważ robiłem je 4 dni...A gdyby nie chcieli się dzielić wiedza, no coz, nikt by nie odpowiadał na pytania na forum. Z tego co wiem każdy który przebywa tutaj pare miesięcy, i zaczynał od zera może zostać uznany przez początkującego za jakiegoś superznawce...Co do eventów, polecam sposób Paula...W trasie koltoma eventy są najnormalniejsze:) Z nich będzie wam się najłatwiej nauczyć, przestawiając zwrotnice, zmieniając sygnały na semaforach oraz zmieniając czas aktywacji oraz wyjazdu pociągu. Takie kombinowanie daje naprawde dużo.
--- Cytuj --- odczuwam to jako swoisty monopol na tworzenie czegokolwiek na wysokim poziomie do symka! a przeciez sposrod blisko 1000 osob zarejestrowanych na forum z cala pewnoscia zbierze sie spora grupa osob (zauwazcie ile osob chce robic traski, modele czy inne rzeczy), ktora przy malej pomocy poradzi sobie z takimi zadaniami. korzystajmy z efektu synergii, dzieki czemu wiele rzeczy mozna zrobic lepiej, szybciej i skuteczniej.
--- Koniec cytatu ---

Tak, tylko ktoś by musiał to zorganizować, potem zaczęły by się kłótnie w sprawach co jest autorem czego i wyszła by z tego kicha. Z doświadczenia wiem że do tworzenia tras, modeli najlepiej być we 2-3 osoby. Wtedy sie mozna jakos dogadac...Ale jesli ktos cos zorganizuje to chetnie sie przylacze.
pozdro

Zeman:
Rzeczywiście musze polecić wszystkim trase Koltoma jako samouczek. Poradziłem sobie z semaforami wj, wyj i z SBL. Teraz napisze sobie jakąś dłuższa trase do przetestowania tego. A potem coś trudniejszego - AI w ruchu bo za cholere w tej chwili tego nie kumam. No a za tworzenie tras z reala wg mapy to chyba nigdy się nie wezme. Jeśli chodzi o doświadczenie to jestem "zielony" w porównaniu do weteranów ale napewno juz coś wiem w stosunku do całkowitych nowicjuszy. Więc jeśli w czymś mogę pomóc lub poradzić to polecam się na forum lub na gg. No nic, mam troche wolnego czasu więc do roboty.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej