Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Pytania o eventy
popatrz:
Zaraz zrobię jakiś test u siebie. Swoją drogą, może inaczej po prostu uruchamiajcie lokomotywy. Prędkość początkowa na 0.0, node memcell z nazwą toru i wartością Wait_for_orders oraz event uruchamiający - updatevalues z wartością Jump_to_first_order. Zrobiłem to tak w ostatniej poprawce do Bałtyku (patrz dział BT)
Dodano: 11 Grudnia 2012, 04:38:32
--- Cytat: MasterYoda w 10 Grudnia 2012, 16:06:43 ---Dojeżdża samo do semafora bez komend. [...] Skład jest jakieś 50 m przed semaforem
--- Koniec cytatu ---
Zrobiłem test. W odcinek, na końcu którego jest semafor, wpisałem jak należy _sem_info, na tym odcinku postawiłem pociąg z prędkością początkową 0.1. Uruchamia się w trybie shunt i stoi. Jak podam s2, przełącza się na jazdę pociągową i rusza. Więc wszystko jest ok. Wyślij mi jak chcesz ten scenariusz, to popatrz'ę :)
--- Cytat: Woku w 10 Grudnia 2012, 16:36:23 ---Mam ustawionego byka pod semaforem z jakieś ~10-15 metrów z prędkością początkową 0.1 i ma zapalone manewrowe, po podaniu semafora przełącza się na pełne oświetlenie i jedzie
--- Koniec cytatu ---
Czyli tak, jak powinien.
--- Cytat: Woku w 10 Grudnia 2012, 16:36:23 ---w przypadku innego AI mam tak samo, prędkość początkowa 0.1 lecz już na trzech zapalonych światłach. Nie potrafię rozgryźć od czego to jest zależne.
--- Koniec cytatu ---
A nie jest tak przypadkiem, że wcześniej wyskanował jakiś sygnał jazdy pociągowej, i w tym trybie podjechał pod semafor z s1?
muri:
--- Cytat: MasterYoda w 10 Grudnia 2012, 14:59:01 ---Druga sprawa to trakcja. Nigdy się przy tym nie bawiłem a chciałbym poprawić błąd pokazany w załączniku. Można to zrobić zmieniając współrzędną Z słupa/słupów trakcyjnych za pomocą notatnika?
--- Koniec cytatu ---
Można, ale musisz pamiętać, że trakcja nie jest "przypięta" do słupów, a ma swoje współrzędne. W związku z tym przesuwając słup, musisz też przesunąć współrzędne obu odcinków trakcji które się na nim spotykają (kiedyś poprawiałem w ten sposób jakieś słupy rosnące między szynami w jakiejś starej scenerii- chociaż ostatecznie okazało się że najprościej było zamienić model słupa z prawego na lewy - tutaj to było: http://eu07.pl/forum/index.php/topic,11559.msg136780.html#msg136780)
eu07-001:
Panowie, chciałbym uzyskać bramkę logiczną NOT. Czy po lewej stronie od else może nic nie być?
--- Kod: ---// operator NOT / jezeli * 0 5 to nie wykonuje zdarzen
event ai_pspd_start multiple 1 mempspd_wjazd else ai_pspd_start1 ai_pspd_start2 condition memcompare * 0 5 endevent
--- Koniec kodu ---
popatrz:
Zrobiłem test na swojej scenerii testowej i wygląda na to, że może tak być. Warunek niespełniony wyzwala zdarzenia następujące po else, spełniony nic nie robi i nie blokuje wywołania tego samego eventu po raz kolejny.
MasterYoda:
Piwo stawiam temu, który powie mi czemu ładowanie symulacji zatrzymuje się na tym: (końcówka loga)
--- Kod: ---road
road
road
road
road
road
road
road
road
Loading - binary model: models\pkp/top.e3d
Loading - texture: textures\sem\top.dds
Loading - binary model: models\pkp/topn.e3d
Loading - texture: textures\pkp\w11osp.dds
Loading - binary model: models\ip/pkp/w11osp.e3d
Loading - texture: textures\pkp\w11osp2.dds
InitNormals
InitNormals OK
InitTracks
InitTracks OK
InitTraction
InitTraction OK
InitEvents
InitEvents OK
InitLaunchers
InitLaunchers OK
InitGlobalTime
InitGlobalTime OK
FirstInit is done
Loading - binary model: dynamic\pkp\et42_v1\et42-a.e3d
Loading - texture: textures\tabor\aircoupler.dds
Loading - texture: dynamic\pkp\et42_v1\cienet42.dds
Loading - texture: textures\tabor\#sprzeg2.dds
Loading - texture: dynamic\pkp\et42_v1\wozeket42.dds
Loading - texture: textures\tabor\kolo_sprychy.dds
Loading - texture: dynamic\pkp\et42_v1\shp.dds
Loading - texture: textures\tabor\pantograf.dds
Loading - texture: textures\tabor\zderzak_sm03.dds
Loading - texture: dynamic\pkp\et42_v1\et42-019.dds
Loading - binary model: dynamic\pkp\et42_v1\et42-b.e3d
New timetable for et42-019-a: txce88252
--- Koniec kodu ---
Dodam że plik rozkładu jest w "scenery" po kliknięciu na skład od owego rozkładu Rainsted normalnie go pokazuje. Wpis składu w *.scn:
--- Kod: ---trainset txce88252 rusek 0.0 0.0
node -1 0 ET42-019-A dynamic PKP\et42_v1 et42-019 et42-a 0 headdriver 55 0 enddynamic
node -1 0 ET42-019-B dynamic PKP\et42_v1 et42-019 et42-b 0 connected 0 0 enddynamic
endtrainset
--- Koniec kodu ---
Gdybym wiedział to bym nie pytał ale zaczynam dopiero rozdział: "Rozkłady jazdy, czyli jak kliknąć F3 i dojechać na czas".
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej