Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Kreator budynków Google a Symulator.

<< < (3/3)

Ra:
Moim zdaniem jest to w pełni wystarczające. Trzeba jeszcze opanować technologię (pół?)automatycznego tworzenia modeli z serii zdjęć.

tomekilawa:
Widziałem kiedyś filmik z programu, w którym można modelować na podstawie filmu (ze zdjęć też chyba się da), ale nie pamiętam jego nazwy. Możnaby też modelować w programie AC3D, który miałem okazje trochę poznać w zeszłym roku, jest bardzo prosty w obsłudze, lecz tworzy się w nim wiele niepotrzebnych wierzchołków, trzeba by je potem usunąć. Pisałem o tym programie na forum http://eu07.pl/forum/index.php/topic,16136.0.html

Rozi:

--- Cytat: tomekilawa w 20 Czerwca 2011, 12:46:05 ---Widziałem kiedyś filmik z programu, w którym można modelować na podstawie zdjęć.

--- Koniec cytatu ---

Canoma

Ra:
Canoma niestety nie jest automatem, wierzchołki obiektów trzeba przyklejać do każdego zdjęcia ręcznie. Nie wyszukuje krawędzi ani punktów szczególnych. Przy kilkudziesięciu zdjęciach potrafi zamulić średni komputer, mimo tego, że ma już 11 lat. Dodatkowo problematyczne jest modelowanie obiektów niestojących na wspólnej płaszczyźnie (np. bloki mieszkalne na wzgórzu musiałyby sięgać do postawy wzgórza). Posiada za to jakiś automat do tworzenia tekstur, ale o ile pamiętam każda ściana jest w oddzielnym pliku, więc trzeba by to połączyć i mapować ręcznie w innym edytorze.

Bogumil.S:

--- Cytat: Ra w 20 Czerwca 2011, 12:11:33 ---Trzeba jeszcze opanować technologię (pół?)automatycznego tworzenia modeli z serii zdjęć.

--- Koniec cytatu ---
Prościej można tak:

* przygotować 3 zdjęcia/rysunki (rzuty)
* przekonwertować/przekalkować je do *.SVG
* napisać sprytny programik, który pobierze wierzchołki z *.SVG i na ich podstawie utworzy modelCo do *.SVG jest w XML'u, więc wystarczy tylko znaleźć parser pod c++ czy jakiś inny język.
To będzie prostsze niż pisanie algorytmu, który będzie wyszukiwał krawędzie i wierzchołki naszego obiektu na obrazie i porównywał to z innymi zdjęciami.
</OT>

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej