Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Pytania o eventy

<< < (99/149) > >>

popatrz:

--- Cytat: Sawi w 23 Listopada 2012, 08:50:33 ---nie wszystkie scenariusze są przez eventlauncher

--- Koniec cytatu ---
To prawda, lecz reszta scenariuszy nie jest odpalana eventami multiple, jak napisałeś. Po prostu program oczekuje na wystąpienie zdarzenia zapisanego np. w torze. Ogólnie, można uznać, że Twoje zdanie jest solidnym skrótem myślowym :)

Zamykam. W razie dalszych pytań, proszę napisać do moderatora w celu otwarcia wątku.
EDIT. Otwieram na prośbę usera.
Rozi

MKUśniaki:
Jakimi eventami zamykamy przejazdy? Podajcie przykład. Czy np. jeżeli pierwszą zwrotnice damy jako ostatni event w scenariuszu, a w środku będzie kilka eventlauncherów włączających manewry to to będzie działać? Ten sam przykład tylko bez eventlauncherów, będzie działać?

Sawi:
Przejazdy zamykamy i otwieramy za pomocą eventu multiple z wykorzystaniem odcinka izolowanego. Wbrew pozorom nie jest to aż takie skomplikowane. Oto taki na szybko przykład:

--- Kod: ---event otwierajp77:free multiple 0 none p77_otwieraj endevent
--- Koniec kodu ---
Następnie dodajesz wpis do toru, który po zajęciu tego odcinka ma coś wywołać np otworzyć przejazd wpis isolated i nazwa eventu  :

--- Kod: ---isolated otwierajp77
endtrack

--- Koniec kodu ---
i event zamykający:

--- Kod: ---event1 p77_zamykaj
--- Koniec kodu ---
EDIT:
Jeśli coś poknociłem jak najbardziej proszę mnie poprawić.

popatrz:

--- Cytat: MKUśniaki w 02 Grudnia 2012, 08:47:28 ---Jakimi eventami zamykamy przejazdy? Podajcie przykład. [...] to to będzie działać? [...] będzie działać?

--- Koniec cytatu ---
Podstawowa kwestia w przypadku, gdy chcesz się nauczyć (status aplikant o tym świadczy): trzeba czytać stworzoną już do tej pory dokumentację (np. Scenery.doc, rainsted.com, szukajka forumowa), testować zdobytą wiedzę w praktyce na konkretnym przykładzie i jak już po prostu nie masz więcej pomysłów zdać się na pomoc "zewnętrzną". Sawi wyłożył to na tacy, ale chyba lepiej byłoby żeby na własną rękę sobie to ogarnąć na początek, wcześniej czytając "źródła". Nie bierz tego, co napisałem negatywnie. Wręcz przeciwnie - wg mnie najpierw trzeba poczytać i sprawdzić bo wiele spraw można wtedy sobie lepiej "rozkminić".
  Dodano: 02 Grudnia 2012, 12:12:41 I jeszcze jedno: wiele informacji znajdziesz podczas analizy obecnych scenariuszy. Warto po nazwie wyszukać, do jakiego inc'a odwołuje się zdarzenie dotyczące semafora, przejazdu, zwrotnicy itd, a następnie otworzyć tego inca i przeanalizować definicję zdarzeń i komórek pamięci w nim zapisanych. Wtedy się "oczy otwierają". Powodzenia.

MKUśniaki:
P77 to nazwa przejazdu? Myślałem, że to będzie trudniejsze.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej