Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Pytania o eventy
popatrz:
--- Cytat: MKUśniaki w 02 Grudnia 2012, 16:02:19 ---P77 to nazwa przejazdu?
--- Koniec cytatu ---
Rozumiem, że to pytanie retoryczne ;)
--- Cytat: MKUśniaki w 02 Grudnia 2012, 16:02:19 ---Myślałem, że to będzie trudniejsze.
--- Koniec cytatu ---
A widzisz: nauczysz się samodzielnie, zrobisz sam i wtedy masz ten (ang.) "fun". [OT]Jakiś mądry człowiek powiedział:
--- Cytuj ---Całe życie jest nauką, jak przestajesz się uczyć to znaczy że zaczynasz umierać
--- Koniec cytatu ---
[/OT]
(cytat z pamięci)
MasterYoda:
Panowie mam takie pytanko: nie wiem dlaczego ale AI przystrojone w Tb1 po podjechaniu do semafora i otrzymaniu S2 nie zmienia osygnalizowania czoła tylko dalej jedzie w trybie manewrowym. W debugmode nadal "trzyma" komendę shunt.
Druga sprawa to trakcja. Nigdy się przy tym nie bawiłem a chciałbym poprawić błąd pokazany w załączniku. Można to zrobić zmieniając współrzędną Z słupa/słupów trakcyjnych za pomocą notatnika?
popatrz:
--- Cytat: MasterYoda w 10 Grudnia 2012, 14:59:01 ---nie wiem dlaczego ale AI przystrojone w Tb1 po podjechaniu do semafora i otrzymaniu S2 nie zmienia osygnalizowania czoła tylko dalej jedzie w trybie manewrowym
--- Koniec cytatu ---
Daj trochę więcej szczegółów. W jakim stanie jest AI podczas uruchomienia scenerii, jakie komendy i sygnały otrzymuje do czasu dojechania pod ten semafor, czy jest _sem_info w torze, na jakim exe działasz.
--- Cytat: MasterYoda w 10 Grudnia 2012, 14:59:01 ---Druga sprawa to trakcja. Nigdy się przy tym nie bawiłem a chciałbym poprawić błąd pokazany w załączniku. Można to zrobić zmieniając współrzędną Z słupa/słupów trakcyjnych za pomocą notatnika?
--- Koniec cytatu ---
Kiedyś przestawiałem słupy w x, y i z notatnikiem. Trochę uciążliwa to robota, bo słupy są osobno i każda linia osobno. W przypadku czterech słupów, to IMO można się tego podjąć.
MasterYoda:
Uruchomione jest za pomocą wartości 0.1 (prędkość składu) we wpisie trainset. Dojeżdża samo do semafora bez komend. O te sem info to nie powinieneś pytać ;) Exe 390. Skład jest jakieś 50 m przed semaforem a jest mi potrzebne dopiero ~40 minut od rozpoczęcia symulacji. Co ciekawe sprawdzałem poprawność eventów na tej stacji i gdy AI się zatrzyma przed semaforem i dopiero dostanie S2 to nie reaguje na ni. Natomiast gdy uruchomię wjazd dla niego zanim się zatrzyma przed wjazdowym to elegancko włącza tryb pociągowy podaje Rp1 i jedzie. Nie działa ani event1 ani event0.
Wokulski:
Ja mam tak samo na l053. Mam ustawionego byka pod semaforem z jakieś ~10-15 metrów z prędkością początkową 0.1 i ma zapalone manewrowe, po podaniu semafora przełącza się na pełne oświetlenie i jedzie, natomiast w przypadku innego AI mam tak samo, prędkość początkowa 0.1 lecz już na trzech zapalonych światłach. Nie potrafię rozgryźć od czego to jest zależne.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej