Autor Wątek:  Poradnik dla nowych użytkowników MaSzyny  (Przeczytany 31976 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SM31-113

• ZbanowanyZbanowany
  • Otrzymane polubienia: 0
Poradnik dla nowych użytkowników MaSzyny
« dnia: 07 Marca 2009, 21:00:22 »
Witam,
Przedstawiam Wam poradnik dla nowych użytkowników Maszyny. Napisałem go razem z @Dozerem. Postanowiliśmy zebrać większość tematów, które mogą stanowić problem dla kogoś początkującego w jedno miejsce na forum. Czekamy na wasze opinie i sugestie co do poradnika i zgłaszajcie ew. błędy.
Najnowsza wersja v6: http://eu07.pl/userfiles/4735/priv-Tutorial_2.rar
Dodane: Przydatne programy, poprawione literówki

« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2009, 15:19:21 wysłana przez SM31-113 »

Offline AtapiCl

• Zasłużony dla Symulatora
    • O warszawskiej części linii kolejowej nr 7 Warszawa – Lublin i nie tylko ;)
  • Otrzymane polubienia: 212
Odp: Poradnik dla nowych użytkowników Maszyny
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Marca 2009, 21:30:38 »
Ogólnie na Twoim miejscu wrzuciłbym to do działu 'Test dodatków' przed wydaniem - wiem, że to nie jest typowy dodatek, ale betatesterzy i developerzy mogliby się tam wypowiedzieć na temat zawartości. Ja ze swojej strony prosiłbym o przeniesienie wątku do tego działu.

Odnośnie zawartości:

Mam wrażenie, jak gdyby ten poradnik był odzwierciedleniem Waszej wiedzy. Rozumiem, że chcieliście zrobić dobrze i chwała Wam za to, ale moglibyście się bardziej postarać. Poradnik jest dla zielonych, a gdybym był zielony i czytałbym ten poradnik - wiele rzeczy musiałbym zgadywać lub w ogóle bym nie podołał problemom związanym z symulatorem. Dlaczego?

Otóż informacje są podane dość ogólnikowo. Często jest odsyłanie do jakiegoś wątku w sieci (co jeśli ktoś nie ma internetu?). Często informacje nie wystarczą do rozwiązania problemu. Przykład:

6) Jak zmienić kolor trakcji?
-Jeśli chcesz mieć czarną trakcję zamiast zielonej, zmień za pomocą notatnika rodzaje trakcji użytej w scenerii, zamiast Cu wpisz Al. Jeśli wolisz zieloną, wpisz Al zamiast Cu.

Zakładając, że jestem zielony w całej materii muszę wiedzieć w jakim pliku mam szukać wpisu (plików danej scenerii jest wiele - nawet include się do niej wliczają). User musi wiedzieć, że ma szukać wpisów 'node ... traction ...' i musi wiedzieć ile ma podmienić wpisów. Zielony podmieniłby pierwszy wpis z Cu na Al (o ile w ogóle by znalazł wpis dla trakcji ) i na tym by się skończyło - wpisy dla pozostałych odcinków by pozostały niezmienione.

Offline Mutopompka

• Na IRC-u SPRĘŻAREK vel. tyqtyqtyq
  • Otrzymane polubienia: 2
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Marca 2009, 21:37:40 »
Co do tutoriala. Nie do końca jest napisany "dla zielonych", gdyż musicie zakładać, iż user, który ściągnie maszynę KOMPLETNIE nie będzie miał pojęcia o składnikach symulatora. Więc wpisy w stylu:

gdy spadek FPSU dotyczy kabiny, upewnij się, że wszystkie elementy są
rozmiaru liczby 2 do jakiejś potęgi, np. 128x128
naprawdę mogą zniechęcić kogoś do zabawy z symkiem z prostej [przyczyny, że ich nie będzie rozumiał.

eu07.exe - plik źródłowy symulatora Niestety, ale to nie jest plik źródłowy. :)

screener - program robi zrzut i automatycznie zapisuje screen pod wskazaną nazwą i we wskazanym
katalogu
A gdzie w symku jest ten program screener?

Trainset - służy do ustawiania składów taboru 

TrackVel - prędkośd przypisana do toru, przykład: event zwr_1_wbok trackvel 0.0 t_zwr_1 40.0
endevent
Hmmm... Przecież "zielony" user nie będzie ustawiał nowych prędkości w scenerii. To samo tyczy się eventów.

2) Po uruchomieniu scenerii lokomotywa/wagon jest nieteksturowana
-upewnij się, że wgrałeś teksturę do odpowiedniego folderu oraz, czy dokonałeś
poprawnego wpisu w scenerii.
A gdzie te wpisy się wpisuje w scenerii? Jaki to plik? Jeszcze raz napiszę. Musicie pisać tutoriale RZECZOWO I KONKRETNIE, zakładając, iż user jest kompletnie zielony w komputerowe klocki, a tym bardziej w strukturę Maszyny.

Podsumowując. Ja napisałbym tutorial następującej treści:
Wszelkei info oraz przykłady zastosowań znajdziesz na forum Maszyny - www.eu07.pl/forum I myślicie, że "nowy" wejdzie i będzie szukać tego, co potrzebuje? NIE! Po prostu zniechęci się i wywali maszynę, lub zacznie pisać posty, które powtarzają się 10000 razy.

Więc podsumowując: w tutorialu umieśćcie TYLKO najważniesze info dot. symka, czyli skąd ściągnąć, co wypakować (czym i gdzie i jak), jak wystartować symka, jaki "wspomagacz" jest potrzebny (mowa o starterze RA), jak mogę i gdzie są zapisane lokomotywy/wagony w symku, gdzie mogę zmienić lok/skład w scenerii (co to jest za plik i gdzie i jak i czym się zmienia wpisy do scenerii) itp. Wszystko zawrzeć w tutorialu.

Nie potrzebne są info dot. prędkości, eventów itp, gdyż "nowemu" to kompletnie nie potrzebne!

Offline Winger

• Administrator
    • http://www.winger.eu07.pl
  • Otrzymane polubienia: 25
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Marca 2009, 21:40:39 »
To ja zaproponowałem wrzucenie tego do niniejszego działu.
Dział 'test dodatków' służy testowaniu dodatków, a (przynajmniej) ja tego dokumentu nie traktuję jako dodatek.
Jeśli będzie to porządnie zrobione (czytałem tylko 'po łebkach') to nada się to jako przyklejony w 'Pomocy bieżącej' temat, jako część głównego archiwum w downloadzie i plik pomocy dostępny ze strony głównej.
Plik ten powinien zostać przeanalizowany przez zwykłych userów (gdyż dla nich został stworzony), nie tylko betatesterów/developerów.
Pozdrawiam,
Winger

Offline AtapiCl

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Marca 2009, 21:43:00 »
Nie potrzebne są info dot. prędkości, eventów itp, gdyż "nowemu" to kompletnie nie potrzebne!

W sumie też prawda. Jednak jeśli już koledzy chcą się wykazać, mogliby zrobić osobny poradnik lub też wszystko zrobić w jednym z zastrzeżeniem, że informacje w nim zawarte będą podzielone na stopnie zaawansowania i przydatność userowi znajdującemu się w danej grupie.

Jest jeszcze kwestia, dość oczywista - aktualizowanie informacji na bieżąco. Ktoś, kto przeczyta ten poradnik za rok nie może przeczytać w nim informacji już nieważnych lub nie uzyskać odpowiedzi na błędy, które mu wyskoczą np. na nowym exe.
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2009, 21:58:01 wysłana przez ZiomalCl »

Offline mechatronik

• Kierownik sekcji napraw lokomotyw
    • Filmy kolejowe
  • Otrzymane polubienia: 172
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Marca 2009, 21:50:07 »
Do pojęć dorzuciłbym jeszcze:
-exe (i jego rodzaje - na chwilę obecną)
-log (co to za plik, jak włączyć jego zapisywanie, co jest w nim zapisywane no i oczywiście gdzie się znajduje)
-starter Ra ( często na forum pada to określenie, a znając życie nie każdy powiąże to z ogólną definicją startera lub z nazwą Rainsted...)
Ogólnie definicje są b. skąpe i niekoniecznie poprawne.

W punkcie II brakuje mi opisu folderu Sounds

Z resztą tak jak wspomniał ZiomalCl
co jeśli ktoś nie ma internetu?
Wszelkie informacje do których podaliście linki, przydałoby się umieścić w tym pdf-ie.
W szczególności dodałbym wykaz błędów pojawiających się podczas włączania scenerii z tego tematu:
http://eu07.pl/forum/index.php/topic,10622.0.html.
Jak coś mi się przypomni to dopiszę.
Autoryzacja: M62, M62Ko, M62M, BR231, BR232, BR233 060DA, TEM2, S200, t448p, SM42, SM30, SM03, SA105, SA108, SA132, SA134
EU07 (4E, 303E), ET21 (3E/1, 3E/1M), ET22, 111Ed, E4MSU, ES64F4, E186, E189, E140, E181, E182, E183, ET40, EN57, EN57AKW, EN76

Offline libertyn89

• Otrzymane polubienia: 2
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Marca 2009, 14:52:03 »
No to ja od siebie dodam, że fragment: ściągnij starter Ra, wtedy nie będziesz musiał bawić się z wpisami do pliku dynamic.dat nie jest poprawny ponieważ sam @Ra napisał, że:
Oprócz zmian w konfiguracji pogody, zmniejszone zostało zapotrzebowanie na dane z pliku DYNAMIC.DAT. Obecnie jedynie dla trybu prostego i zwykłego pobierana jest z niego informacja o kabinie i wnętrzu.
Taki początkujący user na pewno będzie korzystał ze startera właśnie w trybie prostym i normalnym, więc brak wpisów w dynamic.dat będzie powodował, że dany skład nie wyświetli się w liście "wybierz skład do jazdy". Tak więc punkt 1) Starter nie wyświetla składu, który zapewne miał pomóc, przez to ostatnie zdanie będzie prowadził do nieporozumień.
Zmieniłbym ten fragment na: ściągnij starter Ra, wtedy w trybie normalnym będziesz miał możliwość dodawania nowych wpisów do dynamic.dat. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że wszystkie twoje wpisy do tego pliku będą poprawne.
Pozdrawiam, Karol

Offline Rudzik

• Otrzymane polubienia: 104
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Marca 2009, 16:41:04 »
1.
Podstawową paczkę ściągamy z tąd
Można jeszcze napisać, która paczka jest najnowsza/najstabilniejsza.
2.
Następnie stąd pobieramy Starter Ra
Można by napisać pliki, jakie trzeba ściągnąć, bo takie pytania też się pojawiały (niekoniecznie na forum).
3.
Dwukrotnie klikamy ikonkę Startera Ra
Lub Start.exe, jeśli ktoś w.w. startera nie pobrał, lub z jakiś powodów mu nie działa.
4.
Przykłądowy
W zdaniu przed wpisem ET42 literówka.
5.
We wpisach do scenerii można jeszcze dopisać "passenger".
6.
W sprzęgach jeszcze można sprzęg pomiędzy wagonami, jeśli ktoś za pasażera jedzie - 19 = śruba, hamulce, mostek.
7.
Jak pisałeś ładowność wagonu to musisz napisać, że w pasażerach oprócz liczby przykładowej 23, jak podałeś, trzeba napisać "passengers".
8.
Przy dynamic.dat można nadmienić, że wszystko trzeba DUŻYMI literami.
9.
Co do świateł widocznych w nocy, to ZTCP Mariusz robił narządko z Excela, które się tym zajmowało.

To tylko takie moje propozycje.

Offline Dozer

• TEM2-277
    • Kolejowa Galeria Dozera
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Poradnik dla nowych użytkowników MaSzyny
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Marca 2009, 17:51:28 »
Kolejna wersja poradnika. Zastosowaliśmy się do Waszych uwag z poprzednich postów, oprócz tego poprawiłem wszystkie literówki, proszę pobierać stąd:
http://eu07.pl/forum/index.php/topic,11210.msg107712.html#msg107712
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2009, 21:39:10 wysłana przez Akvin »
Galeria kolejowa mojego autorstwa:
http://www.dozer.kolej.org.pl/

Offline AtapiCl

« Odpowiedź #9 dnia: 08 Marca 2009, 20:09:32 »
Co wg mnie jest do poprawy:

Symulator EU07-424 MaSzyna jest ciągle rozwijany i z tego powodu nie
doczekał się jeszcze typowego windowsowego instalatora o nazwie „setup.exe”.

1. Symulator 'EU07-424 MaSzyna' nie jest już oficjalnie rozwijany.
2. To, że się nie doczekał takiej instalki to jest inna sprawa. Informację o setup.exe bym wyrzucił.

Następnie stąd pobieramy Starter Ra, za pomocą którego będziemy uruchamiać symulator:

http://eu07.rainsted.com/

Wywal z tego zdania słowo 'stąd'. User będzie wiedział dzięki dwukropkowi, że chodzi o poniższy link.

Potem musimy zaktualizować exe. Obecnie radzimy używać Wam exe z Dieselpacka autorstwa youBy’a. Dzięki niemu będziecie mogli jeździć zarówno na lokomotywach spalinowych jak i elektrycznych. Można je ściągnąć stąd:

1. Zabrzmi to głupio, ale nie każdy może wiedzieć co to jest exe.
2. Proponowałbym: 'Potem musimy zaktualizować plik eu07.exe - obecnie radzimy używać Wam exe wersję z Dieselpacka autorstwa youBy’a. Dzięki niej będziecie mogli jeździć zarówno na lokomotywach spalinowych jak i elektrycznych. Można ją pobrać stąd:' - nie powtarzamy tych samych zwrotów - piszemy przecież po polsku, nie po polskiemu ;]

Teraz nie będę się rozpisywał bardzo ze względu na brak czasu, tylko po części powrzucam gotowe propozycje treści konkretnych zapisów:

W głównym folderze Maszyny możesz zobaczyć znajduje się wiele katalogów. W każdym z nich zawarte są róże różne rodzaje plików potrzebnych do poprawnego działania
symulatora:

-models- folder z modelami obiektów używanych w symulatorowych sceneriach (...)

-scenery- folder zawierający, jak sama nazwa wskazuje, pliki różnych scenerii.
Tutaj edytujemy wpisy pojazdów, możemy znaleźć inc semaforów i zwrotnic, rozkłady jazdy...

-textures- folder z wszelakimi teksturami potrzebnymi w symulatorze np.
tekstury semaforów, budynków, roślin, torów itd.

2. Dwukrotnie klikamy ikonkę startera Ra:

Nazwa programu się już zmieniła - Ra o tym pisał. Teraz nowe wersje będą nosić nazwę Rainsted.exe.

5. Ujrzymy nowe okienko z ustawieniami symulatora, które można je zmienić w zakładce Ustawienia.

Zakładka 'Ustawienia' - jak sama nazwa wskazuje - służy do zmiany ustawień Maszyny oraz Startera. Jeśli masz problem z uruchomieniem scenerii, w tym miejscu możesz zaznaczyć opcję 'Zapisywanie log.txt'. Dzięki niej będzie można sprawdzić np. czemu nie chce Ci się załadować trasa. Najlepiej jeśli zaznaczysz opcje, które są również zaznaczone na powyższym obrazku.

Gdy ktoś z was ściągnie paczkę z trasą i otworzy ją np. WinRarem, zobaczycie kilka katalogów np. /textures/, /scenery/, /models/. Są to nazwy głównych katalogów w Maszynie. Zawartość tych folderów wgrywamy do odpowiedników w naszym maszynowym folderze tak, żeby pliki w paczce znajdujące się np. w katalogu /scenery/ znalazły się w symulatorze również w katalogu /scenery/.

2. Sytuacja podobnie przedstawia się z taborem. Po ściągnięciu wgrywamy go do folderu dynamic/nazwa_lokomotywy. Np. pobraliśmy nową kabinę do EP09. Wgrywamy więc ją do folderu w dynamic o nazwie EP09.

Tu akurat ktoś może się pogubić - wgrać zawartość paczki ze strukturą '/dynamic/pkp/ep09/' do folderu '/dynamic/pkp/ep09/'? User musi wiedzieć jak ma wypakować paczkę, aby dodatek działał.

3. Aby móc cieszyć się pobranym przez nas taborem, należy dokonać wpisu w scenerii. Każda sceneria (czyli trasa) mieści się w pliku „nazwascenerii.scn” np. trasa o nazwie Testowo ma swój plik „Testowo.scn”. Pliki scenerii znajdziemy w katalogu /scenery/. Możemy je otworzyć np. notatnikiem. Gdy to już zrobimy, musimy dodać nowy lub zamienić istniejący wpis: np.

No i dodatkowo należało by napisać gdzie ten wpis ma być. Na początku pliku? Na końcu? W środku? Za trainset? Za endtrainset? Rozumiecie chyba w czym rzecz.

EP09-005 - Nazwa lokomotywy lub wagonu, jaka będzie widoczna podczas uruchamiania Maszyny. Do bezbłędnego działania symulatora wymagane jest, aby każda lokomotywa (nie wagon) miała unikatową nazwę.

dynamic PKP\EP09 - jest to ścieżka dostępu do naszej lokomotywy. Mówiąc prościej jest to „droga” do folderu z użytym przez nas taborem.

Dynamic we wpisie nie jest ścieżką. To osobny parametr obiektu node, który określa właśnie czym jest ten obiekt.

ep09-005 - jest to nazwa tekstury naszej lokomotywy/wagonu. Tekstury w Maszynie posiadają 2 typy rozszerzeń: .bmp i .tga. Jeśli plik tekstury jest w formacie .bmp, to nie musimy dopisywać rozszerzenia we wpisie np. ep09-005. Jeśli zaś plik tekstury jest w formacie .tga, rozszerzenie we wpisie jest wymagane np. ep09-005.tga

Co do obsługa pojazdu, brakuje mi tu pasażera:   passenger.

0 – ładunek w tonach. Dla lokomotyw wpisujemy wartość 0. Przy wagonach możemy wpisać jakąś liczbę np. 23. Dodatkowo przy wartości większej od zera, musimy po spacji określić rodzaj ładunku. Przykład dla wagonu pasażerskiego:

node -1 0 5051-304510-1 dynamic PKP\1xxa adu_160_2 111a 0.0 nobody 3 10
passengers enddynamic

Wagony towarowe mają swoje ładunki, np:
node -1 0 5520371-1 dynamic PKP\eaos eaos2 eaos 0.0 nobody 3 52 Sand enddynamic

W tym wypadku oznacza to, że wagon przewozi piach. Najczęściej spotykanymi ładunkami są:
Sand – piasek
Coal – węgiel
Lumber – drewno
Fuel - paliwo (dla cystern)
Corn - kukurydza
Cement - cement

Jeśli dla danego wagonu określimy rodzaj ładunku, który dany wagon nie może przewozić (lub po prostu pomyliliśmy się we wpisie), wyskoczy nam błąd podczas wczytywania się symulatora.

120A – nazwa plików .chk, .mmd,
120A – nazwa jaką będziemy widzieć w Start.exe
0 – w tym miejscu ustalamy, jaki rodzaj pojazdu jest wpisany do pliku
dynamic.dat:
0 – domyślny (nie posiada kabiny, wnętrza)
1 – wagon z wnętrzem
2 – pojazd do prowadzenia z kabiną

Dodałbym tu informację, że w starterze Ra jest zakładka 'Dynamic.dat' w trybie normalnym i wyższym, w której można bezbłędnie dodać taki wpis.

Teraz klawiszologia:

Dla exe Kursa90:
Shift + D – ustawiamy nastawnik kierunkowy na jazdę do przodu

Czemu Shift + D? Samo 'd' i 'r' wystarczy do zmiany kierunku jazdy.

Następnie czekamy, aż ciśnienie w zbiorniku głównym osiągnie wartość 7 atmosfer.
Teraz możemy odhamować skład. W tym celu na klawiaturze numerycznej wciskamy:
, - napełnienie uderzeniowe - przez kilka sekund zostawiamy kran w takiej pozycji
(wyjaśnienie proszę do jakiego momentu - kilka sekund na długim składzie <> kilka sekund na składzie krótkim)
4 – kran hamulca na pozycji jazda

Sprawdzamy czy ciśnienie w przewodzie wynosi 5 atm. oraz czy nie rośnie w cylindrze lokomotywy. Jeśli rośnie, wciskamy ponownie ',' na kilka sekund i '4'.

Wyjaśnienie proszę tego procesu - zakładając, że jestem zielony w tej materii, robię to, co tu pisze i właściwie nie wiem co, czemu, dlaczego robię...

Teraz jesteśmy gotowi do jazdy, powoli rozpędzamy się kręcąc nastawnikeim nastawnikiem za pomocą klawiszy:
'+' => jedna pozycja do przodu
'-' => jedna pozycja do tyłu
-

Ten drugi minus po co? No i w tym miejscu trochę nierówno Wam to wyszło.

Należy pamiętać, aby nie przekroczyć prądu 650A na grupę, ponieważ zadziała bezpiecznik nadmiarowy. Gdy już się to stanie, na pulpicie zapali się czerwona lampka i zostanie przerwany dopływ prądu do silników. Nasz pociąg powoli zacznie zwalniać (chyba, ze jedziemy z górki ;)) Aby odblokować bezpiecznik nadmiarowy schodzimy nastawnikiem 'do zera' i naciskamy 'n'.
'-' => przesunięcie nastawnika o jedną pozycję wstecz
'n' => odblokowanie bezpiecznika nadmiarowego

Czasami może się zdarzyć, że wpadniemy w poślizg. Sygnalizowany jest żółta lampką na pulpicie. Należy wtedy wcisnąć:
s - użycie piasecznicy (podsypać piasek)
lub
ENTER - użycie hamulca przeciwpoślizgowego + podsypanie piasku

Poślizg jest bardzo niebezpieczny dla silników lokomotywy i musimy go jak najszybciej usunąć. Jeśli tego nie zrobimy, może dojść do ich uszkodzenia. Gdy do tego dojdzie, uruchamia się wyłącznik
szybki i gasną wszystkie lampki na pulpicie. Sprawdzamy wtedy przyciskiem 'F1' parametr 'damage status' i jeśli pokazuje on 'Engine damaged' przechodzimy do maszynowni klawiszem END lub HOME i odłączamy uszkodzone silniki:

Shift+E - odłączenie uszkodzonych silników

Teraz dopiero daliście opis hamowania. Proponuję ten opis dać wcześniej (w miejsce, gdzie się tego domagałem ;]). Dodatkowo wiele skrótów się powtarza. Może lepiej zrobić klawiszologię tak, jak to miało miejsce w pewnym pliku .txt w katalogu /INNE/? ;]

Brakuje mi tu opisu poruszania się po kabinie, scenerii - strzałki i modyfikacje szybkości przemieszczania się po scenerii poprzez klawisze Ctrl + strzałka, Shift + strzałka, Ctrl + Shift + strzałka.

Jeśli nadal nie możesz sobie poradzić, mając exe z Dieselpacka wciśnij: shift+F9

Samo F9 nie wystarczy? O ile dobrze pamiętam działało to bez shifta.

Dochodzimy do 'częstych problemów'. Tutaj dopiero znajduje się informacja o możliwości dodania wpisów do dynamic.dat za pomocą startera Ra. Proponowałbym to dać w miejsce, w którym były wpisy wcześniej poruszane.

4) Jak usunąć smugi świateł?
- otwórz folder z modelem lokomotywy, z której chcesz usunąć smugi. Otwórz
model np. 303e-m.t3d za pomocą notatnika. Znajdź linijki, w których zawarte jest
słowo light .tga
Usuń cały akapit tego wpisu, czyli wszystko zawierające się pomiędzy kreskami:
//------------------------------------
Powtórz tę czynność ze wszystkimi akapitami zawierającymi słowo light.tga.

Brakuje informacji o exe z dizelpacka, które ma w kodzie zaimplementowane włączanie się smugi, gdy jest ciemno...

7) Mam bardzo niski FPS, co z tym zrobić?

FPS - o co chodzi? Człowiekowi bardziej wyjaśni stwierdzenie, że symek wolno chodzi, tnie się etc...

===========================================

Jeśli poradnik miałby być oficjalny, to prosiłbym o zwracanie uwagi na przecinki etc ;] Trochę też było literówek. Napisałbym coś więcej, ale to może później...

Offline AtapiCl

« Odpowiedź #10 dnia: 08 Marca 2009, 20:18:43 »
Dodałbym jeszcze wyjaśnienie przeznaczenia danych plików. Czyli:

.t3d - co to jest?
.inc - co to jest?
.scm - co to jest?
(...)

Online Mariusz1970

• Otrzymane polubienia: 288
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Marca 2009, 20:54:57 »
Symulator 'EU07-424 MaSzyna' nie jest już oficjalnie rozwijany.
Proszę, wyjaśnijcie mi co znaczą słowa: oficjalnie i rozwijany.

Offline Dozer

• TEM2-277
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Marca 2009, 21:55:26 »
Dzięki ZiomalCL za to że znalazłeś czas na przekazanie swoich sugestii w sprawie tutoriala. Wstawiam kolejną wersję, z góry przepraszam, jeśli palnąłbym w niej jakąś głupotę, jestem już dziś trochę zmęczony
http://eu07.pl/userfiles/4735/priv-Tutorial_2.rar

Pozdrawiam

Offline Winger

• Administrator
    • http://www.winger.eu07.pl
  • Otrzymane polubienia: 25
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Marca 2009, 23:08:18 »
Symulator 'EU07-424 MaSzyna' nie jest już oficjalnie rozwijany.

Zmieniłbym na 'Obecna wersja MaSzyny oficjalnie nie jest już rozwijana; są jeszcze wydawane nieoficjalne wersje programu, modyfikowane przez indywidualnych programistów. Trwają prace nad MaSzyną 2 zwaną również SPT - Symulato Pojazdów Trakcyjnych (termin wydania nieznany).'
Pozdrawiam,
Winger

Offline murphy77

« Odpowiedź #14 dnia: 10 Marca 2009, 18:06:49 »
Mam pytanie, a mianowicie czy poradnik będzie ciągle aktualizowany, czy to jest już ostateczna wersja?
Pytam, ponieważ taki poradnik o ile było by dobrze opisane wgrywanie dodatków to natarczywość nowicjuszy (po niekąd Ja też jestem nowym userem i mam trochę problemów) zmniejszyła by się o wiele.

Pozdrawiam.

Offline SM31-113

• ZbanowanyZbanowany
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Marca 2009, 18:11:01 »
Mam pytanie, a mianowicie czy poradnik będzie ciągle aktualizowany, czy to jest już ostateczna wersja?
To nie jest ostateczna wersja i będziemy go dalej aktualizowali, jak dobrze pójdzie to za kilka dni wyjdzie kolejna wersja. Już bez błędów i literówek;] 

Offline Dozer

• TEM2-277
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Marca 2009, 09:10:10 »
Przedstawiamy wam kolejną poprawkę poradnika, rozbudowaliśmy m.in. dział "Instalacja dodatków oraz wpisy do scenerii". Link w pierwszym poście, u góry strony.
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2009, 09:19:57 wysłana przez d0z3r »

Offline murphy77

« Odpowiedź #17 dnia: 11 Marca 2009, 19:28:29 »
Czyżby link wygasł? Proszę o odświeżenie.

Pozdrawiam

Offline Dozer

• TEM2-277
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Marca 2009, 19:40:08 »
http://eu07.pl/userfiles/4735/priv-Tutorial_2.rar

To jest link do obecnej wersji, jak SM31-113 pojawi się na forum, to poprawi swój pierwszy post.
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2009, 19:46:41 wysłana przez d0z3r »

Offline SM31-113

• ZbanowanyZbanowany
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Marca 2009, 15:01:50 »
Zmieniać coś jeszcze w poradniku, czy jest już gotowy do publikacji?

« Dodano: 13 Marca 2009, 20:55:31 »
Pojawiła się nowa wersja poradnika. Tym razem już chyba ostateczna. Link na górze (pod taką samą nazwą pliku).
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2009, 20:55:45 wysłana przez SM31-113 »

Offline AtapiCl

« Odpowiedź #20 dnia: 13 Marca 2009, 20:59:08 »
Dopiero otworzyłem ten poradnik, także będę dopisywał co jeszcze...

Póki co zmieniłbym tego screena z pierwszej strony na jakiegoś lepszego. Może jakiegoś z konkursu screenów?

EDIT:

2. Sytuacja podobnie przedstawia się z taborem. Po ściągnięciu wgrywamy go do
folderu dynamic/pkp/nazwa_taboru. Np. pobraliśmy nową kabinę do EP09.
Wgrywamy więc ją do folderu o nazwie EP09 w dynamic/pkp:

Po pobraniu lokomotywy otwieramy folder dynamic/pkp. Do tego katalogu zawsze
będziemy wgrywać nowy tabor. Pobraliśmy lokomotywę EP09. Otwieramy
archiwum WinRarem i widzimy okienko:
(obrazek)
Otwieramy z pobranego przez nas dodatku folder dynamic/pkp i naszym oczom
ukazuje się kolejny katalog o nazwie Ep09. Wgrywamy go do folderu dynamic/pkp
na naszym twardym dysku. Często, gdy pobierzemy tabor, będziemy musieli
wypakować również dźwięki używane przez niego. Jak widzimy na obrazku
powyżej, został pobrany przez nas również folder sounds. Jego zawartość
wgrywamy do katalogu sounds w folderze głównym Maszyny.

Stylistycznie ten tekst tak trochę nie trzyma się kupy... No i łatwo można się pogubić.

ZAWSZE CZYTAJCIE PLIK README!

:D Tylko no... Nie każdy może wiedzieć co to za plik, co oznacza readme etc ;]

Wpisy umieszczajcie po poniżej komendy FirstInit

+ brak kropki na swoim miejscu.

Oprócz tego słówko nobody wpisujemy zawsze dla wagonów np.:

Tutaj akurat może i dla nowego nie ma to znaczenia, ale w rzeczywistości to nie jest prawdą. Jeśli chcę mieć skład złożony z gagara na przodzie, kilkudziesięciu cystern w środku i gagara na popychu, który będzie nam pomagał (a nie pełnił rolę dodatkowego obciążenia), to musimy dać tu connected i rodzaj sprzęgu ustawić na 7.

UWAGA - jeśli jest duża litera to oznacza to ze klawisz musi być naciskany z SHIFT!!!

Oczywiście nie licząc klawiszy F1-F12 ;]

Klawiszologa defaultowa:

Shift+O – podnosimy tylny pantograf

Dla exe Kursa90:
d – ustawiamy nastawnik kierunkowy na jazdę do przodu
Shift+J – załączamy baterie
Spacja – zbijamy czuwak

Tylko że wpierw trzeba włączyć baterię, żeby potem podnieść patyki (w nowych exe inaczej loka nie odpalisz). Także na przyszłość lepiej zamienić to kolejnością (wpierw klawisze dla exe Kurs'a90, potem patyki etc). No i z klawiszy dla tego exe przeniósłbym ustawienie nawrotnika przed tą tabelkę - jest to niezbędna czynność dla każdego exe, żeby ruszyć, a nie tylko dla exe Kursa ;]

Ustawiamy kierunek jazdy za pomocą nawrotnika
d -jedziemy do przodu
r - jedziemy do tyłu

Ktoś jadąc do przodu zechce manewrować i jechać do tyłu nie zmieniając kabiny - wciśnie raz -r i... Wiadomo, że musi drugi raz ;]

Jeśli prowadzimy skład osobowy możemy włączyć ogrzewanie za
pomocą klawiszy Shift + H

...lub wyłączyć za pomocą -h, gdy ludziom zrobi się za gorąco ;] Btw. w klawiszologii poradnika nie znalazłem wzmianki dotyczącej ogrzewania...

MaSzyna jest symulatorem, a więc odzwierciedlone zostały w nim praktycznie wszystkie aspekty ruchu na kolei

Bez przesady... Zrezygnowałbym z tego tekstu.

Co prawda przepisy są po to by je łamać, jednak ich nieprzestrzeganie na
kolei może doprowadzić do wypadku!

-||-

To na razie tyle.
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2009, 22:07:52 wysłana przez ZiomalCl »

Offline Dozer

• TEM2-277
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Marca 2009, 12:26:16 »
Póki co zmieniłbym tego screena z pierwszej strony na jakiegoś lepszego. Może jakiegoś z konkursu screenów?
O gustach się nie dyskutuje, mnie się np. podoba.

Stylistycznie ten tekst tak trochę nie trzyma się kupy... No i łatwo można się pogubić.
Usunęliśmy teraz chyba 2 zdania. Reszty nie będziemy zmieniać, bo akapit jest pisany metodą łopatologii stosowanej, uwierz, można zrozumieć to co jest tam napisane.

:D Tylko no... Nie każdy może wiedzieć co to za plik, co oznacza readme etc ;]
Wierzę w inteligencję naszych użytkowników. Z resztą Twoich uwag się zgadzam.
Pozdrawiam

Edit:
Dla zainteresowanych, poprawiona wersja na górze strony.

Offline AtapiCl

« Odpowiedź #22 dnia: 14 Marca 2009, 12:41:51 »
Tu nie chodzi o to, że mi się obrazek nie podoba. Chodzi mi o to, że on niezbyt się komponuje z białym tłem.

Offline Dozer

• TEM2-277
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Marca 2009, 12:44:16 »
Tu nie chodzi o to, że mi się obrazek nie podoba. Chodzi mi o to, że on niezbyt się komponuje z białym tłem.

A wg mnie świetnie się komponuje z białym tłem. Wręcz idealnie. Poezja. Z resztą nie spierajmy się o stronę tytułową, jak już mówiłem to jest rzecz gustu, co kto lubi.

Offline AtapiCl

« Odpowiedź #24 dnia: 14 Marca 2009, 13:18:56 »
Do oceny screenow potrzebna jest subiektywna ocena innych. Dla Ciebie może i wszystkie Twoje screeny są pro i elo, ale dla innych już niekoniecznie. Więc nie upieraj się przy tym screenie, tylko zdaj się na wybór innych. Dlatego też umieszczenie jakiegoś obrazka z forumowego konkursu byłoby najlepsze, bo userzy ten obrazek wybrali i się podoba. A celem do osiągnięcia jest atrakcyjność poradnika, więc w czym rzecz?

Offline Dozer

• TEM2-277
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Marca 2009, 13:22:53 »
Poradnik nie ma być konkursem screenów. Oprawę graficzną pozostaw autorom poradnika, czyli mnie i SM31-113. Stworzyliśmy ten poradnik i akurat możemy dodać taki screen jaki nam się podoba. Nie oceniaj książki po okładce. Przecież obrazek nie jest meritum naszego poradnika, lecz jego treść.

Offline AtapiCl

« Odpowiedź #26 dnia: 14 Marca 2009, 14:08:41 »
Chyba wiesz jak oceniłem Wasz poradnik po treści na początku - treść wg Was była bez zarzutu. Ale dobrze - z takim tokiem myślenia życzę Wam powodzenia.
EOT

Offline Dozer

• TEM2-277
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Marca 2009, 14:13:21 »
treść wg Was była bez zarzutu.
Coś mi tu nie pasuje. Dlaczego więc w pierwszym poście od razu SM31-113 napisał, że "Czekamy na wasze opinie i sugestie co do poradnika i zgłaszajcie ew. błędy". Nie wymyślaj głupot.
Powodzenia życzę również Tobie w życiu prywatnym jak i zawodowym.
Pozdrawiam mimo Twoich zgryźliwosci.

Offline AtapiCl

« Odpowiedź #28 dnia: 14 Marca 2009, 14:18:30 »
Ile razy widniał tekst 'teraz już nie powinno być błędów'? Kilka razy. Wymyśliłem sobie to? Nie polemizuj ze mną ;]

Zapytasz gdzie ten tekst... Tutaj już pewny siebie @SM31 powiniem odpowiedzieć - ten tekst był ;]

Offline Dozer

• TEM2-277
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Marca 2009, 14:20:44 »
Ile razy widniał tekst 'teraz już nie powinno być błędów'? Kilka razy. Wymyśliłem sobie to? Nie polemizuj ze mną ;]

Tekst ten dotyczył poprawek, które zostały zgłoszone w wątku. A dlaczego miałbym z Tobą nie polemizować? :P