Pewnie, że można wykorzystać enkoder do tego celu. Chociaż ja osobiście bym go nie zastosował w 'domowej konstrukcji'.
A to z tego względu, że enkoder jest stosunkowo delikatnym i precyzyjnym podzespołem.
Jeśli jednak zdecydowałbyś się na jego zastosowanie musisz wziąć pod uwagę kilka rzeczy.
Enkoder wymaga stosunkowo precyzyjnej 'mechaniki'. Innymi słowy żadna typowoa prowizorka nie może wejść w grę bo szybko się na tym przejedziesz.
Mam dość nieciekawe doświadczenia jeśli chodzi o tego typu podzespoły właśnie ze względu na ich wymagania co do precyzji mechaniki.
Każde nawet najmniejsze bicie powodowało z czasem uszkodzenie enkodera :|. Dobrym (lecz nie idealnym) rozwiązaniem było stosowanie sprzęgieł gumowych. Ich wada jednak polegała na tym, że przy obciążeniu (np szybkich obrotach) dość mocno się odkształcały co powodowało dość spore błędy w przesunięciu enkodera.
Inną metodą na poradzenie sobie z biciem było stosowanie pomniejszonej wersji sprzęgła wychylnego, ale jest to rozwiązanie dość skomplikowane (gdy sami budujemy sprzęgło), lub dość drogie gdy chcemy je zakupić.
Jestem w tych sprawach dość zielony i nie wiem ;)
Rozumiem. Nikt z nas nie jest Alfą i Omegą, ale jeśli już planujesz coś zrobić to proponowałbym na wstępie zapoznać się z podstawami elektroniki.
W przypadku gdy Ty się nie znasz na elektronice my też za dużo Ci nie pomożemy, no bo nikt nikogo tutaj od początku uczył nie będzie. A nawet jeśli coś wytłumaczymy to Ty i tak nie będziesz wiedział o co chodzi ;).
Enkoder (dla 'zielonego') to z pozoru fajna sprawa bo 'kręcimy a on daje impulsy'. Tylko, że te impulsy musimy odpowiednio przekształcić na coś co nam się przyda.
W efekcie prócz poznania budowy/działania enkodera musisz też nauczyć się trochę techniki cyfrowej, no a w szczególności wypadałoby poznać jakiś język programowania uK.
Podsumowując.
Enkoder można wykorzystać do budowy pulpitu do symulatora. Trzeba jednak liczyć się z tym, że nie jest to takie piękne i łatwe rozwiązanie (dla początkującego) na jakie wygląda :).
ps Właśnie pracuję nad zupełnie nowym 'pulpitem' do ET22. Jeśli założenia konstrukcyjne się sprawdzą to może dojść do 'przełomu' :). Na chwilę obecną zdradzić mogę tylko tyle, że pulpit (w przeciwieństwie do starej wersji) będzie oparty w 90% o uK -chwilowo testy przechodzi Atmega16 i kilka sztuk Atmega8. Planowana premiera to Luty - Kwiecień 2010, ale nie ma pewności, że się wyrobię (chociaż przy moim zacięciu... kto wie... ;) ).
Mam nadzieję, że mogę liczyć na pomoc speców od exe (?) ;>.
Pozdrawiam.