Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Kreator budynków Google a Symulator.

(1/3) > >>

MaciejM:
Odkryłem tę funkcję dość niedawno, a mianowicie możliwość tworzenia własnych budynków do aplikacji Google Earth. Po pobraniu go otrzymałem dwa zdjęcia - dachu i ścian budynku. Od razu nasunęła mi się myśl możliwości wykorzystania tego do Symulatora. Co o tym sądzicie? Chodzi mi tutaj głównie o scenerie fikcyjne, bo w realistycznych użyć się tego nie da. W załączniku wysyłam dwa zdjęcia, które pobrałem + dodaję screen tego budynku w G.Earth.

Bogumil.S:
Sorry za odgrzewanie, ale podbijam!
Też się tym bawiłem na początku wakacji 2010. Taki model można potem wyeksportować do innych formatów, w tym 3ds. Nie wiem tylko jak z prawami do tego. Niech ktoś się tu wypowie ;)

Edit: Nawet kiedyś chyba wspominałem o tym @Ra na gg...

Regulamin, zakazy punkt 8. Pisz poziomo.
Quark-t

surgeon:

--- Cytat: Bogumil.S w 19 Czerwca 2011, 14:39:50 ---Taki model można potem wyeksportować do innych formatów, w tym 3ds.

--- Koniec cytatu ---
Do .max? A w jaki sposób? Oczywiście mowa o wersji darmowej sketchup?

Bardziej by się przydał jakiś skrypt konwertujący pliki XML do t3d (bo można pobierać modele m. in. w tej formie z googlowego http://sketchup.google.com/3dwarehouse).

Rozi:
Instrukcja jak "wsadzić" modele z Googla do 3D Maxa:

--- Cytuj ---
1) Download or create a .skp model in Sketchup
2) In Sketchup, export your model to "Google Earth 4 (*.kmz)
(note: be sure to choose version 4, because the other one is different)
3) Change the extention of the kmz file to .zip
4) Pull out the .dae file
5) In FBX Converter, convert the .dae file to .fbx
6) In FBX Converter, convert the .fbx file to .3ds

--- Koniec cytatu ---

Oczywiście jeżeli ktoś ma wersję PRO, to wystarczy wyeksportować do 3DS :)

Ra:
Czytałem, że Sketchup potrafi generować śmieci, których normalnie nie widać, a eksportują się do innych formatów. Również trójkąty są teksturowane dwustronnie. Ale to może kwestia niezbyt doskonałej konwersji. Z tego, co wiem, wersja darmowa pozwala na eksportowanie przez 30 dni.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej