Autor Wątek:  Oświetlenie torów po włączeniu światła  (Przeczytany 10181 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

hunter

• Gość
Oświetlenie torów po włączeniu światła
« dnia: 28 Marca 2004, 16:31:43 »
Siemanko.

Przydało by się zrobić drugi patch, aby po włączeniu światła zrobiło się takie oświetlenie ograniczone do jakieś 300-400m. Bo kiedy zrobimy sobie noc (zmieniając atmosferę) nic prawie nie widać ;) . Więc powinny być porządne światła.

Pozdrawiam.

Offline EU05

• Tekstury produkuję!
    • http://www.tgk.rail.pl
  • Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Marca 2004, 16:33:21 »
To nie są światła, tylko tekstury świateł.
Chętnie przyjmę zdjęcia na tekstury lokomotyw serii EU06, EU07, EP07, EP08 a także ET21, ET22, ET40, ET41 i ET42.

Kontakt mailowy.

Offline McZapkie

• Zasłużony dla Symulatora
    • http://www.mczapkie.prv.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Marca 2004, 16:39:24 »
Ten patch nazywa się nebula, ale nie wiem kiedy będzie bo jestem zajęty czytaniem jakiś smieci na forum.

Mc

Offline Pit

• http://www.pit.eu07.pl
Re: Oświetlenie torów po włączeniu światła
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Marca 2004, 19:28:42 »
Cytat: "sq1mhv"
Siemanko.

Przydało by się zrobić drugi patch, aby po włączeniu światła zrobiło się takie oświetlenie ograniczone do jakieś 300-400m. Bo kiedy zrobimy sobie noc (zmieniając atmosferę) nic prawie nie widać ;) . Więc powinny być porządne światła.

Pozdrawiam.

Chetnie wyslemy Ci zrodla - na kiedy to przerobisz ??? Bo ja bym chcial najlepiej na wielkanoc.
Reaktywacja ?

Offline Nicolass

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Marca 2004, 16:28:55 »
sq1mhv mam proźbę, jak będziesz światła dodawał to wrzuć jeszcze takie coś żeby ludzie wchodzili i wychodzili z EN57. Najlepiej żeby byli tacy jak w Max Payne 2 (ostatecznie mogą być coś a'la GTA: VC). No i żeby każdy człowieczek coś mówił...
A no i też bym prosił na święta, bo jakoś tak do nebuli nie chce mi się czekać :->
Pozdrawiam, Nicolass

Adam88

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Marca 2004, 18:53:41 »
i zeby kierownik siedzał koło nas i w połowie trasy szedł na kontrol!!:)

Offline Dewik

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Marca 2004, 18:56:31 »
A ja dodam jeszcze,ze jak mozesz to zrób radio wezel ok???i zapowiedzi na stacjach :PP
o to ja i moi ludzie:)

Offline Piotrek

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Marca 2004, 19:04:16 »
Cytat: "Adam88"
i zeby kierownik siedzał koło nas i w połowie trasy szedł na kontrol!!:)

...i jeszcze na naszą prośbę zrobił nam herbatke...

hunter

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Marca 2004, 19:39:24 »
chwileczkę, jestem zajęty.......

hunter

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Marca 2004, 19:41:09 »
Niee, mi chodzi, żeby autorzy Maszyny spróbowali pokombinować, jakieś tam testówki, a nie ja ;) ........ Ja nie mam narzędzi do takiej roboty ;)))))
O i czytaj: tu są propozycję, a nie to co zwykły użytkownik ma zrobić..... :))))

Pozdrowionko!!

Offline uetam

• Otrzymane polubienia: 6
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Marca 2004, 20:17:15 »
Cytat: "Dewik"
[...]???i zapowiedzi na stacjach

To akurat można zrobić...

Offline CTL

• Otrzymane polubienia: 57
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Marca 2004, 20:32:07 »
Niee, mi chodzi, żeby autorzy Maszyny spróbowali pokombinować, jakieś tam testówki, a nie ja ;) ........ Ja nie mam narzędzi do takiej roboty ;)))))

Ręce odpadają po takich wypowiedziach, jeżeli chcesz to najlepiej jak byś to sam zrobił, a jeżeli zwrócisz się z prośbą do autorów to może udostępnią ci narzędzia do wykonywania prac które sobie zażyczyłeś i bedziesz mógł sam pokombinować. Takie mówienie autorom co mają zrobić, co poprawić a co nie to wydaje mi się że jest co najmniej niestosowne.
Pozdrawiam:-)

Offline McZapkie

« Odpowiedź #12 dnia: 30 Marca 2004, 20:52:49 »
Przede wszystkim niestosowne jest pisanie o rzeczach oczywistych,
takich jak np. brak świateł oświetlających.

Offline SiBiK

« Odpowiedź #13 dnia: 30 Marca 2004, 20:53:58 »
nie wiem czy to bylo juz mowione.  moznaby zrobic CB RADIO jakies rozmowy z roznych stacji pozwolenie na wjazd i takie tam. a nawet pozwolenie od kierownika pociagu na odjazd ze stacji

Offline Leszek

• Otrzymane polubienia: 2
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Marca 2004, 21:11:00 »
Cytat: "SiBiK"
nie wiem czy to bylo juz mowione.  moznaby zrobic CB RADIO jakies rozmowy z roznych stacji pozwolenie na wjazd i takie tam. a nawet pozwolenie od kierownika pociagu na odjazd ze stacji

A na stacji orkiestrę kolejarską, żeby nas witała i żegnała z pompą.
Widzisz Maciek, co Cię czeka?  :)
Pozdrawiam, Leszek

Offline McZapkie

« Odpowiedź #15 dnia: 31 Marca 2004, 00:24:20 »
No to jeszcze raz mówie: takie rzeczy jak megafony czy radio można od dawna zrobić samemu,
wystarczy poczytać scenery.doc oraz przykłady w plikach .inc.
Więc się nie pytajcie czy mozna tylko zróbcie.

Kiedyś jakzrobili Mechanika EN57 bez żadnego wsparcia i z mierną dokumentacją, to ludzie robili sami świetne trasy w notepadzie, a nawet shackowali plik exe żeby zmienić parametry z EN57 na EU07 (bo źródła nigdy nie były udostępnione).

hunter

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Marca 2004, 10:25:02 »
Dobra, może coś tam pokombinuję, ale potrzebny jest mi source EU07 do 3ds max'a ponieważ tak w notatniku lub innym edytorem tekstowym nic nie zrobię ;))) .

Pozdrawiam.

Offline McZapkie

« Odpowiedź #17 dnia: 31 Marca 2004, 10:54:31 »
Dobra, może coś tam pokombinuję, ale potrzebny jest mi source EU07 do 3ds max'a ponieważ tak w notatniku lub innym edytorem tekstowym nic nie zrobię ;))) .

Ale co ma 3dsmax do tego ze nie ma świateł?
Tu trzeba program przerobić. Samo dodatkowe źródło światła w OpenGL to tylko pare dodatkowych linijek (plus kilkadziesią t innych żeby to wygodnie opisać w t3d plus modyfikacja skryptów do eksportu), ale świeciłoby się tylko dla prowadzonego pojazdu. Więc zaraz by się posypały głosy dlacazego inne pojazdy nie oświetlają. Oraz lampy na peronach. A ilość źródeł światła jest ograniczona do 8 (a w wielu kartach nawet mniej np. 4) i oczywiście ze szkodą dla FPS. Więc trzeba by zrobić specjalne algorytmy które jednemu z np. 8miu dostępnych kanałów LIGHT
przypisuje kilka pobliskich źródeł światła (tak że jak jest dużo świateł np. na stacji to są traktowane jako jedno silne uśrednione źródło).
Jeśli chcesz się podjąć opracowania i wdrożenia tego algorytmu w języku C++ to prześlemy ci źródła (napisz jakiego kompilatora używasz).

Pozdr,

Offline Piotr B.

« Odpowiedź #18 dnia: 31 Marca 2004, 19:36:39 »
Mc,
chyba nie zacheciles sq1mhv do dzialania ;) (sorry sq1mhv, jesli sie myle, ale dla mnie to brzmi jak czysto inzynierska rozmowa) Ja na razie nie mowie, ze "przydaloby sie...", "mozna by..." itp, bo sam nic nie umiem (na razie) i nie mam sprzetu.. Ale udalo mi sie wywnioskowac z wypowiedzi na Forum, ze Autorzy maja pelne rece roboty (a moze i nogi...) i maja co robic przez najblizszych xx (wstawic dowolna liczbe) miesiecy :)
Jak tylko wroce do Polski, to moge zaczac cos dzialac w kwestii fotografii i zbierania materialow...
Pzdr
"Wagony ustawione są w następującej kolejności: 2- wagon pierwszej klasy, 3- wagon pierwszej klasy, 4- wagon restauracyjny..."
The Logo photo by Jeffrey Dobek

hunter

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Kwietnia 2004, 12:25:55 »
McZapkie, ja się nie bawie w C++ ponieważ mi się on miesza z Delphi i w C++ ani jednego programu nie zrobiłem!! ;)). A w Delphi 7 Personal jakieś 10 a teraz nie robie, ponieważ nie mam pomysłu. Ja w C++ byłem cieńki i do tej pory jestem.

Pozdrawiam.